Dracena - problem , co jej jest?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
nikon12
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 wrz 2012, o 23:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Dracena - problem , co jej jest?

Post »

Witam,
Od pewnego czasu mam problem z moja dracena - w duzym tempie usychaja jej koncowki lisci. Kwiat stoi w średnio zacienionym miejscu, pomieszczenie ma temparature kolo 26 stopni.

Jak mogę jej pomoc ? :(

Pozdrawiam,
Jakub
Awatar użytkownika
boja53
100p
100p
Od: 28 maja 2012, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dracena - problem , co jej jest?

Post »

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=29495
Może tutaj znajdziesz odpowiedż na swoje pytanie. Jeśli ma za dużo słońca,albo jest przelana,to może być powód.Moja dracena stała na południowym oknie i była niestety zbyt często podlewana,też miała takie objawy,przestawiłam ją w inne miejsce,i trochę przesuszyłam .Nie od razu ,ale już teraz wypuszcza ładne ,zielone listki.
" To możliwość spełniania marzeń sprawia,że życie jest takie fascynujące"
Paulo Coelho
betti
50p
50p
Od: 18 lis 2011, o 16:42

Post »

Prawdopodobnie zbyt suche powietrze. Musisz zraszać dracenę przynajmniej raz na trzy dni oraz postawić w pobliżu pojemnik z wodą (albo ustaw doniczkę na podstawce z wilgotnym keramzytem; tzn. najpierw duży podstawek wypełniony keramzytem a na tym mały z doniczką). Aby dracena ładnie wyglądała, uschnięte końcówki obetnij nożyczkami, uważając by nie ciąć zielonego fragmentu liścia (zostaw z 1-2 mm suchego fragmentu).
Awatar użytkownika
Marlenka X
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 cze 2012, o 19:13

Post »

A ja się dzis dowiedziłam,że dracene podlewa się góra 2 razy w miesiącu ;:202 i chciałam zapytać czy to prawda :) , bo różne opinie na necie znalazłam :) Na 100% to wiem,że sanderiany się to nie tyczy :lol:
Miłego dnia
betti
50p
50p

Post »

Marlenka X pisze:A ja się dzis dowiedziłam,że dracene podlewa się góra 2 razy w miesiącu ;:202 i chciałam zapytać czy to prawda :) , bo różne opinie na necie znalazłam :) Na 100% to wiem,że sanderiany się to nie tyczy :lol:
Jeśli ktoś trzyma dracenę w zimnej, wilgotnej komórce, w 20-litrowej donicy - to może i prawda :D
Awatar użytkownika
Marlenka X
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki Betti :D Mi szczena opadła jak się o tym dowiedziałam :lol: i wydawało mi się to delikatnie mówiąc dziwne :shock: Czyli schemat,że latem podlewamy tak, aby ziemia w doniczce była stale wilgotna, natomiast zimą tylko wtedy, gdy podłoże jest wyraźnie suche nie jest przesadą? :)
Miłego dnia
betti
50p
50p

Post »

Ja swoje draceny podlewam zawsze, gdy wierzchnia warstwa ziemi w doniczce lekko :!: przeschnie.
I latem i zimą. Ja je trzymam w pokoju południowym, więc latem jest gorąco z wiadomych powodów, zimą kaloryfery mocno grzeją i jest jeszcze goręcej niż latem :) Plus suche powietrze, co wymusza częstsze niż poza okresem grzewczym zraszanie. U mnie w pobliżu roślin stoi tez małe akwarium.
Generalnie draceny dość jasno sygnalizują właścicielowi swoje niezadowolenie z opieki - liście najpierw się stają oklapnięte, wyraźnie tracą sprężystość, a przy braku reakcji (tj. podlanie, spryskanie) żółkną i opadają. Najlepiej zaufać własnym obserwacjom a nie wiedzy z internetu :wink:
Awatar użytkownika
Marlenka X
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ja dokładnie tak samo podlewam:jak wierzchnia warstwa ziemi lekko przeschnie i zawsze jest cacy :D Moje są na wschodzie :) Ale jak mi u ogrodnika powiedzieli,że ma podlewać raz na miesiąc to mysłałam,że na zawał zejde ;:202 Zgłupiałam totalnie :;230
Miłego dnia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”