Sosna - szczepienie

Drzewa ozdobne
dup34
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 sie 2009, o 11:52

Szczepienie iglaka

Post »

witam wszytkich forumowiczów
chciałbym zaszczepić takiego iglaczka trochę lat ten już ma
Obrazek
Lecz nie wiem jaką metodą mam go zaszczepić i na jakiej podkładce i czy użyć tylko jednego szczepu czy kilku szczepiłem różne rzeczy ale iglaków jeszcze nie a ten jest bardzo ładny nazywa sie Pinus uncinata Jezek i pochodzi z Czech ( tak mi powiedziano ). Wiec proszę o poradę i szybka odpowiedz.

Zamieszcze jeszcze jeden trochę mniejszy.
Obrazek
Janusz 61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 19:22

Post »

Faktycznie P.uncinata Jezek znaleziony został przez Pana Kostelniczka z Czech. Można go szczepić w okresie zimowym od końca listopada do końca marca na przystawkę boczną. Szczepić można1 lub 2 letnim przyrostem. Niektórzy szczepią też pod konieć sierpnia i we wrześniu. Miejsce szczepienia można owinąć paskiem z folii lub gumy. Smarowanie maścią lub parafiną nie jest potrzebne. Po zaszczepieniu wstawić do tuneliku pod folię która będzie utrzymywać odpowiednią wilgotność powietrza i temperaturę w czasie zrastania. Co jakiś czas opryskać szczepy przeciw szarej pleśni.
Pozdrawiam Janusz
pawels416
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 sie 2012, o 12:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Szczepienie do starej sosny

Post »

Witam
Mam problem odnosnie sosny. Tuz obok domu rosnie sosna. Nie wiem ile ma dokladnie lat, gdyz rosla juz tutaj jak kupilismy dom. Wyglada bardzo ladnie. Na wysoki pniu rozposciera sie piekny dach galezi. Niestety sosna rosnie pod katem i przechyla sie na dom. Co gorsza, jak juz wspomnialem wczniesniej-rosnie przy domu. Korzenie sa pod fundamentami i podczas silnego wiatru sosna dziala jak dzwignia. Po odwlekaniu tej mysli, podlelismy dezycje ze trzeba ja wyciac. Ale wpadl mi do glowy jeszcze jeden pomysl na chociazby czesciowe uratowanie sosny. A mianowicie.
Czy jest mozliwosc doszczepienia do tak wyrosnietego drzewa mlodej sosenki czy jakiegos innego iglaka? A jezeli tak to jaka metoda to wykonac i kiedy?
Jezeli to cos pomoze, to moge zamiescic zdjecia sosny :)

Dzięki ;)

Bardzo proszę o przestrzeganie wymogów Regulaminu tj.poprawnej pisowni, oraz używania znaków diakrytycznych.
Dziękuję.
babuchna
Awatar użytkownika
Damiano12318
200p
200p
Od: 26 lip 2011, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Szczepienie do starej sosny

Post »

A mówi Ci coś nazwa odkłady powietrzne ??? :D Poczytaj w necie o co z tym chodzi. Oraz można rozmnażać za pomocą zrazów. Nie będę się rozpisywać ponieważ to wszystko masz podane jak na tacy w internecie :;230 ;:224
Pozdrawiam. Damian
Mój zielony parapet
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Post »

Znaczy że jak? chcesz do tego pnia doszczepić inną sosnę? czy chcesz pobrać zrazy z tej sosny i poszczepić ją aby klony żyły dalej po wycięciu tego drzewa? Drugi przypadek jest możliwy, pierwszy raczej nie. Tak czy owak jeśli to zwykła sosna to najprościej będzie posadzić nowe drzewko.
pawels416
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 sie 2012, o 12:30

Post »

Tomek_MM pisze:Znaczy że jak? chcesz do tego pnia doszczepić inną sosnę?
Tak, dokładnie o to mi chodziło. Jest to zwyczajna sosna. No nic, chyba dam sobie spokój i nie będę nawet próbował. :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”