Kupiłam dziś na naszym ryneczku hortensje za całe 10 zł ,ale nie wiem jaką?Pani miała do sprzedaży kilka kolorów,mn.białą,różową, bladofioletową , czerwoną i taką jak moja,.Miała dużo chętnych ale i dużo "towaru".Może to jakaś "jednorazówka"?Gdzie ją posadfzić?
Takie zaokrąglone kwiatostany ma Limelight.Ta dość popularna odmiana wybierana jest często na formę pienną.Powinna być dłużej zielonkawa, ale wybarwianie się jej nie jest miarodajne, bo to sadzonka w doniczce, a więc w znacznie gorszych warunkach niż w gruncie.
Proszę o podpowiedź co to za hortensja; kwiaty są bardzo duże, liście też - dużo większe niż moja dłoń.
Zdjęcie aktualne, zrobione 27 września.
Czy może to być Hydrangea aborescens Annabelle?
To jest Hydrangea aborescens Annabelle. Hortensja bukietowa Limelight o tej porze roku wygląda inaczej. Tylko cosik ona niedomaga - plamy na liściach ...
... a w ogródku fajnie jest ... to podśpiewuję ja, Zosia
Dziękuję za pomoc Chcę takie hortensje posadzić u siebie, ale wolałam mieć 100% pewności co do odmiany.
Te mizeroty rosną pod blokiem na osiedlu, pozostawione więc raczej same sobie...
Witam
Jestem nowa w Waszym gronie więc proszę o wyrozumiałość jak coś zrobię nie tak jak trzeba
Proszę o identyfikację moich 3 hortensji. Jest to dla mnie ważne ponieważ wszędzie piszą że hortensja kwitnie cały sezon a moje przekwitły już w czerwcu, więc może coś źle robię.To moje pierwsze hortensje. Kupiłam je w maju więc nie wiem kiedy zaczęły kwitnąć. Na zdjęciach jeszcze z kwiatostanami, ale teraz wyglądają już smutno. Kwiatostany obcięłam. Wypuściły u dołu nowe liście.
Pozdrawiam
To są hortensję ogrodowe ale nie wiem jakie odmiany. Cały sezon to one nie wypuszczają raczej kwiatów a skoro posadziłaś je dopiero w tym roku to nie oczekiwałbym na cały spektakl kwiatowy. Zresztą w tym roku afrykańskie upały jakie mieliśmy dość długo im nie służą. Ale myślę że jak przezimują to kwiaty się pojawią na nowo