Oxalis ja mam tylko taki mieszany i sprawdzonyoxalis pisze:Czy ma ktoś sprawdzone przepisy na przetwory z głogu i dzikiej róży?
189. Dżem z jabłek i owoców róży
- 30 dag owoców róży
- 1 kg jabłek
- 60-70 dag cukru
- 2 szklanki wody
1. Dojrzałe owoce dzikiej róży umyć, przepołowić, usunąć nasiona i dokładnie wypłukać.
2. Owoce zalać wrzącą wodą i gotować 10 min. pod przykryciem.
3. Gorące owoce razem z wywarem przetrzeć przez sito. (ja robiłam blenderem)
4. Do przecieru dodać cukier i zagotować
5. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na 'tarce' z dużymi otworami, dodać do syropu i gotować do uzyskania właściwej gęstości. (zetrzeć można oczywiście maszyną malakserem itp)
6. Gorący dżem nakładać do słoików i mocno zakręcić
Myślę, że tak samo można zrobić z głogiem, tylko jabłka jakieś kwaśniejsze chyba trzeba wziąć, bo głóg trochę mdły
Wydaje mi się, że można by było surowe owoce róży po punkcie 1 utrzeć z cukrem i zamrozić, ale ile tego trzeba by mieć ja tak robię truskawki, poziomki, jagody i brusznicę (blenderem)