Młody trawnik usycha :(

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
adamf73
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 wrz 2012, o 21:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Młody trawnik usycha :(

Post »

Witam,

po raz piewrszy w na tym forum :).

Obraz trawnika jak na obrazkach - marnieje :(
Obrazek
Obrazek

A teraz po kolei:
- trawnik założony 25 lipca tego roku
- ziemia, nawieziona żyzna z jakiegoś pola chyba
- zaraz po wysianiu, nawiezione azotowcem
- wykiełkował po 5 dniach, po miesiącu był cały równomiernie, soczyście zielony
- podlewanie przez 1szy miesiac - 3 razy na dobę, następny miesiąc - raz na dobę, od dwóch tygodni - raz n1 3-4 dni, tylko rano
- Woda ze studni, zarzelaziona i bardzo twarda
- po miesiącu kolejne nawożenie azowotcem i pierwsze oznaki żółknięcia końcówek
- oprysk na dwuliścienne zielsko
- wczoraj nawiezione na jesień, bez azotu.
- koszenie cały czas 1-2 na tydzień na stałą wyskokość 5cm

Ktoś doświadczony ma pomysł co to może być, skąd mogło sie wziąć, i jak się tego pozbyć?
Jerome
100p
100p
Od: 30 sie 2012, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Młody trawnik usycha :(

Post »

Jesien idzie, nie ma na to rady ;:224
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07

Post »

Piękny skromny , ale elegancji ogródek :D

1. Najpierw słowa krytyki dla wykonawcy kostki
obrzeza trawnika nie betonuje się wysoko, robi się podlewkę max 1cm to wystarcza.
Widać wyschnięta trawę przy samym obrzeżu to własnie wina brukarzy, powinni to poprawić.

2. nawóz wysypany nierównomiernie i za mało. trawa jest ewidentnie zagłodzona.

3. to pytanie - jak jest skład mieszanki?

4. Duża zawartość żelaza w wodzie powodować będzie fajny ciemny kolor trawy, ogranicza wzrost mchów ale przebarwia na rdzawy kolor kostkę.

5. Pestycydy spowalniają wzrost trawy

6. podsyp jeszcze azotem, ewidentnie brakuje go trawce.

7. kup rozsiewacz nawozów akumulatorowy, to pomaga równo rozsiewać nawóz.

8. jeszcze pogoda jest dobra, trawa nie będzie brązowieć a na pewno nie powinna wysychać
Jerome
100p
100p

Post »

No wybacz ogrod2000, ale azot z koncem wrzesnia???
Nawet na poczätku pazdziernika
Fosforowo potasowy tak , ale jak widzisz ten trawnik po nawiezieniu go teraz azotem i przy zalozeniu zlego scenariusza ze sniegiem na polowe listopada? Z fosforem na dobrä sprawe tez wstrzymalbym sie do lata. Owszem trawnik potrzebuje azotu ale w okresie wzrostu, nie teraz gdy szykuje sie do zimy. Nie neguje twojej wiedzy, ale wytlumacz mi jak komu glupiemu sens azotowania trawy z poczätkiem pazdziernika? Przeciez pobudzisz wegetacje przy krötkim dniu, trawa wybuja i wiosnä bedzie, no wlasnie co bedzie wiosnä? Magiczna dosiewka?
Zostawilbym ten trawnik i wiosnä dalbym azot, nawet w postaci mocznika, nawet na ostatni snieg, ale nie teraz. Tym bardziej ze trawnik jest mlody, swiezutki powiem nawet.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07

Post »

Daj azot.
Podaj go w formie łatwo i szybko przyswajalnej np Yara Bela Exstran 27
To młoda trawa zje go natychmiast przy częstym koszeniu.
Nawóz nie utrzyma się więcej niż 4-6 tyg.
Jeśli nawet będzie go dużo, a temp. znacząco spadnie, trawa zwolni pobieranie azotu.
Nadwyżki zostaną wypłukane przez deszcze i odparują.
Mogę dziś tu i teraz założyć się, że jak tego teraz nie zrobisz, wiosną wstaw zdjęcia, trawnik
Twój będzie wyglądać jak pole wysypane sianem.

Napisałem co trzeba zrobić, decyzja należy do Ciebie.
W mojej krótkiej karierze w zakładaniu trawników, a trwa ona już blisko 23 lata.
Jeszcze nie uśmierciłem żadnego trawnika. A te które są pod moja opieką, są na tyle
atrakcyjne, że czasem nie chcę się wychodzić od klienta.
Ale tak jak każdy, uczę się co roku czegoś nowego. Zmieniają się materiały, nawozy, gatunki,
zmienia się klimat i mody. Trzeba być elastycznym i otwartym na nowości i przełamywanie stereotypów, bardzo często już nie aktualnych :wink:
Moją pracę przynoszę do domu, a dzieci z tego powodu mają radochę bo mogą w domu pielęgnować trawkę;) Trawę mam nawet na parapetach i poddawana jest ciężkim eksperymentom
i bynajmniej nie eksterminacji ;:138. Każda nowa partia nasion jaką otrzymuje od producentów zanim trafi do klienta jest wysiewana na 3 podłożach i zasilana na różne sposoby, wyniki skrupulatnie notuję, tak bu u klienta nie było niespodzianki, bo teoria to jedno a praktyka to drugie.

Na zimę zasilamy trawnik w Potas, Mg, wapno, fosfor. Azot jest pod znakiem zapytania, bo coraz więcej dochodzi głosów, że jednak powinno się podać na zimę, ale w mniejszym stężeniu i nieco innej formie. Ponieważ są to informacje od osób trzecich, na razie nie będę zachęcał do takich eksperymentów. Przyznam się, że w zeszłym roku Hydro Complex sypałem u klienta w listopadzie, gdzie zakładałem trawnik z przewagą kostrzewy trzcinowej. Wiosną ku mojemu zdziwieniu kiedy jeszcze było dość chłodno trawnik był bardzo zielony i występujące jeszcze przymrozki nie zaszkodziły w żadnym stopniu. Ale podkreślam mieszanka zawierała 60% kostrzewy trzcinowej, która wegetację, zaczyna bardzo wcześnie, już przy +1"C. Oczywiście do takiej tez temp jesienią utrzymuje barwę szmaragdową przy silnym podawaniu azotu.

Zapewne w najbliższych dniach rozpocznę inwestycje w Brandenburgii, a dokładnie w Berlinie dzielnica Pankow, zapraszam do podglądania realizacji. Będzie to stadion klubu łuczników, znajdzie się tam darń, o której pisałem wyżej. Jeśli pogoda będzie łaskawa, dość szybko zobaczysz jak wygląda i jak długo utrzyma kolor. Murawa nie będzie zbyt duża, bo zaledwie 90x90m, ale na pewno widowiskowa.
Jerome
100p
100p

Post »

No i Dzięki, bo ja widzisz tradycjionalista jestem. Azot do polowy lata , potem potas, a fosfor raz na dwa, trzy lata.
Dostepu do nowinek nie mam niestety, a taka zacheta do eksperymentowania zawsze pomaga.
Martwi mnie tylko, ze na razie nie zachecasz do eksperymentöw, bo jak sam piszesz, metoda jeszcze przez ciebie niesprawdzona w dostatecznym zakresie i na razie tylko na murawie z przewagä kostrzewy trzcinowej i jak dalej wspominasz wynikiem byles zdziwiony. Dlatego ja tez sie dziwie, bo ja laik jestem :wink: .
W Pankow nie bywam, ale w Berlinie mam terminy zawsze w srode. Co prawda w Mitte i na Lichtenfelde, ale podjechac moge.
Napisz prosze na PW gdzie ten trawniczek robisz, chetnie podjade. Mädrego posluchac zawsze dobrze, a i popatrzec tez sie skorzysta. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”