Co się dzieję z tymi tujami
Co się dzieję z tymi tujami
Witam Wszystkich,jestem tu nowy i nazywam się Marcin.
Chciałem opisać nasz problem z tujami:otóż kupiliśmy 280 szt drzewek około 80 cm w donicach i jakieś 3 tyg temu sadziłem je,dziś dostałem zdjęcie przedstawiające co się z nimi dzieje,przepraszam za jakość zdjęcia ale robione na szybko i w nerwach.
http://imageshack.us/photo/my-images/577/imag0276i.jpg/
Dodam że prawie wszystkie drzewka tak wyglądają.
Czy to normalne?ziemia gliniasta sadzone były z ziemią do iglaków,podlewane.Dodam tylko że na działce została tylko skoszona trawa i żadnych przygotowań ziemi nie było.
Prosimy o pomoc
Chciałem opisać nasz problem z tujami:otóż kupiliśmy 280 szt drzewek około 80 cm w donicach i jakieś 3 tyg temu sadziłem je,dziś dostałem zdjęcie przedstawiające co się z nimi dzieje,przepraszam za jakość zdjęcia ale robione na szybko i w nerwach.
http://imageshack.us/photo/my-images/577/imag0276i.jpg/
Dodam że prawie wszystkie drzewka tak wyglądają.
Czy to normalne?ziemia gliniasta sadzone były z ziemią do iglaków,podlewane.Dodam tylko że na działce została tylko skoszona trawa i żadnych przygotowań ziemi nie było.
Prosimy o pomoc
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Co się dzieję z tymi tujami
Wygląda , że tuje sa porażone z jednej strony. Wydaje mi się, że widzę rany na korze
Może macie psa wolno biegającego? Może obsikiwać i zdrapywać korę.

Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
nie mamy psa ale sąsiad ma kury które sobie latają,może tu jest problem,jeśli to nie kury to co można z tym zrobić?dodam że to ponad 200 szt w jednej lini
Dziwnie rozcapierzone ,albo to robota jakiegoś zwierzaka albo wypędzone zostały nawozami.I stąd te nietrzymanie pionu.
Mam pytanie co to tam takiego niebieskiego ? wąż ? linia kroplująca ?
Mam pytanie co to tam takiego niebieskiego ? wąż ? linia kroplująca ?
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
własna linia nawadniająca:)zwykły wąż ogrodowy poprzekłuwany na wysokości każdej tui
Przychodzi mi tylko jedna myśl :
1.Przenawożone stąd te nietrzymanie poziomu
2.Przelane
1.Przenawożone stąd te nietrzymanie poziomu
2.Przelane
da sie coś z tym jeszcze zrobić?
Poobcinać te suche tatałajstwo.Nie nawozić,nawet odpuścił bym sobie nawożenie w przyszłym roku. Nie lej wody.Glina długo trzyma wodę.A smaragd ,bo o nim tu mowa nie jest tak wymagający pod jakikolwiek względem.Sprzedawcy tworzą legendy o nim.
Podlewać jak naprawdę jest sucho w pierwszym góra drugim roku potem sobie odpuścić.Sama musi dać sobie radę.
Ja podobnie jak Ty wierzyłem w te bajki potem przestałem.Nie podlewam ich wcale i nic roślinom nie jest.Wolniej to wolniej ale rosną i nie chorują.
Może jakiś drenaż w razie mokrych sezonów ? ale tu się muszą wypowiedzieć inni.Bo ja to mam w powijakach jak na razie drenaże mechaniczne
naturalne tak.
Podlewać jak naprawdę jest sucho w pierwszym góra drugim roku potem sobie odpuścić.Sama musi dać sobie radę.
Ja podobnie jak Ty wierzyłem w te bajki potem przestałem.Nie podlewam ich wcale i nic roślinom nie jest.Wolniej to wolniej ale rosną i nie chorują.
Może jakiś drenaż w razie mokrych sezonów ? ale tu się muszą wypowiedzieć inni.Bo ja to mam w powijakach jak na razie drenaże mechaniczne

dziękuję bardzo za rady,mam nadzieje ze im to przejdzie.
pozdrawiam
pozdrawiam
Może to na zdjęciu tak wygląda, ale coś mi te donice małe wyglądają jak na 80 cm drzewka.Może one kopane z gruntu były i wciśnięte w te doniczki? Ziemia świeża na wierzchu 

Fakstycznie Selli coś w tym jest
Okon jak wyglądała ziemia w donicy ? zachwaszczona czy taka jaka jest na zdjęciu ?
Bo to powinna być co najmniej 4 a nie 2 .W 5 to i by nie zaszkodziło.
Pewno wykopał wcisnał w donice i heja mazowsze do sprzedaży jak Selli mówi.
Wypędził nawozami,szpadel obokopał wsadził w 2 i heja.
Takich to omijać albo szpadlem .Ostatnio gdzie biorę rośliny też taki jeden przywiózł Sunkista tym razem ,wypędzony wsadzony w 2 a piątka by była potrzebna im i to na 1 rok tylko,poustawiał to tak żeby się nie przewalało.Partacze!
Okon jak wyglądała ziemia w donicy ? zachwaszczona czy taka jaka jest na zdjęciu ?
Bo to powinna być co najmniej 4 a nie 2 .W 5 to i by nie zaszkodziło.
Pewno wykopał wcisnał w donice i heja mazowsze do sprzedaży jak Selli mówi.
Wypędził nawozami,szpadel obokopał wsadził w 2 i heja.
Takich to omijać albo szpadlem .Ostatnio gdzie biorę rośliny też taki jeden przywiózł Sunkista tym razem ,wypędzony wsadzony w 2 a piątka by była potrzebna im i to na 1 rok tylko,poustawiał to tak żeby się nie przewalało.Partacze!
Hey,więc tak:ziemia świeża nie jest,jest dość ubita,kopane raczej nie były bo dosyć dokładnie je oglądałem przy sadzeniu,system korzeniowy nie uszkodzony i po wyjęciu z donicy nie rozpadało się nic.Ziemia w donicach taka jak na zdjęciu Dziś żona była w ogrodniczym ze zdjęciami i jej powiedzieli że ''ten typ''tak ma i na wiosnę będzie ok.Po prostu otrzepać je ,pousuwać zeschłe gałązki.
Pozostaje nam chyba czekać do wiosny.
Pozostaje nam chyba czekać do wiosny.