Jodla koreanska -"robaczywe szyszki"
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 sie 2008, o 08:53
Jodla koreanska -"robaczywe szyszki"
Witam i prosze o pomoc. Na 9 letniej jodle koreanskiej jest w tym roku b.duzo szyszek. Wyglada pieknie, ale... Zauwazylam dzisiaj, ze czesc z nich jest gryziona przez szkodnika. Wokol szyszek duza ilosc "trocin" , a w srodku robaki -dosc duze.Co to jest? Czym i kedy prysnac to paskudztwo. Prosze o pomoc.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
-
- 0p - Nowonarodzony
Jodla koreanska-"robaczywe szyszki"
Ze zdjeciem moze byc problem -wszystkie chore szyszki wycielam rano sekatorem. Wsrodku w szyszkach byly (okolo 1cm) brazowe larwy-robaki (ruchliwe). Ogolnie drzewo jest zdrowe-nigdy nie chowowalo. Mam jednak wrazenie, ze w tym roku koncowki mlodych pedow-przyrosty - sa lekko zwiniete. czy to pomoze w diagnozie??? R.
-
- 0p - Nowonarodzony
Jodla koreanska "robaczywe szyszki"
Witam raz jeszcze. Mysle, ze samo usuniecie szyszek to za malo i przydalaby sie "chemia". Nie wiem tylko jaka i kiedy ja zastosowac. będę wdzieczna za jakies sugestie.
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy można zauważyć te chore szyszki bez specjalnego przyglądania się? Moja jodełka jest w tym roku dosłownie obsypana szyszkami. Teraz do poniedziałku będę się zamartwiała, czy są one zdrowe. Drzewko jest już wysokie i z poziomu ziemi nie można dostrzec trocinek. Czy występują jeszcze jakieś inne objawy? Na mojej przyrosty wyglądają normalnie.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oto zdjęcia szyszek jodły koreańskiej. Na zdjęciu widoczna dziura wygryziona przez jasno kremową (białą?) larwę. Larwy są dość ruchliwe i podczas obcinania szyszek dość raźnie chowały się do szyszek.
Obcięłam sekatorem wszystkie zainfekowane szyszki. Na razie postanowiłam nie dawać "chemii" tylko obserwować drzewka.
Co o tym myślicie?

Obcięłam sekatorem wszystkie zainfekowane szyszki. Na razie postanowiłam nie dawać "chemii" tylko obserwować drzewka.
Co o tym myślicie?

-
- 0p - Nowonarodzony
-
- 0p - Nowonarodzony
-
- 0p - Nowonarodzony
Re: Jodla koreanska -"robaczywe szyszki"
Cześć Asiu,
Choroba szyszek, którą opisywałas przydarzyła się właśnie mojej jodle koreańskiej. Szyszki miały pełno trocin iwygryzione dziury po robakach i młode przyrosty zaczęły najpierw żółknąć , a teraz usychają. Czy udało Ci się uratować Twoją jodełkę i czy wiesz co to za szkodniki i jak się ich pozbyć
Będe wdzięczna za informację.
Pozdrawiam
Iwona
Choroba szyszek, którą opisywałas przydarzyła się właśnie mojej jodle koreańskiej. Szyszki miały pełno trocin iwygryzione dziury po robakach i młode przyrosty zaczęły najpierw żółknąć , a teraz usychają. Czy udało Ci się uratować Twoją jodełkę i czy wiesz co to za szkodniki i jak się ich pozbyć
Będe wdzięczna za informację.
Pozdrawiam
Iwona