Moja kolekcja kaktusów - blabla cz.2
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moja kolekcja kaktusów - blabla cz.2
Popstrykałem trochę zdjęć w różnych kolekcjach. Tylko póki co to nawet ich jeszcze nie przegrałem na dysk i nie obejrzałem. Może w weekend będzie chwila wytchnienia. Ale właśnie powinienem zabrać się za przesadzanie chwastów i pewnie znów nie będzie czasu na bzdety typu fotki z Chrudimia.
Uprzedzam lojalnie: zdjęcia niektórych kolekcji mogą spowodować, że niektórzy z Was przestaną zbierać kaktusy.
Uprzedzam lojalnie: zdjęcia niektórych kolekcji mogą spowodować, że niektórzy z Was przestaną zbierać kaktusy.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- moritius
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mówisz, że tak kiepsko wyglądają starsze roślinki w tych niektórych kolekcjach? 
Przejrzałem sobie tę roboczą wersję relacji z Argentyny. Widzę, ze maż bardzo ładne formy stanowiskowe echinopsis
. W oczy rzuciła mi się L. marsonerii TB024.1 - wiesz może, jaki ma kolor kwiatu? Bo pąk wygląda ciekawie 

Przejrzałem sobie tę roboczą wersję relacji z Argentyny. Widzę, ze maż bardzo ładne formy stanowiskowe echinopsis

Pozdrawiam, Aleksander
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
W to to ja nie uwierzęUprzedzam lojalnie: zdjęcia niektórych kolekcji mogą spowodować, że niektórzy z Was przestaną zbierać kaktusy

- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Pewnie są to tak cudne kaktusy, że wszystko, co mamy chowa się w cień i niewarte jest zachodu 

-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I tu się zgodzę z tobą Magdo,Tomek chce nas powalić na kolana fotkami,żeby nam gacie pospadały z podziwu
poz.Leszek

poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Poniżej kilka zdjęć z kolekcji, które udało mi się odwiedzić w ubiegłym tygodniu.
Mariusz Mieczakowski

Rudolf Slaba

Pavel Pavlíček

Ladislav Fischer

Jan Čáp

Vladimír Šorma

Mariusz Mieczakowski

Rudolf Slaba

Pavel Pavlíček

Ladislav Fischer

Jan Čáp

Vladimír Šorma

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Ale tam cudownie
normalnie uczta dla oczu
Ja byłam tylko raz u Hinzów w takiej większej kolekcji
Masz super ,że możesz tak sobie odwiedzać przyjaciół kaktusiarzy

Ja byłam tylko raz u Hinzów w takiej większej kolekcji

Masz super ,że możesz tak sobie odwiedzać przyjaciół kaktusiarzy

- Rejden
- Od: 22 sie 2012, o 18:02
Jest na co popatrzeć.
Pan Mariusz ładnie się rozbudował.
Pan Mariusz ładnie się rozbudował.

Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy i sukulenty
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marzenka, nie oko a dwa i można posiedzieć cały dzień i więcej i to dopiero można podyskutować i podziwiać
poz.Leszek

poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Niestety są oni bardzo daleko. Wolałbym, by te kolekcje znajdowały się nieco bliżej Gdańska. Przez te odległości taka eskapada sporo kosztuje.nolina pisze:Masz super ,że możesz tak sobie odwiedzać przyjaciół kaktusiarzy
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Ale kolekcje
ja niestety nigdy jeszcze nie widziałam z bliska takiej, to musi być przeżycie. Czy one są dostępne dla ludzi z "ulicy", bardzo chciałabym taką kiedyś odwiedzić
oczywiście kiedyś w dalekiej przyszłości
Żeby dokładnie wszystko pooglądać to chyba dnia braknie
super
A czy ci Panowie, mają w swoich kolekcjach wyłącznie jeden gatunek? No i co ja widzę nawet okrągłe doniczki, czyli nawet w najlepszych kolekcjach trafiają się
Tomku, jeśli chodzi o ilość, która największa? Ty chyba również jesteś w czołówce

Żeby dokładnie wszystko pooglądać to chyba dnia braknie

A czy ci Panowie, mają w swoich kolekcjach wyłącznie jeden gatunek? No i co ja widzę nawet okrągłe doniczki, czyli nawet w najlepszych kolekcjach trafiają się

Tomku, jeśli chodzi o ilość, która największa? Ty chyba również jesteś w czołówce

- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
Robią wrażenie te kolekcje. Największe zrobiła na mnie szklarnia Rudolfa Slaba. Ciekaw jestem jak wygląda sprawa z zimowaniem. Rurek nie widzę. Rozstawia piecyki czy jak, bo chyba nie wynosi tego do piwnicy 
Ta skałka u Pavlicka, na której rosną Aztekium i Strombocactusy, to bomba wulkaniczna czy jakiś inny zlepek?
Pewnie rosną tam od nasionka lub małej siewki, że się tak wczepiły. Wygląda, jak z natury taka doniczusia.

Ta skałka u Pavlicka, na której rosną Aztekium i Strombocactusy, to bomba wulkaniczna czy jakiś inny zlepek?
Pewnie rosną tam od nasionka lub małej siewki, że się tak wczepiły. Wygląda, jak z natury taka doniczusia.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
To prywatne kolekcje więc na pewno nie wiejdzie się do nich z ulicy. Najlepiej wybrać się do nich z kimś, kto już zna właścicieli. Koniecznie trzeba się wcześniej umówić. Na początek warto skontaktować się z którymś z oddziałów PTMK. Często organizują one objazdówki po kolekcjach i wtedy najłatwiej obejrzeć wiele ciekawych zbiorów w relatywnie krótkim czasie.nyskadu pisze:Czy one są dostępne dla ludzi z "ulicy", bardzo chciałabym taką kiedyś odwiedzićoczywiście kiedyś w dalekiej przyszłości
![]()
Żeby dokładnie wszystko pooglądać to chyba dnia brakniesuper
Na pewno nie są to kolekcje składające się tylko z jednego gatunku. Najczęściej są to pewne wytypowane 2-3 rodzaje. Oczywiście, że jeździmy po kolekcjach, które są tematycznie najbardziej związane z naszym profilem zainteresowania. W tej chwili same kaktusy mniej nas interesują. Z uwagi na przygotowania do wyjazdu raczej skupiamy się na zbieraniu danych o kaktusach w naturze.nyskadu pisze:A czy ci Panowie, mają w swoich kolekcjach wyłącznie jeden gatunek? No i co ja widzę nawet okrągłe doniczki, czyli nawet w najlepszych kolekcjach trafiają się![]()
O ile kojarzę to szklarnia nie jest ogrzewana. Właściciel musi to wszystko wynieść w jakieś ciepłe miejsce. Ale mogę się mylić.Spy pisze:Największe zrobiła na mnie szklarnia Rudolfa Slaba. Ciekaw jestem jak wygląda sprawa z zimowaniem. Rurek nie widzę. Rozstawia piecyki czy jak, bo chyba nie wynosi tego do piwnicy
To jakaś lokalna skała, którą Czesi skądś zdobywają. Jest dość miękka. Wiercą w niej otwory, dają trochę substratu i sadzą tam roślinki. Żadna filozofia a efekt całkiem ciekawy.Spy pisze:Ta skałka u Pavlicka, na której rosną Aztekium i Strombocactusy, to bomba wulkaniczna czy jakiś inny zlepek?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek