Pigwowiec - wymagania,pielęgnacja,cięcie,przesadzanie

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Pigwowiec - pielęgnacja

Post »

Kwitnie i owocuje na starszych gałązkach.Daje się to zauważyć w okresie bezlistnym, kiedy nie zbierze się owoców.Są najczęściej w środkowej, czyli najstarszej części krzewu.Nie tnij, poczekaj, ale bardzo możliwe, że ten egzemplarz może po prostu taki być, słabo owocujący.Może pomógł by mu drugi do towarzystwa i lepiej by się zapylały? Wiele zależy też chyba od odmiany.Mój nie miał zbyt pięknych w kolorze kwiatów.

Ja miałam z kolei bardzo obficie owocujące( kwiatki różowe, nie czerwone) i przy tym dość wysokie(ok.2m) krzewy.Duża ilość twardych i ciężkich owoców powodowała kłopotliwe odginanie gałęzi do ziemi. Nalewek nie robię, więc musiałam je obrywać w połowie lata i wyrzucać, bo do szału doprowadzały mnie te rozczapierzone krzaki.No i te odrosty... :roll:
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój nie kwitnie w tej chwili i miał tylko 1 owoca. Nie wiem jaki kolor kwiatów, bo mam go od miesiaca. Bardzo mi zalezy na owocach, dlatego tak uporczywie wypytuję. Moze nawozić? Musi być inna odmiana niż zywopłot obok działek - bo tamten kwitnie jaskrawo-czerwono i owocuje obficie - dwa w jednym. A mój nic.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ogród Botaniczny we Wrocławiu-4.10.2012r.
Awatar użytkownika
Nira
100p
100p
Od: 7 paź 2012, o 15:00

Post »

Mam w ogrodzie wielki pigwowiec, nic z nim nie robimy, a rośnie pięknie, kwitnie, daje owoce :) Ale nie wiem do czego można używać te owoce, więc duża część jest zostawiana. Tylko trochę bierzemy do herbaty, a część po prostu jem :wink:
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Moje Pigwowce mają duże żółte owoce, czy już je zbierać ???
Awatar użytkownika
kefas g
200p
200p
Od: 23 maja 2011, o 17:16

Post »

Co do zbiorów owoców pigwowca są różne szkoły, ale można je traktować jak jabłka, zwłaszcza kiedy już są żółte i pachną. Ja już zbieram i powoli przetwarzam, bo nie ma pośpiechu zwłaszcza kiedy sobie wiszą na krzaku, poza tym można zebrać wszystko odrazu i postawić w ciemne chłodne miejsce. Pozdrawiam Obrazek
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Jak je przetwarzasz? Co z nich robisz?
Awatar użytkownika
kefas g
200p
200p

Post »

Nalewki i przeciery. Pierwsze do bespośredniego spożycia i drugie do herbaty( 100% lepsze od cytryny) Obrazek Obrazek
Na razie jednak korzystam z surowych owoców tak długo jak się da, tzn kroję kilka kawałeczków i do herbaty. Poza tym konserwanty można wykorzystać nie tylko w zimie, ale latem przyszłego roku do orzeźwiających napoji chłodzących.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Te przetwory w słoiku wyglądają mi bardziej na pigwę, nie pigwowiec, ale może zdjęcie myli :wink:
Awatar użytkownika
kefas g
200p
200p

Post »

Jak najbardziej może mylić. Przetwory są zeszłoroczne i nabrały specyficznej barwy, a pochodzą z owoców na krzaku ze zdjęcia powyżej. Na 100% pigwowiec.
dinopd
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lip 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja w tym roku mialem tylko jeden owoc na moim pigwowcu pomimo duzej ilosci ladnych kwiatkow. W zeszlym roku rowniez tylko jeden - zauwazony. Ogolnie pigwowiec jest troche zarosniety (chwasty, trawa, inne rosliny) czy rozluznienie otoczenia pigwowca pomoze mu w owocowaniu? moze trzeba go nawiesc, jeśli tak to czym? Wczoraj zauwazylem duzo starych galazek moze w styczniu poobcinac galazki (zabezpieczyc przed grzybami) i przezedzic troche krzew? W styczniu tego roku poobcinalem galazki borowki amerykanskiej (rosnie w bliskiej odleglosci od pigwowca wiec ma te same warunki glebowe) i bardzo ladnie obrodzila. czy pigwowiec potrzebuje podobnych warunkow glebowych?
Brak u mnie polskich liter PRZEPRASZAM

Hito wa mikake ni yoranu mono - Ludzie nie są tacy, jak się zdają... ;)
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Jeśli ma takie same warunki glebowe jak borówka, to jest źle. Wymagania glebowe pigwowca są inne.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
dinopd
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lip 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No rosnie w tej samej ziemi co borowki dokladnie okolo 2 m od borowek. Moze trzeba go nawiesc lub w jakis sposob zmienic warunki glebowe przez dodanie roznych dodatkow pod krzaczek.
Brak u mnie polskich liter PRZEPRASZAM

Hito wa mikake ni yoranu mono - Ludzie nie są tacy, jak się zdają... ;)
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Obrazek

Ostatni z pigwowców, z pozostawionymi owocami, wydał właśnie pąk kwiatowy. 10kg owoców już przerobione na sok i nalewkę.
KASIENKA82
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 18:22

Post »

Witam , ja swoje pigwowce chińskie jeden posadziłam na działce na razie jest mały z 30cm , nie wiem czy go okryć na zime która właśnie nadeszła czy zostawić, a drugi mam na balkonie, i sobie rośnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”