Jodla koreanska -"robaczywe szyszki"

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
szpuleczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 sie 2008, o 08:53

Jodla koreanska -"robaczywe szyszki"

Post »

Witam i prosze o pomoc. Na 9 letniej jodle koreanskiej jest w tym roku b.duzo szyszek. Wyglada pieknie, ale... Zauwazylam dzisiaj, ze czesc z nich jest gryziona przez szkodnika. Wokol szyszek duza ilosc "trocin" , a w srodku robaki -dosc duze.Co to jest? Czym i kedy prysnac to paskudztwo. Prosze o pomoc.
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

bez zdjęcia nie zgadnę
szyszki z trocinkami na gril
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
szpuleczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Jodla koreanska-"robaczywe szyszki"

Post »

Ze zdjeciem moze byc problem -wszystkie chore szyszki wycielam rano sekatorem. Wsrodku w szyszkach byly (okolo 1cm) brazowe larwy-robaki (ruchliwe). Ogolnie drzewo jest zdrowe-nigdy nie chowowalo. Mam jednak wrazenie, ze w tym roku koncowki mlodych pedow-przyrosty - sa lekko zwiniete. czy to pomoze w diagnozie??? R.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

U mnie zaobserwowałam to samo! Jutro postaram się wkleić zdjęcia. Dzwoniłam do szkółki z której pochodzą drzewka i poradzili żeby usunąć zainfekowane szyszki. Ale czy to coś pomoże?
szpuleczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Jodla koreanska "robaczywe szyszki"

Post »

Witam raz jeszcze. Mysle, ze samo usuniecie szyszek to za malo i przydalaby sie "chemia". Nie wiem tylko jaka i kiedy ja zastosowac. będę wdzieczna za jakies sugestie.
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy można zauważyć te chore szyszki bez specjalnego przyglądania się? Moja jodełka jest w tym roku dosłownie obsypana szyszkami. Teraz do poniedziałku będę się zamartwiała, czy są one zdrowe. Drzewko jest już wysokie i z poziomu ziemi nie można dostrzec trocinek. Czy występują jeszcze jakieś inne objawy? Na mojej przyrosty wyglądają normalnie.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Oto zdjęcia szyszek jodły koreańskiej. Na zdjęciu widoczna dziura wygryziona przez jasno kremową (białą?) larwę. Larwy są dość ruchliwe i podczas obcinania szyszek dość raźnie chowały się do szyszek.
Obcięłam sekatorem wszystkie zainfekowane szyszki. Na razie postanowiłam nie dawać "chemii" tylko obserwować drzewka.
Co o tym myślicie?

Obrazek Obrazek
szpuleczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Jodla koreanska "robaczywe szyszki"

Post »

Po kilku dniach od wyciecia "robaczywych" szyszek pojawily sie nowe z robakami. Wklejam zdjecia liczac na pomoc doswiadczonych Forumowiczow. Po kliknięciu na obrazek zostanie on powiększony do rozmiarów rzeczywistych.

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Odetchnęłam z ulgą - szyszki na mojej koreance na razie są zdrowe. Ale co to za robul i jak go wytępić?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
szpuleczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Podciagam w gore i bardzo prosze o pomoc. Moze ktos mial podobny problem?? Sliczne szyszki gina w oczach. :cry:
Awatar użytkownika
lukaszx95
100p
100p
Od: 19 cze 2009, o 16:54

Post »

Podlej jodłę Confidorem 200 sl na pewno zabije szkodnika.
szpuleczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki- sprobuje . Mam tylko pytanie w jakim stezeniu - nie chcialabym zaszkodzic . Czy dodatkowo spyskac tez szyszki?
Awatar użytkownika
lukaszx95
100p
100p
Od: 19 cze 2009, o 16:54

Post »

Zastosuj dawkę 1ml na 1l. Połową cieczy podlej jodłę a połową popryskaj szyszki.
Iwona2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 paź 2012, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jodla koreanska -"robaczywe szyszki"

Post »

Cześć Asiu,
Choroba szyszek, którą opisywałas przydarzyła się właśnie mojej jodle koreańskiej. Szyszki miały pełno trocin iwygryzione dziury po robakach i młode przyrosty zaczęły najpierw żółknąć , a teraz usychają. Czy udało Ci się uratować Twoją jodełkę i czy wiesz co to za szkodniki i jak się ich pozbyć
Będe wdzięczna za informację.
Pozdrawiam
Iwona
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”