czereśnie z pestki?
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
czereśnie z pestki?
Czy możliwe jest dochowanie się sensownej czereśni z pestki?? Latem jadłam takie ogromne czereśnie, no i pokusiło mnie ... zebrałam kilkanaście nasion i teraz je znalazłam
Do kosza z nimi czy można posiać? Jeśli tak, to kiedy, jak, gdzie??? Może ktoś ma doświadczenia??

Re: czereśnie z pestki?

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podobno przy czereśniach małe szanse na wartościowe drzewo, a nawet na wykiełkowanie w ogóle. Oczywiście wszystko zależy... Spróbować można, czemu nie. Zwyczajnie zasiać do ziemi jesienią, cudować nie ma po co, to tak a nuż.

- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Eksperymenty ze szczepieniem robiłam. Przyjął mi się piękny zraz puścił zielone i w kolejnym roku już jakoś sensownie zaczął rosnąć. Osłoniłam czereśnię przed ptakami i wiatr wyłamał go. Próbowałam w kolejnym roku i niestety porażka. Nie chcę już sadzić czereśni. W naszym regionie bardzo rzadko się udają. Osobiście posadziłam w ciągu 20 lat ok 10 czereśni. Co mi jakaś padła sadziłam uparcie nową. Z tego 2 żyją, tylko jedna rośnie dobrze, choć też raz ledwie ją odratowałam. Owoce zdarzają się raz na parę lat, kiedy przymrozek nie wykosi wszystkich kwiatów. Większość z nich zjadają ptaki. Chyba więc nie ma o co walczyć.
Jak już mam to chyba posieję, bardziej z ciekawości. Dam część do gleby, parę wsadzę w domu do donicy, a część do ziemi w piwnicy.
Jak już mam to chyba posieję, bardziej z ciekawości. Dam część do gleby, parę wsadzę w domu do donicy, a część do ziemi w piwnicy.