Uprawa Boczniaków na Pniu

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
kondziu24
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 lip 2012, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Uprawa Boczniaków na Pniu

Post »

Witajcie
Kupiłem dzisiaj właściwie czystym przypadkiem grzybnie boczniaków w kołeczkach do posadzenia na ściętym pniu i tak też zrobiłem. Miałem akurat 60 cm pnia po mirabelce, wywierciłem otwory tak jak kazali w instrukcji i powtykałem te patyczki z grzybnią w otworki. W instrukcji jest napisane ze ma się to przykryć folią perforówką zeby ta grzybnia się rozmnożyła i tu się pojawia moje pytanie
Gdzie po takim okryciu przechowywać ten pieniek, co z nim zrobić w okresie zimowym ????
Jeśli ktoś miał już doczynienia z taką uprawą proszę o wskazówki

Grzybnia nosi dokładnie nazwę PLEUROTUS OSTREATUS --> BOCZNIAK OSTRYGOWATY firmy POLAN

z góry dziękuję i pozdrawiam
Kondziu :)
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Re: Uprawa Boczniaków na Pniu

Post »

Trochę późno żeby wyrósł na świeżym powietrzu. W naturze grzybnia rośnie od wiosny przez lato (przerasta drewno) a na jesieni daje owocniki - owocniki wyrosną gdy temperatura spadnie.
Jak to jeden pieniek to można by w domu pouprawiać: pieniek ma być wilgotny, mozna polać wodą, przyrzucić jakimś workiem jutowym czy inna matą zwilżoną wodą - ta folia perforówka jest zaś pewnie po to by utrzymać wilgotność powietrza, powinna być z 80-90% zaś optymalna temperatura wzrostu grzybni ok. 20'C i więcej (ale upał ponad 25 szkodzi - gdyby mieć w ogrodzie to trzeba trzymać w cienistym miejscu) i najlepiej w ciemności. Dlatego ten worek. Grzybnia w naturze rośnie kilka miesięcy, ale elegencko hodowana i w miesiąc, to zresztą widać; potem obniżyć temperaturę do 10-15'C i odsłonić (dostęp światła dziennego), powinny owocniki wyrosnąć. Wiosną możesz ten pieniek użyć za zaczyn większej uprawy na dworze, złożyć z innymi kawałkami drewna gdzieś w cieniu.

Nie gwarantuję że jakiejś bzdury tu nie piszę :lol:
Szczegółowo spójrz tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=12641
:wit
kondziu24
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No fajny link ale zanim przewertuje 260 postów to mi troszkę zejdzie :)

Chyba owinę ten pniak czarną folią z dziurkami i wstawię go do szklarni, tam jest jeszcze dość ciepło a na zimę pójdzie do piwnicy

Jak ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe opinie to czekam z niecierpliwością
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Aaaa... szklarnia dobra rzecz :D To przed zimą grzybobranie być powinno.
:wit
kondziu24
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No grzybeczki poszły do szklarni
owinąłem je najpierw agrowłukniną nasączoną wodą a później czarną folią

Zobaczymy czy się jakieś wychodują przed zimą :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”