Daj azot.
Podaj go w formie łatwo i szybko przyswajalnej np Yara Bela Exstran 27
To młoda trawa zje go natychmiast przy częstym koszeniu.
Nawóz nie utrzyma się więcej niż 4-6 tyg.
Jeśli nawet będzie go dużo, a temp. znacząco spadnie, trawa zwolni pobieranie azotu.
Nadwyżki zostaną wypłukane przez deszcze i odparują.
Mogę dziś tu i teraz założyć się, że jak tego teraz nie zrobisz, wiosną wstaw zdjęcia, trawnik
Twój będzie wyglądać jak pole wysypane sianem.
Napisałem co trzeba zrobić, decyzja należy do Ciebie.
W mojej krótkiej karierze w zakładaniu trawników, a trwa ona już blisko 23 lata.
Jeszcze nie uśmierciłem żadnego trawnika. A te które są pod moja opieką, są na tyle
atrakcyjne, że czasem nie chcę się wychodzić od klienta.
Ale tak jak każdy, uczę się co roku czegoś nowego. Zmieniają się materiały, nawozy, gatunki,
zmienia się klimat i mody. Trzeba być elastycznym i otwartym na nowości i przełamywanie stereotypów, bardzo często już nie aktualnych
Moją pracę przynoszę do domu, a dzieci z tego powodu mają radochę bo mogą w domu pielęgnować trawkę;) Trawę mam nawet na parapetach i poddawana jest ciężkim eksperymentom
i bynajmniej nie eksterminacji

. Każda nowa partia nasion jaką otrzymuje od producentów zanim trafi do klienta jest wysiewana na 3 podłożach i zasilana na różne sposoby, wyniki skrupulatnie notuję, tak bu u klienta nie było niespodzianki, bo teoria to jedno a praktyka to drugie.
Na zimę zasilamy trawnik w Potas, Mg, wapno, fosfor. Azot jest pod znakiem zapytania, bo coraz więcej dochodzi głosów, że jednak powinno się podać na zimę, ale w mniejszym stężeniu i nieco innej formie. Ponieważ są to informacje od osób trzecich, na razie nie będę zachęcał do takich eksperymentów. Przyznam się, że w zeszłym roku Hydro Complex sypałem u klienta w listopadzie, gdzie zakładałem trawnik z przewagą kostrzewy trzcinowej. Wiosną ku mojemu zdziwieniu kiedy jeszcze było dość chłodno trawnik był bardzo zielony i występujące jeszcze przymrozki nie zaszkodziły w żadnym stopniu. Ale podkreślam mieszanka zawierała 60% kostrzewy trzcinowej, która wegetację, zaczyna bardzo wcześnie, już przy +1"C. Oczywiście do takiej tez temp jesienią utrzymuje barwę szmaragdową przy silnym podawaniu azotu.
Zapewne w najbliższych dniach rozpocznę inwestycje w Brandenburgii, a dokładnie w Berlinie dzielnica Pankow, zapraszam do podglądania realizacji. Będzie to stadion klubu łuczników, znajdzie się tam darń, o której pisałem wyżej. Jeśli pogoda będzie łaskawa, dość szybko zobaczysz jak wygląda i jak długo utrzyma kolor. Murawa nie będzie zbyt duża, bo zaledwie 90x90m, ale na pewno widowiskowa.