Pod Jesionem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod Jesionem

Post »

Marysiu! Niestety szpadlem nie daję rady, ale wspomaga się siłą H tyle, że nie zawsze możemy razem pracować, bo On tyra w systemie zmianowym. Podstawą to zrobić mało pracochłonny ogród, a ja kocham cebulowe (namiętnie kocham) :;230

Pietrek Witaj! :wit
Alsromerie mam pierwszy rok. Wiosną zakupiłam kłącza (takie małe coś jak dalie, tylko drobniejsze), ale mi nie wyszło. Przypadkowo natknęłam się (pod cmentarzem na straganie) na donice z pięknymi kępami no i znów nabyłam, a potem na ryneczku, choć już nie tak okazałe. Planuję na przyszły rok (jeśli przeżyją zimę) wysadzić je do gruntu, bo ten sezon stały na tarasie w donicach. Potrzebują dość sporo miejsca (donice są ok5-6 litrowe) i pewnie w tym tkwił problem z moim wiosennym eksperymentem. :heja
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Renatko a jak tam Dziewczyna? nic nie piszesz o niej.
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Renatko dużo zdrowia!
Świetne zakupy ale faktycznie mogą wykończyć gdy je będziesz sadzić.
A nie myślałaś o świdrze do robienia dziur w ziemi ? Mnie to znacznie ułatwia sadzenie roślin. Cebulowe też by można sadzić przy jego pomocy zwłaszcza gdy chce się je umieszczać w donicach.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu Nasza Dziewczyna ma się bardzo dobrze. Postanowiłam, że jak biedulka dotrwa do swych ósmych urodzin zrobię jej prawdziwy kurzy tort ze świeczkami. Kocha chadzać na spacery i wtedy biada kotom! Jeśli tylko dopadnie któregoś przy jedzeniu bardzo skutecznie odgania. ;:124 Skutecznie też koryguje moje nasadzenia, grzebiąc gdzie popadnie. ;:223
Dobrze, że nie gustuje w grzybowej, którą się właśnie zajadam. :;230
Aniu! Miałam w tym roku ostatnie podrygi z zakupami, bo chwilowo skończyła mi się kasa. Udało mi się kupić ,,parę" cebulek po bardzo przyzwoitych cenach i dlatego teraz problem. Sadzić muszę niestety w doniczkach, bo moje nornice itp. gustują nawet w koronie cesarskiej, która ma je teoretycznie odstraszać. ;:145

Dziś dużo nie zrobiliśmy (H z lelkka obrażony, bo mieliśmy znów jechać na grzyby). Przekopał mi cząstkę rabaty, tak ok. 3,5 m2 i pomógł wygrzebać resztki krokusów i śpiochów (maleńko było), nawiózł ziemi z kompostu i wyrównał, będzie jutro gdzie sadzić.
Ja bawiłam się dziś w moczenie części cebulek w Topsinie i robieniu oznaczeń, posadziłam większość wymoczonych do doniczek i teraz stoją grzecznie na tarasie. Opieliłam resztę rabaty, bo cała ma ok 20 m2 i kończyłam przerabiać wczorajsze grzyby.
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Renatko! Doczytałam, z ledwością, bo mi narobiłaś takiego apetytu, że już mi w brzuchu burczy i muszę zejść coś upichcić :lol:
Szalona jesteś z tym sadzeniem, ja podziwiam [nie, żebym miała coś do cebulowych, uwielbiam jak rosną, ale wielka szkoda, że nie sadzą się same :lol: ] Dbaj o siebie, kochana! ;:196
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Renatko, podziwaiam Twoje samozaparcie w ogrodzie. Z takim kręgosłupem to chyba dałabym sobie spokój z grzebaniem w ziemi i taki samoobsługowy ogród bym miała
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzka! Anulka! ;:138
Był okres, że ból całkowicie wyłączył mnie z życia, może tym bardziej teskię za zajęciami w ogrodzie.
Tylko problem polega na tym, ze chwaściochy nie chca poczekać... ;:124
Kocham te dni, gdy mogę spokojnie usiaść z kawką na tarasie i suchać cipórów, tak najlepiej wcześnie rano. ;:167
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Renia, to fakt, że nie ma nic przyjemniejszego, niż wypicie porannej, niedzielnej kawki na ławeczce we własnym, pięknym ogrodzie, ale Kochana, Ty uważaj na siebie i nie przesadzaj z forsowaniem kręgosłupa. Sama mam problemy z lędźwiowym, zaczęły mi się w czasie ciąży i teraz co jakiś czas się odzywa :( Rób często przerwy na odpoczynek a do szpadla nawet się nie zbliżaj ;:168 ;:168 ;:168
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko! Tak też przekazałam H i biedny wszystko kopie sam :;230
A ja już kilnanaście lat temu opatentowałam podkładki pod kolana. Wolno idzie, ale idzie.
Ja tam na chorą nie wyglądam zasadniczo: 174 cm wzrostu, o wadze nie piszę, bo nie wypada i do tego ,,rozmowna" jestem i ,,dość zdecydowana", ale chwaściochy i nornice nie czują lęku ;:224 :;230
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaka to metoda z podkładką pod kolana? Opowiadaj!
Kopanie też zostawiam najczęściej Mężowi, Jemu to jakoś szybciej idzie :twisted:
Nornic ani krecików na szczęście nie posiadam, ale chwaściory w ilości megahurtowej...
Szczególnie upodobały sobie miejsca, z których najtrudniej się wredot pozbyć (czytaj: trawnik :twisted: )
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ponieważ nie mogę sie schylać (a pielić i sadzić trzeba ;:223 ) zorganizowałam sobie taki kawałek styropianu obciągnięty materiałem i jadę na kolankach. ;:164
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O widzisz, muszę koniecznie wypróbować ze styropianem. Ja zazwyczaj składałam taki mały kocyk kilkakrotnie i kolanami na tym... Ale i tak po kilku godzinach kolana i plecy bolą jak... ;:224
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Renatko też mam podkładzik pod kolanka, bo schylanie jest niedobre dla kręgosłupa. Podkładzik to poduszka taka na krzesło włożona do plastikowego pokrowca. Ale nie wiem czy sobie nie zrobię ze styropianu, wypróbuję. Ja kiedyś byłam w kiepskim stanie po operacji tarczycy, bo miałam obustronne porażenie krtani. Dętka bez głosu i bez siły, ale niczego tak nie wprowadzałam małymi kroczkami w swoje życie jak prac ogrodowych. Pierwszy raz jak wyszłam do ogrodu to uszłam parę metrów i myślałam że sobie coś zrobię. Potem sukcesywnie kolejne metry, potem się schyliłam coś zrobiłam raz drugi i doszłam do kondycji mówić nie mogłam ale pielić mogłam ;:224 Nawet wtedy w konkursie Zielono mi w radiu Kraków wygrałam 200 zł do sklepu Polan! Także rozumiem Cię doskonale!
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

No to ja poszłam dalej.
Mam ( nawet dwie ) piankowe podkładki pod kolana ale i tak wszystko robię siadając na odwróconym wiaderku po farbie. Trzeba tylko wiaderko ustawić tak by nie stratować nasadzeń. Polecam szczególnie do zbierania truskawek, ma pole manewrów 360 stopni. :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja mam takie specjalne krzesełko składane na takich nogach co nie tratują roślinek, bo ustawiam między nimi.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”