Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.IV

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2010, o 11:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.IV

Post »

Mam jeszcze pytanie odnośnie swojej hortensji . Wiem już że to hortensja ogrodowa . Wsadziłam ją do donicy , w tym roku pięknie urosła , teraz wygląda tak

Obrazek
Czy mogę ją na zimę schować do piwnicy ? I czy dobrze myślę że to co wytworzyło się miedzy liśćmi to zalążki pączków kwiatowych na przyszły rok ?
Obrazek Obrazek
A to moje " Anabelki "

Obrazek Obrazek
Zapraszam do mojego ogródka
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

Przyłączam się do pytania.Tylko ja kupiłam teraz ładny krzaczek hortensji ogrodowej,podobnej wielkości jak u abcd.I teraz się zastanawiam czy do piwnicy ,czy do ogrodu, a może zadołować w szklarence?Co radzicie? ;:218
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przeczytajcie ten wątek, powinien Wam pomóc.
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2010, o 11:12
Kontakt:

Post »

Dzięki . Poczytałam i się dowiedziałam co chciałam .
Zapraszam do mojego ogródka
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
Casais
50p
50p
Od: 31 paź 2010, o 16:39

Post »

;:145 a moja hortensja padła-najpierw zaataowały ją jakieś robactwo,potem jakiś grzyb...-dziś ją spaliłam ;:145 ;:145
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Post »

A może ktoś wie, jak zmusić hortensje ogrodowe do żółknięcia? Moje hortensje w tym roku nie kwitły (poza jedną) i długo były malutkie. Wystrzeliły w górę jakoś tak pod koniec lipca, może w połowie, i zrobiły się piękne. W tej chwili są intensywnie zielone i nie wyglądają jak rośliny na jesień. :roll:
Zasilałam je tylko raz, w maju. Szczególnie zielone są te, które musiałam na wiosnę przesadzić i do ziemi dosypałam wiórków rogowych. Poza tym są ściółkowane trawą przez cały sezon.
Gdyby to był sierpień, to bym się nie martwiła.
Ta ciemna, intensywna zieleń jest piękna, liście duże i zdrowe, ale martwię się, że to oznacza, że nieprzygotowane do zimy zwyczajnie znowu zmarzną. ;:223
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Masz odmiany słabo zimujące w naszym klimacie, teraz takich większość w sprzedaży.One jak i inne podobne rośliny nie z naszej strefy klimatycznej (np.paulownie) nie przygotowują się do zimy, wegetują aż zielone liście warzy mróz.Pędy i pąki niestety też marzną gdy nastaną większe mrozy i nie zakwitną.To hortensje raczej do uprawy pojemnikowej, albo do dekoracji sezonowej.Nawet gdyby zmieniły kolor (w słabych warunkach glebowo wilgotnościowych), to pędy mają niezdrewniałe, a tym samym marznące.
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Post »

Selli, chyba masz rację. Zaczęłam sobie przypominać, i one faktycznie, nigdy nie doszły do etapu opadniętych liści. Zawsze te liście były ścinane przez mróz. I zawsze wybierałam je, takie glutowate, brrr... I czy okrywane, czy nie, kwitły słabo albo w ogóle. A rosną w osłoniętym, cienistym miejscu.
Na wiosnę je wykopię i posadzę bukietowe. Pinky Winky jest prześliczna, zresztą Wanilla Fraise też.
Trochę szkoda, bo te ogrodowe mają przepiękne kwiaty. I zawsze kolorowe, nie białe, jak na początku bukietowe. :(
Ale i tak nici z kolorów, a to czekanie - zakwitnie, czy nie - mnie wykańcza.

Mam jedną, jest znacznie wyższa od innych (mimo, ze nie starsza) i kwitnie na jasnoróżowo. Potrafi przebarwiać się na błękitno. Mam wrażenie, że ona jest wytrzymalsza. I listki ma takie prawie żółtawe. Tę zostawię. A najśmieszniejsze jest to, że kupowałam ją jako niebieską Blue Bird. Oszukano mnie, ale wyjątkowo się cieszę. ;:215
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

Słuchajcie kupiłam w promocji znaczną ilość hortensji. Na zimę mam zamiar je zadołować a na wiosną na miejsce stałe Tylko potrzebuje rady: czy anabelka na pełnym słońcu ( w lecie słońce do 17) da radę? Oczywiście zakładając, że dostanie dużo wody, no i czy będzie ładnie kwitła czy tylko byle jak?
Paulina
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moja Anabelka rośnie w pełnym słońcu cały dzień i świetnie daje sobie radę. Tak wyglądała w lipcu
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/97c ... 0832a.html
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anabelka w słońcu jak będzie miała wodę to zakwitnie przepięknie i wcześnie, ale wcześniej też przekwitnie.
Coś za coś. :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moja jest co prawda młoda,zakwitła pierwszy raz w tym roku.
Rośnie w pełnym słońcu i wiesz co Comciu? :wink:
Do dzisiejszego dnia wisiały na niej piękne kiście kwiatów.
Brązowych było kilka,oberwałam je ,reszta trzyma się nadal krzewu i wygląda całkiem przyzwoicie.
Tylko już dziś zmieniła się u mnie diametralnie pogoda,wczoraj słońce i ciepło a dziś wiatr,deszcz przez cały dzień i zimno.
Nie wiem w jakim stanie zastanę ją jutro ale mam nadzieję,że jeszcze będę mogła ją pokazać w jakiej kondycji ma kwiaty. Wyjątkowo długo kwitnie u mnie
Chyba nie mam jej zdjęcia sprzed dzisiejszego dnia ale przejrzę jeszcze mój album.

Na tym zdjęciu widac jej fragment z dwoma kwiatami - to krzew w górnej części zdjęcia za rośliną doniczkową przygotowana do schowania na zimę

http://gardenforum.vot.pl/download.php?id=4965
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widocznie różnie zachowują się w zależności od pogody, ja kolejny rok mam zamiar przyciąć swoją już jesienią. Od miesiąca wygląda tak :

Obrazek

To staruszka i może tu tkwi przyczyna ?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Wiek nie ma tu znaczenia, myślę, że raczej rodzaj gleby i stanowisko.Na suchych mogą zwyczajnie uschnąć, bo pod koniec lata jest przeważnie sucho, a mało kto wtedy podlewa przekwitające już krzewy. Moja ma jeszcze teraz zielone kwiatostany (kilka jest brązowych, którym nadłamały się łodygi) i zbrązowieją dopiero po mrozie, rośnie w cieniu jodły.U mnie jest glina, a ja na dodatek ją solidnie podlewam (nawet przedwczoraj), bo jodła sporo wilgoci jej zabiera.

Inna sprawa, że oglądając Annabelki widzę pewne różnice w wyglądzie, ale zawsze myślę, że to pewnie rodzaj gleby ma znaczenie.Może jednak jakoś się różnią? Choć moim zdaniem jak odmiana to odmiana.. :roll:
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

są Annabelle i anabelki :wink: , miałem "anabelkę" ale jak zobaczyłem kwiaty tej prawdziwej to ;:oj i zaraz dla pewności posadziłem je obok siebie, teraz została tylko ta - kwiatostany ma prawie o połowę większe od poprzedniczki

Obrazek zdjęcie z 10.10.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”