czy ktoś wie co to za roślinka?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krokusik164
200p
200p
Od: 18 paź 2012, o 22:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

czy ktoś wie co to za roślinka?

Post »

szukałam i szukałam... wszędzie... w sklepie nie wiedzieli co to. tutaj w katalogu roślin też jej nie ma... a zależy mi na tej informacji bo nie wiem jak ją leczyć :(

kupiłam ją na szybko i dopiero w domku zobaczyłam, że coś ją atakuje od dołu. czy ktoś mu tu pomoże? :(

Obrazek
Obrazek
Obrazek

a to jest ta część zaatakowana

Obrazek

pomóżcie mi ją uratować :( ;:145 ;:145 ;:145
Dzień dobry. Arleta. Moje zielone łobuzy.
"Tylko kwiaty dzielą się swoim zapachem ze wszystkimi. . . i z dobrymi, i ze złymi. Ludzie nie. . . mogliby się rozchorować..." Stefan Pacek
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: czy ktoś wie co to za roślinka?

Post »

Sprawdź radermachera.
Awatar użytkownika
krokusik164
200p
200p

Post »

to dokładnie to! dziękuję bardzo!

a wie ktoś może jeszcze co go atakuje? widać te białe "coś" na ostatnim zdjeciu
"Tylko kwiaty dzielą się swoim zapachem ze wszystkimi. . . i z dobrymi, i ze złymi. Ludzie nie. . . mogliby się rozchorować..." Stefan Pacek
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przydałoby się zdjęcie ze zbliżeniem. Może to nie szkodnik. Niektóre rośliny mają na pniu takie zgrubienia, i nie wiem, jak to fachowo nazwać, ale prawdopodobnie to jakaś faza procesu drewnienia pędu głównego. Np szeflera tak ma. Więcej wyjaśniło by zdjęcie makro tych kropek.
Awatar użytkownika
krokusik164
200p
200p

Post »

dobra spróbowałam sfotografować roślinkę bliżej. to ma kolor lekko kremowy - beżowy... coś w tym stylu

Obrazek
Obrazek
Obrazek

zrobiłam też zdjęcie ziemi w jakiej się znajduje od "nowości" jeszcze go nie przesadzałam, bo chciałam, żeby się zaaklimatyzował. nie wiem, czy to białe to nie jakaś pleń, czy coś w tym stylu.

zdjęcia nie za bardzo wyraźne, ale robione na szybko bo bateria padała w aparacie :/ dlatego wrzucam w pełnym rozmiarze, żeby było cokolwiek widać
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krokusiku, wydaje mi się, że to żaden szkodnik, ale po prostu typ "urody" pnia, który z czasem będzie drewniał. Na pewno ziemię masz do wymiany. Zresztą kupując jakąkolwiek roślinę, warto wiedzieć, w jakim stanie są korzenie. Na ziemi masz opadłe liście, które powoli pleśnieją. I ze zdjęcia wyżej wygląda, że podłoże jest już zasolone. Absolutnie zmienić, na dno drenaż.
A tu masz zdjęcie (na samym dole) młodych pędów, wyglądają jak u Ciebie, więc tak chyba powinno być: http://naradka.wordpress.com/tag/rademachera-sinica/
Awatar użytkownika
krokusik164
200p
200p

Post »

już się naczytałam :D dziękuję za stronkę! nie przesadzałam jej jeszcze bo z doświadczenia wiem, że roślinki po zmianie otoczenia potrafią gubić liście i marnieć więc wolałam dać jej czas na ogarnięcie się ;) a przesadzanie będzie grubą sprawą, bo mam jeszcze dwie roślinki do zmiany podłoża :P
bardzo dziękuję za pomoc!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”