Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 2
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 2
Z forum wiem, że za smak odpowiadają głównie magnez i potas, nadmiar azotu może "zakwasić" i popsuć smak niektórych odmian, np. Black Zebra. Chociaż to pewnie bardziej skomplikowana sprawa, u mnie smak poszczególnych odmian zmieniał się nieraz o 180 stopni w trakcie sezonu, jednych na korzyść, innych odwrotnie 

Pozdrawiam, Maciek.
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
forumowicz, forumowicz - ja tu zwariowałam na punkcie czarnych pomidorów a Ty mi cały kosz jeszcze pokazujesz ;) Cudne są!
Maćku, Jolu - dzięki śliczne za info - pomidorki nie wykazywały braku magnezu w ogóle w tym roku (tzn. nie objawiały tego na liściach...), ale po deszczach i chłodach kilkudniowych na niektórych pomidorkach pokazała się zielona piętka, więc potasu rzeczywiście miały mało - być może to właśnie to.
Podlewałam je trochę magiczną siłą, ale później już zbastowałam, bo deszcze ciągle padały i tak było błoto - mogłam może dolistnie podać...
No, ale w przyszłym roku zwrócę już na to większą uwagę

Maćku, Jolu - dzięki śliczne za info - pomidorki nie wykazywały braku magnezu w ogóle w tym roku (tzn. nie objawiały tego na liściach...), ale po deszczach i chłodach kilkudniowych na niektórych pomidorkach pokazała się zielona piętka, więc potasu rzeczywiście miały mało - być może to właśnie to.
Podlewałam je trochę magiczną siłą, ale później już zbastowałam, bo deszcze ciągle padały i tak było błoto - mogłam może dolistnie podać...
No, ale w przyszłym roku zwrócę już na to większą uwagę

Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Aga Z wyjątkiem Czarnej zebry i mojej Mata Hari to reszta się nadaje do rzucania w politykówAgulka11 pisze:ja tu zwariowałam na punkcie czarnych pomidorów a Ty mi cały kosz jeszcze pokazujesz

Nie wiem skąd takie zamiłowanie Twoje. Ja po tym sezonie powiedziałem - never more
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A jaka to "ciemna" odmiana?forumowicz pisze:Teraz kolej na pomidorki z " dojrzewalni " czyli domku na działce.
pozdrawiam, Gunnar
Tu są egzemplarze różnych odmian :
- Japanese Black Trifele
- Black Krim
- Mata Hari
- Czarna Zebra
- Japanese Black Trifele
- Black Krim
- Mata Hari
- Czarna Zebra
- Agulka11
Wiesz, o gustach się nie rozmawia - Ludzie jak pomidory - każdy inny ;)
Black Krim u mnie był za mocno kwaskowy jak dla mnie - zebrałam sobie nasionka, ale nie wiem jeszcze czy wysadzę. Jest na razie na liście rezerwowej, bo wina też po mojej stronie być może. Zjadłam go zaraz po Cherokee Purple i różnica w smaku była potężna! - Na plus oczywiście dla ChP.
U mnie na pewno będzie Czekolada, Czarny Książe, Rudy i Cherokee Purple - te mi strasznie smakowały na surowo, a sos wyszedł z nich po prostu boski!
No i na tej akcji poluję na kolejne czarne - takiego bzika dostałam
Ach miałam jeszcze Japanese Black i Japanese Black Trifele.
No i tu też pytanko do Was - Czym różni się Japanese Black od Japanese Black Trifele?
Black Krim u mnie był za mocno kwaskowy jak dla mnie - zebrałam sobie nasionka, ale nie wiem jeszcze czy wysadzę. Jest na razie na liście rezerwowej, bo wina też po mojej stronie być może. Zjadłam go zaraz po Cherokee Purple i różnica w smaku była potężna! - Na plus oczywiście dla ChP.
U mnie na pewno będzie Czekolada, Czarny Książe, Rudy i Cherokee Purple - te mi strasznie smakowały na surowo, a sos wyszedł z nich po prostu boski!
No i na tej akcji poluję na kolejne czarne - takiego bzika dostałam

Ach miałam jeszcze Japanese Black i Japanese Black Trifele.
No i tu też pytanko do Was - Czym różni się Japanese Black od Japanese Black Trifele?
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Nie wiem o innym Japanese Black niż Japanese Black Trifele, która i tak jest rosyjską odmianą. Więc dla mnie nie ma róźnicy, ale mogę się mylić.Agulka11 pisze:Czym różni się Japanese Black od Japanese Black Trifele?
pozdrawiam, Gunnar
- Agulka11
To się teraz uśmiałam
- a ja dostałam w poprzedniej akcji podpisaną torebeczkę jako Japanese Black a drugą Japanese Black Trifele. I w życiu mi nie przyszło do głowy, żę po prostu na pierwszej brakuje ostatniego członu nazwy! I zbieram owoce, smakuje no i wkońcu zdębiałam - jeden leży obok drugiego, wyglądają dokładnie tak samo, smakują tak samo, jeden owoc tylko troszkę większy, no ale tak poza tym to ja różnic nie widzę i nie czuję... - to teraz wiem czemu 
Ps. Gunnar - dzięki śliczne za info!!!

Ps. Gunnar - dzięki śliczne za info!!!

Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie też nie podpadły do gustu czarne tak ze nie będzie powtórki
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Asia
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Trzeba szybciej ogławiać, przynajmniej 2 miesiące przed zakończeniem uprawy. Ja dzisiaj zerwałem 250 kg zielonych pomidorów z jednego tunelu, a że owoce są duże,to w ciągu 2 czy 3 tygodni dojrzeją.Pomidory były sadzone w kwietniu. W tunelach sadzonych na jesień, w lipcu, owoców jest znacznie więcej.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Agulka11
zuzia55 - oby u Ciebie nie było przymrozku, bo ja właśnie wyszłam na balkon i widzę szron na szybach samochodów...
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- grosik
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
U mnie też głoszą nad ranem przymrozek.....cześć pomidorów zerwałam ale spora część została na krzaczkach....jak ich dzisiaj trochę przymrozi to planuję je pozrywać jutro i zrobić z nich sałatkę....nie wiem tylko czy mi wyjdzie = czy takie podmrożone pomidorasy się w sałatce udają? Papryki i bakłażany pozbierałam ale na pomidory nie miałąm już siły 

Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko