Już wykopujesz dalie? I kany? U mnie i jedne i grugie jeszcze pięknie kwitną
Taki - sobie ogród cz.2
- sweety
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród cz.2
Marcinki
A zdjęcie pierwsza klasa 
Wykopałam dopiero mieczyki...
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Magda! Te kamienie były ozdobnie ułożone w celu estetycznym, żeby skalniak był skalniakiem
Zarosły rozchodnikiem ościstym, pierwiosnkami i poziomkami. Już mi sie nie chciało wydłubywać tych chwastów widelcem, co czyniłam od lat wielu.
Zlikwidowałam tzw skalniak i mam miejsce na dalie i różę Heidi Klum zaplanowałam, bo malutka jest.
A kamienie, jako pozostałości moreny czołowej i dennej mam w glebie nieliczne, śmieci i złomu też brak, choć zdarzał się gruz wokół tarasu altany.
Ania! Kanny i dalie wykopię po pierwszym przymrozku, jak zbrzydną.
Mieczyki też mam jeszcze nie wykopane. Nie wiem, czy ich cebule zaprawia się teraz, po wykopaniu, czy przed sadzeniem 
A kamienie, jako pozostałości moreny czołowej i dennej mam w glebie nieliczne, śmieci i złomu też brak, choć zdarzał się gruz wokół tarasu altany.
Ania! Kanny i dalie wykopię po pierwszym przymrozku, jak zbrzydną.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- Olusia

- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Miłko , teraz osuszyć , oczyścić i przechować .
Zaprawić przed sadzeniem.
A wolne miejsce na dalie trzymaj .......
Zaprawić przed sadzeniem.
A wolne miejsce na dalie trzymaj .......
- takasobie

Olusiu! Zrobię, jak radzisz! Może jutro za to się wezmą
Dziś ogrodowo spędziłam czas, bo wczesnym popołudniem zrobiło się ciepło i słonecznie.
Rano byłam po krzaki porzeczek i agrestu na pniu.
Kupiłam odmianę 'Invicta' - zielony agrest.
Porzeczka czerwona 'Jonkheer van Tets'
Porzeczka czarna 'Titania'
Nie żebym szukała tych odmian, ale pan na targu akurat takie miał.
Potem pojechałam do kuzynki i dostałam od niej sporą kępę macierzanki, która posadziłam tam, gdzie miałam posadzić coś niskiego znoszącego cień. Ponoć macierzanka lubi słońce, ale u niej rosła pięknie w cieniu więc chyba jest przyzwycajona.
No i najpierw musiałam tam wypielić
Potem zarządziłam przekopanie połowy warzywnika, ale to już synuś zrobił.
Przycięłam wiśnię, ale tylko kosmetyka, bo trochę późno się zrobiło.
Przycięłam nożycami do żywopłotu pęcherznicę i ligustr i ... rąk nie czuję. Następny raz synuś zrobi...
I innych tam trochę poprzycinałam, powyrywałam, pofociłam...
Długo oczekiwana 'Sakura Fubuki'

Róże Othello i Sandra R.

Dalie Honka i Poppet

I czekam na rozkwitnięcie nn (prawdopodobnie Aphrodite)

Dziś ogrodowo spędziłam czas, bo wczesnym popołudniem zrobiło się ciepło i słonecznie.
Rano byłam po krzaki porzeczek i agrestu na pniu.
Kupiłam odmianę 'Invicta' - zielony agrest.
Porzeczka czerwona 'Jonkheer van Tets'
Porzeczka czarna 'Titania'
Nie żebym szukała tych odmian, ale pan na targu akurat takie miał.
Potem pojechałam do kuzynki i dostałam od niej sporą kępę macierzanki, która posadziłam tam, gdzie miałam posadzić coś niskiego znoszącego cień. Ponoć macierzanka lubi słońce, ale u niej rosła pięknie w cieniu więc chyba jest przyzwycajona.
No i najpierw musiałam tam wypielić
Potem zarządziłam przekopanie połowy warzywnika, ale to już synuś zrobił.
Przycięłam wiśnię, ale tylko kosmetyka, bo trochę późno się zrobiło.
Przycięłam nożycami do żywopłotu pęcherznicę i ligustr i ... rąk nie czuję. Następny raz synuś zrobi...
I innych tam trochę poprzycinałam, powyrywałam, pofociłam...

Róże Othello i Sandra R.

Dalie Honka i Poppet

I czekam na rozkwitnięcie nn (prawdopodobnie Aphrodite)

Miłka
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Miłko faktycznie widać po fotografiach,że to Twoja pasja.
W pewnym sensie jesteśmy trochę podobne do siebie z działaniem w ogrodzie - planujemy jedno a robimy drugie ...
bo najczęściej coś wypadnie i potrzebna zmiana.
W pewnym sensie jesteśmy trochę podobne do siebie z działaniem w ogrodzie - planujemy jedno a robimy drugie ...
- takasobie

Krysiu! Rzeczywiście tak trochę jest. Zwłaszcza z decyzjami gdzie co i kiedy posadzić.
Dziś np miałam natchnienie i przesadziłam kalinę, która rozrosła mi się wśród róż. Widziałam u kuzynki, że obgnybała swoją tak, że zrobiła z niej drzewko. I chyba z moja też tak zrobię za 2 - 3 lata.
Posadziłam też agrest i przycięłam derenia. Trochę inaczej niż w zeszłym roku: skróciłam mu jednak pędy, bo w zeszłym roku pozostawiłam za długie i mi się pokładały.
Wykopałam też mieczyki. Rosły w takim rozproszeniu, że nie przypuszczałam, że zboirę 3 koszyki cebul!
Fotki na dziś:

Dziś np miałam natchnienie i przesadziłam kalinę, która rozrosła mi się wśród róż. Widziałam u kuzynki, że obgnybała swoją tak, że zrobiła z niej drzewko. I chyba z moja też tak zrobię za 2 - 3 lata.
Posadziłam też agrest i przycięłam derenia. Trochę inaczej niż w zeszłym roku: skróciłam mu jednak pędy, bo w zeszłym roku pozostawiłam za długie i mi się pokładały.
Wykopałam też mieczyki. Rosły w takim rozproszeniu, że nie przypuszczałam, że zboirę 3 koszyki cebul!
Fotki na dziś:

Miłka
- Olusia

Jak na niedzielę to mało tych fotek.
obgnybała - proszę mi to przetłumaczyć na nasze !!!!
- takasobie

Bo dziś nie miałam czasu robić zdjęć
Co chciałam coś zrobić, to łapska miałam ubłocone, albo widły w ręku. Zabrałam na chwilę aparat, ale zmieniłam obiektyw na "ptasi", a ptaki też uciekły, więc rzuciłam ustrojstwo do domu.
Mama mnie strzygła jak byłam dzieckiem. Jak jej się wyjątkowo fryzura nie udała, to mówiła, że mnie 'obgnybała'.
Mama mnie strzygła jak byłam dzieckiem. Jak jej się wyjątkowo fryzura nie udała, to mówiła, że mnie 'obgnybała'.
Miłka
- Olusia

Przy Twoich włosach chyba było jej trudno obgnybać
A Ty lepiej swoją kalinę zostaw w spokoju.
A Ty lepiej swoją kalinę zostaw w spokoju.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Miłko, ta limonkowa dalia jest przecudna. Ło matko, jak ja lubię takie barwy. Dlatego tak ogromnie mi się podoba moja hortensja Limellight i róża Elfe, której jakoś nie mogę się dochować.
Z dalii zrezygnowałam na dobre, gdy w zeszłym roku zalało nam piwnicę i wszystko, co stało na podłodze.
Miło, mam pytanie na pw.
Z dalii zrezygnowałam na dobre, gdy w zeszłym roku zalało nam piwnicę i wszystko, co stało na podłodze.
Miło, mam pytanie na pw.
- Helios

- Od: 15 cze 2010, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Powoli wychodzę na prostą i nadrabiam zaległości.
Wbrew pozorom w ogrodach jeszcze się wiele dzieje. Widzę, że Twoje róże też zamierzają kwitnąć do Bożego Narodzenia.
Moja zamieniona róża to chyba Cinderella, mimo, że sprzedawca sugerował, że to "angielka".
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
- takasobie

Ola! Kalinka przesadzona, a obgnybałam ją już wcześniej.
Wanda! To Kelvin Floodlight! Trzeba przyznać, że niezwykła! Oczywiście , jak 30% moich dalii, to pomyłka z kapersa
Helenko! Rzeczywiście podobna! Ja nie jestem tak samo pewna na 100%, jak moja się nazywa. Nazwę ja 'Ziuta', albo 'Poranek Przed Domem'. Jak zwał, tak zwał
Obcinam pąki roż i wsadzam do wazonu. Nawet zdjęcie zrobiłam. Zawsze wychodziłam z założenia, że jak są kwiaty w ogrodzie, to po co w domu, ale jak do ogrodu nie wychodzę, to w domu też coś muszę mieć
Mąż kompletuje mi szklarenką. Mam nadzieję, że zmieści się tam, gdzie chciałam. Pomidorki w przyszłym roku już tam bedą rosnąć
Tylko muszę trochę poczytać...
I dużo jeszcze chciałabym pozmieniać w tym roku w ogrodzie. Kilka roślin pożegnam, kilka przygarnę. Muszę przy tarasie domowym zrobić weryfikację, bo tam jest cień i chyba zamiast krzaczków iglastych posadzę rododendrona i hortensję. Ale może zrobię to wiosną, no chyba, że natrafi się okazja teraz.
Mam nogi w blokach, lada chwila przyjdzie przymrozek i trzeba będzie wziąć się za dalie. Tak bym chciała zdążyć obciąć kwiaty do wazonu.
'Windmill' na dziś! Ostatnie kwiaty mają drugi rząd płatków
Pewnie im zimno i cieplej sie ubrały

Wanda! To Kelvin Floodlight! Trzeba przyznać, że niezwykła! Oczywiście , jak 30% moich dalii, to pomyłka z kapersa
Helenko! Rzeczywiście podobna! Ja nie jestem tak samo pewna na 100%, jak moja się nazywa. Nazwę ja 'Ziuta', albo 'Poranek Przed Domem'. Jak zwał, tak zwał
Obcinam pąki roż i wsadzam do wazonu. Nawet zdjęcie zrobiłam. Zawsze wychodziłam z założenia, że jak są kwiaty w ogrodzie, to po co w domu, ale jak do ogrodu nie wychodzę, to w domu też coś muszę mieć
Mąż kompletuje mi szklarenką. Mam nadzieję, że zmieści się tam, gdzie chciałam. Pomidorki w przyszłym roku już tam bedą rosnąć
I dużo jeszcze chciałabym pozmieniać w tym roku w ogrodzie. Kilka roślin pożegnam, kilka przygarnę. Muszę przy tarasie domowym zrobić weryfikację, bo tam jest cień i chyba zamiast krzaczków iglastych posadzę rododendrona i hortensję. Ale może zrobię to wiosną, no chyba, że natrafi się okazja teraz.
Mam nogi w blokach, lada chwila przyjdzie przymrozek i trzeba będzie wziąć się za dalie. Tak bym chciała zdążyć obciąć kwiaty do wazonu.
'Windmill' na dziś! Ostatnie kwiaty mają drugi rząd płatków

Miłka
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Widzę że nie tylko ja lubię ścinać kwiaty do wazonu. 
Zdążysz nacieszyć się daliami, na razie nie jest źle i nie zapowiadają mrozów.
A rhododendrona posadź koniecznie. Jeśli myślisz o hortensji bukietowej to one jednak ładniej kwitną w słońcu.
Zdążysz nacieszyć się daliami, na razie nie jest źle i nie zapowiadają mrozów.
A rhododendrona posadź koniecznie. Jeśli myślisz o hortensji bukietowej to one jednak ładniej kwitną w słońcu.
- grazka24

- Od: 19 maja 2010, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Miłka Piękna dalia , ale i ta limonkowa też przecudna.Widzę ją pierwszy raz u Ciebie.Dalie mają swój urok.Zresztą każdy kwiat jest piękny sam w sobie.A to jak je widzimy to subiektywne odczucie. Jeszcze masz różyczki w pąkach.Chyba zdążą się rozwinąć.U mnie jakiś tytoń sobie przypomniał i rośnie jak oszalały
.Nie wiem czy do mrozów zdąży zakwitnąć.

Miłka Piękna dalia , ale i ta limonkowa też przecudna.Widzę ją pierwszy raz u Ciebie.Dalie mają swój urok.Zresztą każdy kwiat jest piękny sam w sobie.A to jak je widzimy to subiektywne odczucie. Jeszcze masz różyczki w pąkach.Chyba zdążą się rozwinąć.U mnie jakiś tytoń sobie przypomniał i rośnie jak oszalały