Dracena Marginata - POMOCY

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Agnisia31
1000p
1000p
Od: 2 paź 2012, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Dracena Marginata - POMOCY

Post »

Witam.

Moja mama ma problem z dracena Marginata. :cry:
Stoi on w pokoju dość ciemnym, słońce zagląda tu raczej sporadycznie w ciągu dnia, gdyż okno wychodzi na trochę zachodnia. Ponadto dostęp do światła zasłaniają jej drzewa, które stoją dosłownie przy bloku. Moja mam mówi, że podlewa ją raz w ciągu tygodnia czasem dwa razy w tygodniu. Poniżej zdjęcia.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Proszę o jakieś wskazówki jak by tu ją uratować.
;:180 ;:180
Awatar użytkownika
krokusik164
200p
200p
Od: 18 paź 2012, o 22:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dracena Marginata - POMOCY

Post »

Może Twoja mama ją przestawiła, a draceny niby nie należy przestawiać, bo ponoć tego nie lubi. I nie może stać w miejscu, gdzie przeciąg targa jej listkami. może za dużo wody na raz, albo prosi się o przesadzenie (zmianę ziemi lub nową doniczkę) ;:4 na dodatek teraz sezon grzewczy się rozpoczął... ja miałam kiedyś podobnie bo zdjęłam ją z parapetu pod którym był wielki grzejnik co się nagrzewał bardzo mocno i się buntować zaczęła, ale troszkę inaczej to wyglądało....
Dzień dobry. Arleta. Moje zielone łobuzy.
"Tylko kwiaty dzielą się swoim zapachem ze wszystkimi. . . i z dobrymi, i ze złymi. Ludzie nie. . . mogliby się rozchorować..." Stefan Pacek
Awatar użytkownika
Agnisia31
1000p
1000p

Post »

Hmm... przestawiać to raczej nie. Odkąd ja sobie kupiła czyli od ok. miesiąca stoi ciągle w tym samym miejscu. Jakieś 2-3 metry od balkonu - okien.
Może ona ja po prostu przelała????
Awatar użytkownika
krokusik164
200p
200p
Od: 18 paź 2012, o 22:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mam coś :) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=3623 tam ktoś miał identyczny problem jak Twoja mama. moja dracenka ma ziemię w sumie suchawą to jest jakaś mieszanka z piaskiem i zawsze za duża ilość wody od razu przez nią "przelatuje" więc z podstawka zlewam i jest ok. może u niej zatrzymała tą wodę i teraz bidulkę trzeba ratować
Dzień dobry. Arleta. Moje zielone łobuzy.
"Tylko kwiaty dzielą się swoim zapachem ze wszystkimi. . . i z dobrymi, i ze złymi. Ludzie nie. . . mogliby się rozchorować..." Stefan Pacek
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Co prawda po ziemi w donicy nie widać by była za mokra, jednak donica nie ma odpływu. Nadmiar wody zostaje na dnie. Jeśli od kupienia nie była przesadzana, to na pewno nie ma też drenażu, który mógłby chronić korzenie. Trzeba ją wyjąć i sprawdzić ich stan. Stawiam, że korzenie zagniwają.
Aha, ja tą dracenę podlewam raz na 10-14 dni :wink:
Awatar użytkownika
Agnisia31
1000p
1000p

Post »

Zaraz przekaże mojej mamie Wasze spostrzeżenia i może uda się coś odratować.
;:180 ;:180 ;:180
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”