Cebula-siew prosto do gruntu czy dymka?
- amis
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 sty 2012, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: cebula-siew prosto do gruntu czy dymka?
Witaj beti ,dymki ze szczypiorkiem możesz zasadzić właśnie na bieżące obcinanie szczypiorku
ja nie zaprawiam dymki ale liczę się z tym,że mogą mi ją podjadać robaki
nie powinno się obcinać szczypiorku z cebulek przeznaczonych na cebulę do wykopania,bo to je osłabia.
ja nie zaprawiam dymki ale liczę się z tym,że mogą mi ją podjadać robaki
nie powinno się obcinać szczypiorku z cebulek przeznaczonych na cebulę do wykopania,bo to je osłabia.
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Żeby nie zaprawiać a przegonić smietkę cebulankę powinno się sadzić dymkę na przemian z marchewką, która nie lubi marchwi. Z kolei połysnica marchwianka nie lubi cebuli. Szczypior uszczykuję na bieżące potrzeby, może to i osłabia roslinę ale cebula rosnie akurat taka jaka mi potrzebna nie za duża i nie za mała. Cebuli dymki nie podsuszam przed sadzeniem, nie mam do tego warunków a jak wystawia kiełki to trzeba ją wsadzić jak najszybciej.
Pozdrawiam! Gienia.
- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
Bardzo Wam Amis i Gienia dziękuję.
Czyli normalnie wysadzać tą dymkę w ziemię i się nie przejmować
Mogę posiać naprzemiennie dymkę z marchwią.... bez problemu, tylko czy marchew teraz też wysiewać? ( moja marchew dopiero przyjdzie { nasionka } )
Wiem , że pewnie wszystko za późno...ale muszę to wszystko jakoś ogarnąć
Dopiero ze dwa tyg temu rozplantowali mi humus ściągnięty przed budową i wyrównali działkę ... więc dopiero teraz mogę zacząć coś myśleć...
Tzn myśleć to ja mogłam wcześniej
ale będąc u sąsiada zobaczyłam warzywniak .... i tak mnie wzięło
))
Czyli normalnie wysadzać tą dymkę w ziemię i się nie przejmować

Mogę posiać naprzemiennie dymkę z marchwią.... bez problemu, tylko czy marchew teraz też wysiewać? ( moja marchew dopiero przyjdzie { nasionka } )
Wiem , że pewnie wszystko za późno...ale muszę to wszystko jakoś ogarnąć

Tzn myśleć to ja mogłam wcześniej

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Wyznacz sobie rządki i 2 na cebulkę- 1 rządek na marchewkę (ja tak sadzę 2-1-2-1), przyjdą nasionka marchwi to ją posiejesz. Można wsiać z marchewką rzodkiewkę, szybko wschodzi i wyznaczy Ci rządek, nim marchew wzejdzie i będzie przy niej robota, to rzodkiewkę zjesz.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
- Od: 27 sty 2009, o 23:06
Ja, w tym roku, miałam cebule z dymki i z siewu, i jakieś pojedyncze z rozsady.
Dymki kupiłam 3 odmiany: białą, żółtą i czerwoną. W rozmiarze 2 po 1/2 kg chyba.
Wszystkie wysadziłam w 'możliwym' dla wysadzania dymek, terminie. Ale pierwszą czerwoną. Potem 2 kolejne. No i chyba przez deszcze i złą pogodę, ale czerwona mi się nie udała zupełnie. Zgniła wcześniej lub później. Efekt - zebrałam raptem kilkanaście sztuk. Najlepiej urosła i jest najbardziej trwała - żółta. Potem biała - ale nie jest trwała, szybko się psuje. Czerwona wydaje mi się trwała, ale bardzo wrażliwa na niekorzystne warunki.
Z siewu miałam cebulę szalotkę. Błąd zrobiłam, bo wysiałam z burakami i buraki zagłuszyły cebule. Wydawało mi się, że zrobiłam dobre odstępy, ale nie. Część wcale nie wzeszła, ale ta co wzeszła i miała dostęp do światła, urosła ładnie, bez specjalnej pielęgnacji. Nawet większa niż na opakowaniu z nasionami. W smaku dobra i do przechowywania chyba też.
Z rozsady miałam jakąś taką drobną, małą odmianę, ale nie polecam. Za dużo zachodu i efekt marny lub zerowy.
---------
W 2013 r. nauczona doświadczeniami zrobię tak, że:
- kupię ze 2 razy więcej dymki, może jakieś inne odmiany i posadzę bardziej płytko, bo chyba ciut za głęboko je wysadziłam
- wysieję dużo szalotki i może z 1 opakowanie zwykłej cebuli, aby zobaczyć czy warto
-w rozsady bawić się nie będę
Dymki kupiłam 3 odmiany: białą, żółtą i czerwoną. W rozmiarze 2 po 1/2 kg chyba.
Wszystkie wysadziłam w 'możliwym' dla wysadzania dymek, terminie. Ale pierwszą czerwoną. Potem 2 kolejne. No i chyba przez deszcze i złą pogodę, ale czerwona mi się nie udała zupełnie. Zgniła wcześniej lub później. Efekt - zebrałam raptem kilkanaście sztuk. Najlepiej urosła i jest najbardziej trwała - żółta. Potem biała - ale nie jest trwała, szybko się psuje. Czerwona wydaje mi się trwała, ale bardzo wrażliwa na niekorzystne warunki.
Z siewu miałam cebulę szalotkę. Błąd zrobiłam, bo wysiałam z burakami i buraki zagłuszyły cebule. Wydawało mi się, że zrobiłam dobre odstępy, ale nie. Część wcale nie wzeszła, ale ta co wzeszła i miała dostęp do światła, urosła ładnie, bez specjalnej pielęgnacji. Nawet większa niż na opakowaniu z nasionami. W smaku dobra i do przechowywania chyba też.
Z rozsady miałam jakąś taką drobną, małą odmianę, ale nie polecam. Za dużo zachodu i efekt marny lub zerowy.
---------
W 2013 r. nauczona doświadczeniami zrobię tak, że:
- kupię ze 2 razy więcej dymki, może jakieś inne odmiany i posadzę bardziej płytko, bo chyba ciut za głęboko je wysadziłam
- wysieję dużo szalotki i może z 1 opakowanie zwykłej cebuli, aby zobaczyć czy warto
-w rozsady bawić się nie będę
Moje ozdobne z liści i kwitnące:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 27#1012027
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
Ja też odpuszczam sobie rozsady. U mnie nie zdają egzaminu. W przyszłym roku cebula z dymki w rządkach odległych o 30 cm, a po 26 maja wsiewka z marchewki. Najlepiej 'Flaccoro'. Teraz dorasta i jest pyszna. Zdrowa, równiutka, soczysta.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Pelasia - a siałaś wprost do gruntu nasionka, czy robiłaś sobie rozsadę?
Moja dymka zgniła w tym roku prawie cała... Miałam trochę z rozsady, ale to szybciutko mi poszło, bo nie robiłam jej dużo - raczej nastawiałam się właśnie na cebulę z dymki.
Moja dymka zgniła w tym roku prawie cała... Miałam trochę z rozsady, ale to szybciutko mi poszło, bo nie robiłam jej dużo - raczej nastawiałam się właśnie na cebulę z dymki.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Miałam w tym roku rządki marchewki i cebuli w odstępach 30cm. Były 2 rządki marchwi i 1 cebuli sianej itd...Marchew zupełnie zagałuszyła cebulę. Cebula spełniła swoja rolę jako ochrona marchewki ale cebuli praktycznie nie mam - troszkę drobiazgu, którą potraktuję jak dymkę i wysadzę w przyszłym roku. 2 cebule, które rosły na końcu rządka od południa (rządki płn-poł) urosły ładne wymiarowo duże.gienia1230 pisze:Żeby nie zaprawiać a przegonić smietkę cebulankę powinno się sadzić dymkę na przemian z marchewką, która nie lubi marchwi. Z kolei połysnica marchwianka nie lubi cebuli. Szczypior uszczykuję na bieżące potrzeby, może to i osłabia roslinę ale cebula rosnie akurat taka jaka mi potrzebna nie za duża i nie za mała.
Pytanie: w jakich odległościach sadzić marchew i cebulę aby się pogodziły?
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

- Agulka11
W zeszłym roku też miałam mniej więcej takie odstępy - i myślałam, że to całkiem sporo!... Marchew miała bardzo małą nać i w sumie myślałam, że nie będzie z niej ładnych korzeni, ale po wykopaniu okazało się, że jest duża i bardzo ładna.
Może więc zależy od odmiany? Ostatnia szansa - jaką odmianę marchwi siałaś?
Może więc zależy od odmiany? Ostatnia szansa - jaką odmianę marchwi siałaś?
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Siałam nasiona z firmy Polan.
W połowie marca siałam "Amsterdam" wczesna (z tyłu torebki - amsterdam 3, amsterdamska).
Na początku kwietnia "Major F1 typ karotka" średnio późna.
W połowie kwietnia "Dolanka" późna.
Marchewki wszystkie są dorodne, Major mega-duża.
W połowie marca siałam "Amsterdam" wczesna (z tyłu torebki - amsterdam 3, amsterdamska).
Na początku kwietnia "Major F1 typ karotka" średnio późna.
W połowie kwietnia "Dolanka" późna.
Marchewki wszystkie są dorodne, Major mega-duża.
Moje nowe imię Szansa 

- Agulka11
Coś my tutaj przeszły na marchew zamiast o cebuli... ;) Znów moja wina ;))
Ale co do siewu cebuli - kilka lat temu wysiałam wprost do gruntu - nie wiem czy coś zżarło nasionka, czy z nasionkami coś było nie tak - ale wyszło mi chyba z dwóch paczek dosłownie kilka cebulek (które babcia w ferworze walki z chwastami wyrwała i to był jej koniec).
W tym roku robiłam już rozsadę, ale bez pikowania do osobnych pojemników każdej cebulki - zrobiłam jak pora - rozsadę rwaną. I te cebulki powiedzmy, że się udały.

Ale co do siewu cebuli - kilka lat temu wysiałam wprost do gruntu - nie wiem czy coś zżarło nasionka, czy z nasionkami coś było nie tak - ale wyszło mi chyba z dwóch paczek dosłownie kilka cebulek (które babcia w ferworze walki z chwastami wyrwała i to był jej koniec).
W tym roku robiłam już rozsadę, ale bez pikowania do osobnych pojemników każdej cebulki - zrobiłam jak pora - rozsadę rwaną. I te cebulki powiedzmy, że się udały.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Nie robiłam. Siałam wprost do gruntu. Bardzo lubię taką młodą cebulkę, przerywaną zjadamy ze smakiem. Ta co urośnie ,a główki są naprawdę spore, zbieram w sierpniu . Rozsadę robiłam dwa lata temu. Pierwszy i ostatni raz. Nie żeby nie było efektów. Cebula była ładna. Ale to pikowanie do gruntu.Agulka11 pisze:Pelasia - a siałaś wprost do gruntu nasionka, czy robiłaś sobie rozsadę?

Asia
PS Agulka, nasiona były nie tegos

-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Przy sianiu bezpośrednio do gruntu podstawowa sprawa to przerwanie siewek. Wykonujemy jak najwcześniej i zostawiamy w rozstawie tak jak sadzenie z dymki ( 35x10 cm), żadnych sentymentów i chęci uzyskania więcej bo będzie mała.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 paź 2012, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też jestem za siewem do gruntu, zdecydowanie.... Tak praktykuje i jest git!