Sadzenie, przesadzanie drzew owocowych

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maddy77
500p
500p
Od: 2 maja 2012, o 18:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Sadzenie drzew owocowych

Post »

Mam pytanie odnośnie przechowywania młodych drzewek. Otóż czytałam gdzieś na forum, iż zakupują młode drzewka, sadzą je do wielkich donic i przetrzymują potem w piwnicach czy przybudówkach w obawie by zimą nie przemarzły, a do gruntu sadzą je na wiosnę. Czy ktoś to może praktykował?
Moje pytanie wynika z faktu iż tej zimy straciłam 4 młode drzewka, ale się nie zraziłam i znowu zamówiła. Tylko nie wiem czy ryzykować i sadzić wprost do gruntu czy może przechować drzewka i zasadzić je wiosną ;:223 Będę wdzięczna za każdą poradę :wit
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

A co to za drzewka i na jakich podkładkach ?
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
wujeksam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 cze 2005, o 12:53

Post »

Ja również nie zamierzam sadzić jesienią, tylko na wiosnę. Planuję wykopać dołek, położyć poziomo drzewka a korzenie przysypać ziemią, górę czymś przykryję tylko jeszcze nie wiem czym, folia nie za bardzo się nadaje, z kolei z sianem (chyba najlepsze do tego) może być problem.
Awatar użytkownika
lutti
50p
50p
Od: 30 sie 2011, o 13:38

Post »

Przykryte sianem bedą smakowitym kąskiem dla myszy która na pewno nie odmówią takiej uczty.
... jutro - jest najbardziej zajętym dniem w roku ...
Awatar użytkownika
wujeksam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To czym przykryć najlepiej? Do piwnicy nie dam,bo za ciepło (chyba że ~10 będzie dobre), moreli i brzoskwini też na pewno nie posadzę, przyjdzie jak ostatniej zimy -30 i żadne okrycie takiego wolno stojącego drzewka nie pomoże.
PiotrekBe
200p
200p
Od: 21 lip 2009, o 09:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiem że na gryzonie najlepszy jest kot. Ale ja mam sad daleko od miejsca gdzie mieszkam i właściwie to jestem tam tylko w weekendy. Bedę próbował truć nornice i karczowniki. Mają teraz dużo spadów do jedzenia i będzie trudno namówić je do zdjedzenia zatrutego ziarna, ale przed zimą mam nadzieję że się uda. Czym próbowaliście jeszcze truć nornice i karczowniki?
Winogrodek pisze:Sposób jaki znam to sadzenie drzewka w dół wyłożony szczelnie siatką stalową wywiniętą też od góry tak, aby szczelnie obejmowała główne korzenie szkieletowe. Mniejsze korzenie wyrastające w czasie wzrostu drzewa poza siatkę nawet pogryzione czy zjedzone dają szansę słabszego wzrostu, ale jednak drzewo nie zginie.
Możesz napisać coś więcej o tej siatce? Jaki powinien być rozmiar oczek i z jakiego drutu najlepiej. Słyszałem o siatce plastikowej rozkładanej pod trawnik przeciwko kretom. Może taka siatka też by się nadawała.
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

wujeksam pisze:To czym przykryć najlepiej?
Ziemią najlepiej. :wit
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34

Post »

PiotrekBe pisze:Wiem że na gryzonie najlepszy jest kot. Ale ja mam sad daleko od miejsca gdzie mieszkam i właściwie to jestem tam tylko w weekendy. Bedę próbował truć nornice i karczowniki. Mają teraz dużo spadów do jedzenia i będzie trudno namówić je do zdjedzenia zatrutego ziarna, ale przed zimą mam nadzieję że się uda. Czym próbowaliście jeszcze truć nornice i karczowniki?
Winogrodek pisze:Sposób jaki znam to sadzenie drzewka w dół wyłożony szczelnie siatką stalową wywiniętą też od góry tak, aby szczelnie obejmowała główne korzenie szkieletowe. Mniejsze korzenie wyrastające w czasie wzrostu drzewa poza siatkę nawet pogryzione czy zjedzone dają szansę słabszego wzrostu, ale jednak drzewo nie zginie.
Możesz napisać coś więcej o tej siatce? Jaki powinien być rozmiar oczek i z jakiego drutu najlepiej. Słyszałem o siatce plastikowej rozkładanej pod trawnik przeciwko kretom. Może taka siatka też by się nadawała.
Dla ścisłości - ja tego nie stosowałem, ale z tego co się orientuje to była siatka stalowa nie ocynkowana coś jak Rabitza z tych gęstych - musi ona po latach zardzewieć bo korzenie się rozrastają.
Awatar użytkownika
wujeksam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak ziemią przykryję, to po zimie pąki będą oblepione błotem. Nie będzie to przyczyną jakichś chorób?
Rossynant

Post »

Ja tam zawsze jakiś piasek miałem pod ręką; ale kupiłem parę razy drzewka dołowane w glinie, zaiste ubłocone okrutnie. Czereśnie i brzoskwinie - brzoskwinie widziałem w kopcu, były zasypane po same koniuszki gałązek. Jak dotąd rosną zdrowo, odpukać, a to już naście lat :D
mariok87 pisze:Lepiej sadzić drzewka jednoroczne jesienią czy dopiero wiosną?
Hmmmm... przeczytaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=54137
:wit
Awatar użytkownika
Maddy77
500p
500p
Kontakt:

Post »

Maddy77 pisze:Mam pytanie odnośnie przechowywania młodych drzewek. Otóż czytałam gdzieś na forum, iż zakupują młode drzewka, sadzą je do wielkich donic i przetrzymują potem w piwnicach czy przybudówkach w obawie by zimą nie przemarzły, a do gruntu sadzą je na wiosnę. Czy ktoś to może praktykował?
Moje pytanie wynika z faktu iż tej zimy straciłam 4 młode drzewka, ale się nie zraziłam i znowu zamówiła. Tylko nie wiem czy ryzykować i sadzić wprost do gruntu czy może przechować drzewka i zasadzić je wiosną ;:223 Będę wdzięczna za każdą poradę :wit
Drzewka to:
Grusza Faworytka(Klapsa)
Śliwa Renkloda Ulena Żółta
Czereśnia Lapins szczepiona na podkładce skarlającej - antypka Popiel
Rossynant

Post »

Czyli wrażliwsze na mróz... chyba więc już wiesz :lol:
Ja tam sadzę wiosną, wszystko co nie jest jabłonką. Co zaś do każdej porady - jest ich kupa powyżej w wątku, włącznie z pierwszą stroną:
grigori24 pisze:Sadzenie drzew jesienią wiąże się jednak z ryzykiem przemarznięcia ich części nadziemnej lub korzeni podczas surowej zimy. Należy też pamiętać o tym, że drzewka w szkółce mają dłuższy okres wzrostu wegetatywnego i z tego względu łatwiej przemarzają podczas surowej zimy. Dlatego gatunki bardziej wrażliwe na mróz jak: brzoskwinie, morele, czereśnie a nawet wiśnie i śliwy, lepiej jest sadzić na wiosnę. Zakupione jesienią drzewka można łatwo przechować w altance, piwnicy lub zimnym garażu, przesypując korzenie wilgotnymi trocinami, torfem lub kompostem. Chronimy w ten sposób drzewa przed niekorzystnym działaniem mrozu.

A oto słowa rozsądku z Wielkopolski :wink:
Lex pisze:Mi też wymarzały. I też traciłem kasę. Ale w zeszłym roku poszedłem po rozum do głowy, kupiłem na jesień i zakopcowałem. Posadziłem tej wiosny i widzę, że wszystko bardzo ładnie się przyjęło. Tylko to, co wystawało ponad kopiec całkowicie wymarzło :)
Może powinnaś też tak spróbować? Pozdrawiam serdecznie
:wit
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=280
Awatar użytkownika
Maddy77
500p
500p
Kontakt:

Post »

Dziękuje bardzo za podpowiedzi :wit
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Post »

Dzień dobry :)
Proszę o pomoc.
Otóż - wczoraj sadziłam dwa owocowe drzewka, które są szczepione na podkładkach. Wiśnię i mirabelkę. Z gołymi korzeniami.
Wkopałam je tak, jak jak wydawało mi się, że rosły w szkółce (był mokry ślad). Czyli tak (czerwona linia to powierzchnia ziemi):
Obrazek

Wkopałam tak, jak wkopałabym drzewo bez podkładki - korzenie nie za głęboko, więc na powierzchni jest widoczny 10 - 15 cm kawałek podkładki. Pod ziemią też jest jakieś 5 cm podkładki do korzenia. Teraz mam wątpliwości - czy nie za płytko? Czy ta podkładka ma być jakoś szczególnie chroniona?
Nigdy wcześniej samodzielnie nie sadziłam owocowego drzewa szczepionego na podkładce. ;:131
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34

Post »

Sadzimy troche głebiej niż rosły w szkółce - ok 2 cm. Miejsce szczepienia nad ziemią. Powinno sie je obsypac ziemią na zimę.

Pytanie skąd wzięłaś drzewko gołokorzeniowe o tej porze - bardziej precyzyjnie okresie wegetacji ?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”