Czy jest on faktycznie skuteczny

Po jakim czasie po spryskania trawnika mogę sadzić na nim bez obawy rośliny (krzaczki, kwiatki, drzewka)

Raundap działa tylko na chwasty - rośliny, które w chwili oprysku wzeszły. Okres 2 -3 tygodniowy jest potrzebny by zniszczył skutecznie chwasty, perz, ... i dlatego należy wstrzymać się w tym czasie z przekopywaniem gleby.bigaczzz pisze:... Sadzić najlepiej po 3 tygodniach od użycia, aby być pewnym, że i nowo posadzone rośliny nie staną się obiektem działania roundupa.
RofosaT 360SLporzeczkowiec pisze:I nalezy pamietac aby nie pryskac przed spodziewanym deszczem ( 6h ). jeśli deszcz wczesniej wystapi to moze oslabic dzialanie srodka. Generealnie randap Ci wszystko spali.Ale ostatnio jego cena poszla cholendalnie do góry. Kup sobie rofosad 360SL. Sklad jest identyczny jak randapu a kosztuje polowe mniej !!
cytat z http://www.rp.pl/artykul/84763.htmlhttp://www.rp.pl/artykul/84763.html pisze:Usunięcie drzewa lub krzewu bez zezwolenia skutkuje często sankcjami finansowymi. Jeśli urząd się o tym dowie, wójt, burmistrz albo prezydent miasta wymierzy karę pieniężną.
Uwaga! Uważać powinny osoby, które wykonują pracę w sąsiedztwie drzew, krzewów czy innych rodzajów zieleni. Za zniszczenie drzew czy krzewów trzeba zapłacić karę trzykrotnej opłaty za ich usunięcie.
Przepisy o ochronie przyrody przewidują srogie kary, i to nie tylko za nielegalne wycięcie drzewa. Zapłacić trzeba będzie m.in. za:
- zniszczenie zieleni, drzew lub krzewów spowodowane niewłaściwym wykonywaniem robót ziemnych albo nieodpowiednim wykorzystaniem sprzętu mechanicznego lub urządzeń technicznych,
- zastosowanie środków chemicznych, które zaszkodziły roślinności,
- usuwanie drzew lub krzewów bez wymaganego zezwolenia,
- zniszczenie spowodowane niewłaściwą pielęgnacją terenów zieleni, zadrzewień, drzew lub krzewów.
Ustawa z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody pisze:Wójt, burmistrz albo prezydent miasta wymierza administracyjną karę pieniężną za:
1) zniszczenie terenów zieleni albo drzew lub krzewów spowodowane niewłaściwym wykonywaniem robót ziemnych lub wykorzystaniem sprzętu mechanicznego albo urządzeń technicznych oraz zastosowaniem środków chemicznych w sposób szkodliwy dla roślinności;
2) usuwanie drzew lub krzewów bez wymaganego zezwolenia;
3) zniszczenie spowodowane niewłaściwą pielęgnacją terenów zieleni, zadrzewień, drzew lub krzewów.
Jak jeszcze żyłem z nim dobrze to rozmawialiśmy i usuwał chwasty przy spływie wody do rowu. Ostatnio przyniósł i pryskał kostkę przed domem żeby zniszczyć wystające trawy. Wiem że w garażu ma. A przynosi to z pracy bo sam mówił. To jest pewne. Tylko oczywiście się wypiera. Jak dobrze pójdzie to wezmę próbkę tego świństwa. No i nie złapałem go na gorącym uczynku.zbyszR pisze: Czy widziałeś jak coś lał lub pryskał? i skąd wiesz, że miał "...Randap bardzo silny (używany przez PKP)..."
Niestety sama pozytywna analiza gleby niewiele Ci da, ale proponuję przy wizycie w IOR porozmawiać i poradzić się jakie ewentualne kroki podjąć.