Storczykowo....i problemowo .....
- adamanna
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Storczykowo....i problemowo .....
Ja bym nie ruszała - korzonki wyglądają ok , kwiaty ładne a ta obfitość zielonego nad doniczką
wielce obiecująca 
-
madziorka1988
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 28 wrz 2012, o 16:02
Pięknie i zdrowo wygląda
a to zdjęcie po prawej stronie profesjonalne 
Magda
- kety
- 200p

- Od: 13 maja 2012, o 12:06
Madziu to tak się udało
dlatego, że ciemna noc już była
a te z korzonkami mało ostre
bo to taka zwykła cyfrówka na zdjęcia z wakacji
Jednak dziękuję

Jednak dziękuję
Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !
Witam 
Jeden z moich storczyków zupełnie przechylił się w jedną stronę (dokładne w stronę okna). Leży już prawie w poziomie, a niedługo zaczną wychodzić mu nowe pędy i chciałam uniknąć ewentualnych problemów. Czy jak go obrócę to zacznie się podnosić znowu w stronę słońca czy storczyki po prostu już tak mają i raczej nie jestem w stanie nic z tym zrobic? Zaznaczam, że storczyk ma się dobrze, nie jest poparzony przez słonko, okna mam od strony zachodniej.
Pozdrawiam!
Jeden z moich storczyków zupełnie przechylił się w jedną stronę (dokładne w stronę okna). Leży już prawie w poziomie, a niedługo zaczną wychodzić mu nowe pędy i chciałam uniknąć ewentualnych problemów. Czy jak go obrócę to zacznie się podnosić znowu w stronę słońca czy storczyki po prostu już tak mają i raczej nie jestem w stanie nic z tym zrobic? Zaznaczam, że storczyk ma się dobrze, nie jest poparzony przez słonko, okna mam od strony zachodniej.
Pozdrawiam!
- 3velyna
- 500p

- Od: 21 mar 2012, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj,
Przechylił się ale może pod wpływem swojego ciężaru (dużo ma liści?) a nie dążąc do łapania promieni słonecznych (okno zachodnie i tak dużo ich zapewnia, więc tak wysilać by się nie musiał moim zdaniem)? Z tego co kojarzę, to storczyki nie są tym typem roślin, które obracają się do Słońca, ale mogę się mylić
Swoją drogą widziałam jednego storczyka (liście sztuk ok. 12-13), który leżał poziomo, korzeni dużo poza, ale i wewnątrz doniczi, kwitnie baardzo długo i każdego roku, także na podlewanie właścicielka się nie skarżyła, myślę więc, że to, że on leży nie jest dla niego problemem (zwłaszcza, że w naturalnym środowisku niekoniecznie rosną tak pionowo
), ale może być mniej wygodne dla Ciebie 
Przechylił się ale może pod wpływem swojego ciężaru (dużo ma liści?) a nie dążąc do łapania promieni słonecznych (okno zachodnie i tak dużo ich zapewnia, więc tak wysilać by się nie musiał moim zdaniem)? Z tego co kojarzę, to storczyki nie są tym typem roślin, które obracają się do Słońca, ale mogę się mylić
Swoją drogą widziałam jednego storczyka (liście sztuk ok. 12-13), który leżał poziomo, korzeni dużo poza, ale i wewnątrz doniczi, kwitnie baardzo długo i każdego roku, także na podlewanie właścicielka się nie skarżyła, myślę więc, że to, że on leży nie jest dla niego problemem (zwłaszcza, że w naturalnym środowisku niekoniecznie rosną tak pionowo
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Mój phalaenopsis Philadelphia tak rósł, ale wystarczyło go wyjąć z podłoża i jeszcze raz włożyć, uważając na to, by ułożyć tak korzonki, by stał prosto - teraz jest dużo stabilniejszy
Dziękuję za rady
Jeszcze nie ma dużo liści (6 sztuk), jestem początkującym storczykomaniakiem i każde odchylenie od normy mnie niepokoi
szczególnie, że jego kolega z doniczki obok rośnie pionowo
. Dziękuję serdecznie, nie będę sie zatem już tym zamartwiała
witajcie, mam pytanie techniczne czy jak kupujecie falki np. w biedronce, LM czy OBI (typowych supermarketach gdzie nie bardzo o nie dbają) to nawet pomimo kwitnienia przesadzacie je do nowego, dobrego podłoża?
- kety
- 200p

- Od: 13 maja 2012, o 12:06
Obejrzyj jak wygląda
jeśli korzenie w miarę dobrze a podłoże nie jest zbyt drobne to może nie ruszaj go jak kwitnie.

Pozdrawiam.