Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia. Cz.1
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Łał- ale przestrzeń, tylko pozazdrościć, ale można poszaleć. Doradzać trudno, bo każdy ma inne upodobania.paco pisze:[
A teraz trochę z innej beczki - jeszcze nie kompozycje, ale miejsca na takowe.
Co sądzicie o tym miejscu?
Za konarem po lewej stronie Długosz Królewski, z lewej strony jakaś duża niebieska hosta, a przed konarem??? Może coś dla rozjasnienia? A może ukryć tu przed słońcem (według wskazówek Tomasza dotyczących Color Glory) Paul's Glory? - tak na wszelki przypadek.![]()
Ale superowskie miejsce- ja bym wsadziła tam jakieś dla rozjaśnienia.
Czy to miejsce będzie dobre dla samotnej olbrzymki???![]()
![]()
Pewnie, że będzie dobre dla jakiegoś olbrzyma- ale chyba takiego o jakiś pstrokatych liściach- niebieskie będą tu chyba zbyt mdłe i mało wyraziste.
Tu zrobiłem miejsce na hosty (3 m średnicy) i na razie .....brak pomysłów.![]()
Wszelkie sugestiemile widziane!!!![]()
- śnieżka
A co mi tam, też zaprezentuję swoje hostowe, ale nie kompozycję, tylko raczej bałagany.
Na pierwszych dwóch fotkach radosna hostowa twórczość z ubiegłego roku- i już zaczyna być coś widać.

Na końcu dzieło dnia wczorajszego, było co dźwigać, ale efekt można będzie podziwiać za jakieś dwa, trzy lata.
U mnie niestety nie ma takich ładnych, cienistych zakątków jak u Andrzeja i Basi, bo mój ogród powstaje ledwie od 8 lat z pustego pola. Mam za to nadzieję, że kiedyś będzie także urokliwy.

Na pierwszych dwóch fotkach radosna hostowa twórczość z ubiegłego roku- i już zaczyna być coś widać.

Na końcu dzieło dnia wczorajszego, było co dźwigać, ale efekt można będzie podziwiać za jakieś dwa, trzy lata.
U mnie niestety nie ma takich ładnych, cienistych zakątków jak u Andrzeja i Basi, bo mój ogród powstaje ledwie od 8 lat z pustego pola. Mam za to nadzieję, że kiedyś będzie także urokliwy.

- śnieżka
Witaj Marzenko i dziękuję za miłe słowa.
U mnie to jeszcze daleko do jakiś ciekawych efektów- miejsca faktycznie sporo, ale jeszcze zbyt słonecznie. Dopiero teraz ośmieliłam się robić nasadzenia hostowe, bo wreszcie pod krzaczorami zrobiło się trochę pustego miejsca i to w cieniu.
Marzenko, na Twoich zdjęciach już widać wspaniałe efekty dojrzałych kompozycji, tylko pozazdrościć takich osiągnięć.
A przy okazji moją uwagę zwróciła taka jasno- szara hosta na pierwszej fotce. Czy wiesz co to za hosta- ma wspaniałą barwę.
U mnie to jeszcze daleko do jakiś ciekawych efektów- miejsca faktycznie sporo, ale jeszcze zbyt słonecznie. Dopiero teraz ośmieliłam się robić nasadzenia hostowe, bo wreszcie pod krzaczorami zrobiło się trochę pustego miejsca i to w cieniu.
Marzenko, na Twoich zdjęciach już widać wspaniałe efekty dojrzałych kompozycji, tylko pozazdrościć takich osiągnięć.
A przy okazji moją uwagę zwróciła taka jasno- szara hosta na pierwszej fotce. Czy wiesz co to za hosta- ma wspaniałą barwę.
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tak poszaleć to byś poszalałaśnieżka pisze:
Łał- ale przestrzeń, tylko pozazdrościć, ale można poszaleć. Doradzać trudno, bo każdy ma inne upodobania.

Ale widzę Grażyno, że u siebie zaszalałaś - ciekawie się to wszystko zapowiada i wcale nie widać, aby było tam za dużo słońca. Pod drzewami hosty na pewno będą dobrze się prezentowały.
No właśnie nie "trza" było tak od razu zrobić!!! - rewelacyjne.darob66 pisze:Witam ponownie![]()
kiedy zobaczyłam Wasze kopozycje i zestawienia host to moje wcześniejsze zdjęcia wypadły bardzo blado więc........ruszyłam z aparatem w ogród

Od takiej rozpaczy może zaboleć głowa.raistand pisze:To jest niesprawiedliwe, że WY macie tak dużo miejsca a ja nie!
![]()

Lilu masz piękne cieniste zakątki - może u Ciebie hosty nie będą leniuchowały i szybko dogonią wielkością te z pierwszych nasadzeń. ;:106
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Tak z Koleżanką Małżonkąśnieżka pisze:
Zresztą na fotkach widać, że świetnie sobie z zagospodarowaniem przestrzeni radzicie z Koleżanką Małżonką. Pogratulować tak zgranego duetu miłośników roślin.

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- lila31
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Byłam dzisiaj w Wojsławicach, i ...... żadna kompozycja nie dorówna tamtym.
Powinno być przynajmniej 20 do 30 host jednej odmiany,posadzonych pod kwitnącymi Rh lub klonami palmowymi mającymi tak z 30 lub więcej lat, zresztą co tu pisać, to trzeba zobaczyć, a wtedy
, że mamy tak mało miejsca, że nie mamy takich starych, pięknych drzew, i w ogóle...

Powinno być przynajmniej 20 do 30 host jednej odmiany,posadzonych pod kwitnącymi Rh lub klonami palmowymi mającymi tak z 30 lub więcej lat, zresztą co tu pisać, to trzeba zobaczyć, a wtedy

- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Kontakt:
Cudne te wasze kompozycje !!! - wkleję moja skromniutką , młodziutka ma z jakieś 2 latka może kiedyś coś z niej będzie - robie sobie powolutku taki kątek z Rh i funkiami + tawułki różnej maści [ dziś wkleję kawalątek tego kącika bo już szaro i zdjęcia brzydkie wychodzą ]
Pozdrawiam .

Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........