Moje kaktusy i nie tylko - przemo1413

Zablokowany
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kaktusy i nie tylko - przemo1413

Post »

Mieczysławie sprawdź tego śpiącego od wiosny, czy się z nim nic nie dzieje. Kiedyś też tak czekałem i się okazało że patrzyłem się przez rok na wydmuszkę.
Kupiłem sobie drugą roślinę i ta rośnie non stop. Przyciąłem ją pod koniec sierpnia (miała zielone liście prawie dwa lata) bo miała już brzydkie liście. Puściła nowy pęd po dwóch tygodniach.
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Dziękuję za podpowiedź.
Jak mi czas pozwoli, to jeszcze dzisiaj sprawdzę, chociaż teraz jest mocno osadzony w podłożu, ale tak czy tak wywalę z podłoża i zobaczę co się dzieje z roślinką.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
AleksandraBdg

Post »

Przemku, w końcu się zdecydowałeś na zakup nasion. Trzymam kciuki za powodzenie w wysiewie!! Aczkolwiek na efekty przyjdzie zapewne dłuugo poczekać... W końcu to " żółw", a te do "sprinterów" nie należą ;:136 Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Przemek - kiedy planujesz wysiew nasion "żółwika" ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

Za jakieś 2-3 tygodnie bo teraz jeszcze sporo pracy i w gospodarstwie i w ogrodzie ( czekają mnie wykopki :D ) no i jeszcze prawko na ciężarowe robię więc chwilowo nie ma czasu .
Doszły mi dzisiaj te tacki pod doniczki i niestety nie jest to to co bym chciał . Tace są zrobione z bardzo cienkiego plastiku ( plastik ma taką samą grubość jak wielodoniczki ) i przy rozpakowywaniu już jeden bok lekko pękł . Ale na to zimowanie muszą wystarczyć . Adenium i wszystkie sukulenty już siedzą w domu a jeden gymnol na sam koniec sezonu mi zrobił niespodziankę i zakwitł ;:138 Dzisiaj się w całości nie rozkwitł ale mam nadzieje że jutro będzie ładna pogoda i pięknie się rozkwitnie ;:3
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przemo - czy podlewanie Magusem na przędziorki ma sens , czy tylko oprysk cos daje ?
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie no podlewanie nie ma sensu bo przecież przędziorki żerują na roślinie i wysysają soki z liści ( części zielonych ) Więc trzeba tylko dokładnie opryskać . Takie podlewanie według mnie mogło by trochę źle podziałać na roślinę bo to jednak jest chemia . Ale jeszcze raz powtarzam/piszę że podlewanie nie ma sensu bo przędziorki żerują na liściach a w przypadku kaktusów na ich skórze :wink:
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No własnie, bo w błąd wprowadziło mnie tu kilka informacji żeby roslinę podlać bo z sokami przetransportuje do liści , dzięki

I jeszcze jedno jak ma się oprysk na przędziory jak za chwilę roslina będzie oświetlona słońcem ?
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przędziorki najbardziej żerują w ciepłe, słoneczne dni, a gdy słońce się chowa to i one idą spać :lol: więc najlepiej jest pryskać z rana jak przędziorki się budzą ;:14 Najlepiej tak od 7:30 do 8:30 - 9 . Wtedy roślina wchłonie większość oprysku . Są też opryski na przędziorka z którymi należy uważać bo podczas upalnych dni mogą przypalić rośliny ale Magus raczej do takich nie należy no i teraz nie ma takich upałów .
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten młoteczek zupełnie niepotrzebny Przemku ;:185 , to zrobiłem wszystko zgodnie z przepisem ;:170 , chciałem się upewnić, a pamietałem że jesteś od tych spraw fachowcem.
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jak nie potrzebny :D Młoteczek jest na przędziorki potrzebny :lol:
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bedziesz forumowym fachowcem od zatruwania ;:138 , jak kogoś zatruć to do Przemka ;:138
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Ja już też sobie zakodowałam, że w razie co, to tutaj :D A jak wieść się rozniesie, to nie opędzisz się od pytań ;:224
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

ejacek pisze:No własnie, bo w błąd wprowadziło mnie tu kilka informacji żeby roslinę podlać bo z sokami przetransportuje do liści , dzięki
Wszystko zależy od informacji na opakowaniu. Środkami kontaktowymi pryskamy (Magus) a środkami systemicznymi (wnikającymi w soki roślinne, o działaniu żołądkowym) raczej podlewamy. Niektóre środki łączą zakresy działania (kontaktowo-żołądkowe, np. Vertimec), więc myślę że i sposób aplikacji może być mieszany.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

theoria_ pisze: Środkami kontaktowymi pryskamy (Magus) a środkami systemicznymi (wnikającymi w soki roślinne, o działaniu żołądkowym) raczej podlewamy. Niektóre środki łączą zakresy działania (kontaktowo-żołądkowe, np. Vertimec), więc myślę że i sposób aplikacji może być mieszany.
Tak są i takie i takie środki ale środki o działaniu żołądkowym działają na takiej zasadzie że najpierw po opryskaniu środek wchłania roślina a potem przędziorek żerując na roślinie wchłania je z sokami i ten środek krąży w roślinie mniej więcej kilka dni . Może są jakieś środki do podlewania roślin ale to raczej mało spotykane i tylko do kwiatów domowych . Bo ja nigdy w ogrodnictwie-sadownictwie nie spotkałem się z takimi środkami . W sumie podlanie hektara truskawki środkiem na przędziorki jest raczej nie wykonalne . O wiele łatwiej jest przejechać opryskiwaczem :D
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”