Czosnek zimowy cz.2
- georginja
- 500p
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.2
Czosnek i w chłodniejszym klimacie dobrze zimuje bez okrycia.Myślę że nie trzeba sobie szukać dodatkowej roboty 

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
- aleks
- 100p
- Od: 12 lut 2011, o 21:09
Ja posadziłam coś ok. 200 ząbków + szklanka cebulek powietrznych
(to chyba raczej posiane
)wyszło tego drobiazgu kilka rzędów o długości ok. 4 m. Duże ząbki sadziłam co 15 cm, a rzęd (y co 35cm, mam nadzieję, że będzie dobrze. Miejsca mam wystarczająco, a ubiegłym sezonie trudno mi było plewić, bo rzędy miałam co 25 cm. Teraz nawoziłam rzędowo (jakieś 2 tygodnie wcześniej) kurzo-króliczym (taka mieszanka, a nie krzyżówka
) obornikiem

Cóż,życie...
Monika
Monika
tak dobrze zimuje tylko w tamtym roku nie było śniegu a duże mrozy zniszczyły prawie 50% uprawy.
-
- 50p
- Od: 12 paź 2012, o 00:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
To był szczególny rok. Miejmy nadzieję, że nadchodząca zima okaże się łagodniejsza.
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
wszyscy o tym marzymy...bo przecież nie tylko czosnek ale i cebulki kwiatowe wymarzły....
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Tak czytam jakie ilosci sadzicie więc dokupiłam jeszcze i posadziłam ponad 50 sztuk ząbków.
Na wiosnę posadzę jeszcze wiosenny..
Na wiosnę posadzę jeszcze wiosenny..
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Ja posadzę tylko 10 główek-ile wyjdzie ząbków to nie wiem,ale ważne żeby nie wymarzł
Nadeszła pora sadzenia czosnku zimowego.Ja już posadziłem 400 sadzonek.Ciekaw jestem czy?ktoś sieje ziarna czosnku i w ten sposób przegotowuje sobie sadzonki,zamiast ząbków.Taka metoda jest lepsza, ponieważ czosnek uprawiany w ten sposób wiosną nie wypuszcza zbyt wcześnie szczypioru.
- aleks
- 100p
- Od: 12 lut 2011, o 21:09
baca,przeczytaj ten wątek, parę osób sieje
ja tez spróbowałam tydzień temu
forumowicz dokładnie wyłożył, jak to trzeba zrobić 

Cóż,życie...
Monika
Monika
A ja ma takie pytanie - przy oddzialaniu ząbków z główki oderwała mi się częściowo łuska z kilku ząbków. Czy takie częściowo gołe ząbki można wsadzać do ziemi?
-
- 50p
- Kontakt:
Można. To żaden problem dla czosnku.
Dziękuję Soprano
a jeszcze jedno - czy warto po posadzeniu podlać, żeby te ew pustki w ziemi koło ząbków zniknęły czy nie zawracać sobie głowy?

a jeszcze jedno - czy warto po posadzeniu podlać, żeby te ew pustki w ziemi koło ząbków zniknęły czy nie zawracać sobie głowy?
-
- 50p
- Kontakt:
Nie zawracać sobie głowy. Da sobie radę sam. No chyba, że u Ciebie deszczu nie było i się nie zanosi 

no aż musiałam sprawdzić ten słynny link pogodowy, który podał forumowicz http://www.sat24.com/foreloop.aspx?type=1
Co to za pogoda się szykuje?
jakiś horror
Ten u góry jest trochę niesprawiedliwy..
Rybko Ty widziałaś?
Co to za pogoda się szykuje?

Rybko Ty widziałaś?