W moim ogródku - IWONA1311

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W moim ogródku - IWONA1311

Post »

Gosiu aksamitki to w tym roku samosiejki, w przyszłym roku postaram się wyplewić wszystkie siewki i zrobić rozsadę i posadzić je tam gdzie ja będę chciała żeby rosły, może uda mi się kupić nasionka jakichś nowych odmian... Masz rację one długo i efektownie kwitną, choć muszę powiedzieć że moje bauchowate lewkonie też cały czas kwitną.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p
Od: 18 kwie 2011, o 22:02

Post »

A co to takie piękne w kolorze fuksji na drugim zdjęciu od góry? Uwielbiam takie kolorki. A dziś byłam na targu i widziałam taką babcie co miała właśnie aksamitki do sprzedania w doniczce i przez myśl mi przeszło żeby sobie kupić no ale w ostatniej chwili się powstrzymałam bo już chyba nie ma sensu, ale tak się u Ciebie napatrzyłam ile dodają koloru że też bym chciała... bo u mnie już tak szaro się robi, a dalię jak zaklęte od sierpnia tylko w pączkach.... ;:223
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwia jeśli chodzi Ci o te kwiatki podobne do gerberek to jest osteospermum - stokrotka afrykańska niestety jednoroczne, ale ostatnio się zastanawiałam czy nie można by było z tego zrobić sadzonek ze szczepek? w poniedziałek powsadzam do ziemi spróbuję a nóż się uda to przechowam do wiosny....Aksamitek to wiosną będę miała znów mnóstwo siewek więc będę się mogła z Tobą podzielić :)

Dzisiaj był śliczny i ciepły dzień, większość czasu spędziłam na dworze z dzieciakami,a M robił nową rabatę z poziomkami i truskawkami. Pojechałam dziś też do ogrodniczego po korę i tym razem mu się nie oparłam i sobie kupiłam takie coś...
Obrazek
Cyprysik nutkajski "Variegata"
teraz musze się tylko zdecydować w którym miejscu go posadzę...
kolory jesieni
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
a takie dwie gruchy urosły na drzewku posadzonym wiosną ubiegłego roku, to pierwsze nasze gruszki
Obrazek
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p

Post »

O fajnie by było jakby udało się rozmnożyć ten kwiatuszek bo cudny....a co do aksamitek to z góry dziękuję..... Widzę że robimy podobne zakupy mój M też ostatnio przywiózł mi kilka worków kory i ziemi... a nutek śliczny, też lubię wszystkie odmiany variegata chociaż podobno są delikatniejsze, ciekawe jak to będzie w odniesieniu to tego Twojego cyprysa, a ja to już mam nic nie kupować w tym roku... bo czekam jeszcze na zamówione róże i marcinki, no chyba że pojadę znowu na targ do tego mojego pana i na coś mnie nakusi :;230 bo ma teraz róże przywozić...
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Iwonko wielkie dzięki za miłe i cieplutkie przyjęcie naszego najazdu.
Roślinki już rozlokowane bardzo za nie dziękuję jak i za przechowanie trawek od Tajki.
Rozjazdy zakończyłam u Kasi herbatką ale wcześniej obrabowałam Renię z rozchodnika okazałego a Kasię z siewek werbeny patagońskiej.Mój mąż jak zobaczył wszystkie skarby to był bardzo ciekawy kogo obrabowałam.
Ucałuj swoje słodziaczki i czekam na Ciebie.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwia już wyczytałam w necie że można osteospermum rozmnażać poprzez sadzonki więc muszę naciąć szczepek i czekać aż się ukorzenią. Ja też już nic więcej nie kupuję w tym roku muszę posadzić to co mam.
Jolu jaki najazd? to były przemiłe odwiedziny z których bardzo się cieszę i zapraszam częściej. Do Kasi i Reni to pewnie się jeszcze wybiorę, ale to będzie też zależało od pogody.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To super, ze można z nich zrobić sadzonki ;:138 Mam stokrotkę afrykańską w tak pięknym kolorze (fioletowa z granatowym środkiem), że z chęcia będę na nią patrzeć i w przyszłym roku ;:138
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2011, o 12:20

Post »

Witaj :wit
Bardzo miło i szybko upłynął czas u Ciebie i nawet nie zdążyłam ciut opowiedzieć o wrażeniach z wyjazdu do Medjugorie ale liczymy-z Renią- na Twój przyjazd i mam nadzieję że nadrobimy zaległości...te słodkościowo-Bartusiowe też :oops: ;:108
Iwonko jestem pod wrażeniem Twoich dokonań na działce,dobrze pamiętam Twoje pierwsze kroki zarówno w ogródku jak i na forum i patrząc na żywo to byłam ogromnie zaskoczona postępem zmian!
Wszystko przemyślane i roślinki świetnie dobrane....i jak to Renia dodała że stworzyłaś ogród który ma duszę i widać że jest kochany przez właścicielkę.
Choć wiele pracy jeszcze przed Tobą to już widać jaki masz pomysł na ogród.
Wyobraź sobie że z Renią siedziałyśmy w nocy kilka godzin i każdą stronę Twojego wątku musiała prześledzić.
Pniaczki z roślinkami wyglądają w realu naprawdę bajecznie-świetnie wkomponowane w rabatę!
No i ten podział trawek ;:224
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p

Post »

No no no Kasia taką reklamę Ci zrobiła że aż by się chciało samemu popodziwiać w realu Twój ogród....
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Iwonko zazdroszczę forumkom, którzy mają miejsce na nowe nasadzenia drzew i krzewów, ja najwyżej tylko jakąś bylinę mogę wcisnąć w swoim ogrodzie.
Bardzo ciekawy ten cyprysik Variegata. ;:138
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu tam gdzie czytałam było napisane że najlepiej robić sadzonki w styczniu jak słońca przybywa ale ja zrobię teraz bo do stycznia to nie ma jak czekać przecież nie będę wykopywać całych roślin, i ustawię je na południowym oknie.
Kasiu lejesz miód na moje serduszko tymi miłymi słowami ale chyba troszkę przesadzasz... Do Ciebie i Reni wybieram się i jak pogoda dopisze to może jeszcze w przyszłym tygodniu, Wasza wizyta bardzo dobrze podziałała na moje samopoczucie, miło jest posiedzieć i pogadać z osobami które podzielają moją pasję. Masz rację pracy jeszcze przede mną wiele ale jakoś pomysły na razie mi się skończyły może przez zimę uda mi się coś wymyślić nowego...
Sylwio przecież nic nie stoi na przeszkodzie nie masz do mnie daleko 15 min i jeteś w moim ogródku, daj znać kiedy mogłabyś przyjechać to się umówimy.
Tajeczko miejsce to i jest tylko pomysłów jakoś mi brakuje, ja do niedawna sadziłam tylko byliny a krzewy i drzewka to głównie w tym roku i jakieś plany na kolejne też mam ale to zobaczymy...
Tego cyprysika oglądałam już kilka razy i w końcu się na niego skusiłam.
Dziś jest piękny słoneczny dzień więc zaraz znikam na dwór, może wieczorem uda mi się wstawić jakieś fotki bo ostatnio komputer mi coś fiksuje. Miłego dnia wszystkim życzę ;:3
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja i zrobię sadzonkę i wsadzę resztę do doniczki, bo mam ją gdzie postawić. Może sie uda ;:173
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ja mam pięć różnych kolorów więc tylko spróbuję z sadzonkami mam nadzieję że się nam uda.

Niestety dziś zdjęć nie będzie bo mój hosting odmawia współpracy :(
Mam nadzieję że jutro będzie lepiej.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie
Dziś kilka wczorajszych zdjęć, juz niewiele roślin kwitnie w moim ogródku ale jeszcze coś można złapać w obiektyw.
Delosperma od Janusz ciągle pokazuje nowe kwiatki
Obrazek
Obrazek Obrazek
żółta miecznica też coraz zakwita a niebieska i biała już nie chcą kwitnąć
Obrazek
kokorycz, nachyłek i funkia
Obrazek
Obrazek
Obrazek
nerina może zdąży pokazać kwiatki choć w tym roku jest jakaś słaba tylko jeden kwiatostan
Obrazek
grandiflora zaczyna się przebarwiać

Obrazek
a na koniec biedroneczka
Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie jest tak źle :D Widzę, że delosperma jest niezmordowana. Już zaopatrzyłam się w nasionka na przyszły rok ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”