Rozchodnik okazały (Sedum spectabile )

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Galadriela
500p
500p
Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rozchodnik okazały

Post »

Najlepiej wczesną wiosną kiedy rozchodnik zacznie wegetację a pędy osiągną około 5 cm wysokości. Wtedy wykopuje się całą kępę i oddziela pojedyncze pędy, najlepiej tak aby pęd miał korzonek lub kilka korzonków, to najprostszy i najbardziej efektowny sposób uzyskania dużej liczby sadzonek. Takie sadzonki sadzi się do gruntu, a resztę zrobią same. Oczywiście można też podzielić dużą kępę na kilka mniejszych z wieloma pędami.
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Awatar użytkownika
nikka55
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 13:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja wiosną przycięłam pędy rozchodnika i posadziłam je do doniczki. Niczym nie przykrywałam, tylko dbałam, żeby ziemia nie wyschła. Przyjęły się wszystkie i właśnie kwitną. Starej roślince wyszło to na dobre, bo się rozkrzewiła i też kwitnie.

Zrobiłam tak, dzięki radom z tego wątku. Okazały się bardzo przydatne. Dziękuję.
Pozdrawiam - nikka
Awatar użytkownika
Julia
200p
200p
Od: 11 wrz 2005, o 09:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rozchodniki sa łatwe do rozmnożenia, ja zrywam gałązkę, wsadzam do ziemi i już, byle miały lekki cień.
Kiedy wsadzę kilka gałązek do doniczki mam w nastepnym roku ładna kępkę.
Robiłam to nawet z kwitnącymi łodygami, zawsze sie przyjmują.
uwielbiam rozchodniki za bezproblemowość i za motyle.
Mam kilka w różnych miejscach ogródka.
tutaj robią za osłonę....
Obrazek

Obrazek
Piękno leży w oku patrzącego.
serdeczności - Julia
Marek Podlaskie
200p
200p
Od: 26 sie 2012, o 14:12

Post »

Jak zrobię fotki ,to zapytam ,co najlepiej zrobić.Myślę ,że może już w tym roku nie robić nic i poczekać na wiosnę .Zawsze to można zabezpieczyć w razie powrotu przymrozków.Ale może się mylę.
Julia ,a ta gałązka musi być z kwiatkiem?Bo ja jeden mam większy rozchodnik i na nim sporo odrostów i kwiatków.Natomiast jeden ma jedna jak by główna łodygę i rozchodzi się na dwa kwiatki.I czy można z nim coś :?: zrobić?
Awatar użytkownika
Julia
200p
200p
Od: 11 wrz 2005, o 09:15

Post »

Gałązka nie musi być z kwiatkiem, ale myslę, że teraz w połowie września to już
za pózno na takie rozmnażanie.
Nie wiem o co chodzi z tą główna łodygą z dwoma kwiatkami o których piszesz.
Pokaz fotkę :D
----------------
A to fotka nie z tego roku, bo niestety motyle przestały tak masowo odwiedzać
mój ogródek jak niegdyś. :(
Obrazek
Piękno leży w oku patrzącego.
serdeczności - Julia
Awatar użytkownika
Pauzalka
500p
500p
Od: 15 wrz 2006, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękny widok ;:oj U mnie też najwięcej motyli i pszczółek zawsze jest na rozchodnikach i liatrach. Niestety mam tylko po 1 odmianie, ale muszę powiększyć kolekcję, nie wiem jeszcze jak bo u mnie w ogrodniczych nie widziałam innych kolorów oprócz tego różowego którego mam :(
Mój ogród.
Pauzalka
Marek Podlaskie
200p
200p

Post »

Witam.Ja mam 3 rozchodniki ,kupione w ubiegłym roku.Sporo urosły.Zadawałem pytanie ,jak rozmnożyć.Ze zdjęć chodzi mi o tę roślinkę co ma jedną łodygę i wyrasta kilka kwiatków.Jak mam ją uszczknąć ,żeby się rozrastała i czy będą rosły roślinki z korzenia w tym rozchodniku.Pozdrowionka :)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

W przyszłym sezonie będzie na pewno już kilka pędów i kępka.
Można teraz spróbować poukorzeniać liście, bo pędu szkoda ciąć na kawałki, jak kwitnie.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Marek Podlaskie
200p
200p

Post »

Witam.Oliwka ,mi chodzi o ten rozchodnik mniejszy,z drugiego zdjęcia. .Bo są 3 kwiatki ,ale nie wyrastają z ziemi,tylko z łodyżki. .I czy mogę coś z nim zrobić .Zerwać kwiatki i ukorzeniać ,ale to może już na wiosnę.?A co to znaczy ukorzenić liście? ;:218
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Ja też pisałam o tym z jednym pędem: w przyszłym sezonie będziesz już mieć tam kilkupędową kępkę.
Czasami udaje się zrobić sadzonki, jak wsadzi się liść do ziemi - po prostu puszcza korzonki. Wsadza się go tą stroną oderwaną od łodygi. Nie wiem natomiast, czy teraz uda się to przed zimą.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
fogrod
200p
200p
Od: 16 cze 2011, o 02:49

Post »

Sam liść nie wystarczy. Musi być choćby mały fragment pędu, z którego liść wyrasta. Marek jeśli jesteś bardzo napalony na tego rozchodnika możesz z niego porobić mnóstwo małych sadzonek i podpędzić je przez zimę w mieszkaniu na południowym parapecie. Ważne aby gleba w doniczkach była lekka (np dzięki dodatkowi grubego piachu). Pierwsze przyrosty pojawią się po około 2-3 tygodniach. Sadzonki nie powinny chorować o ile nie będą miały nadmiaru cienia i wilgoci. Zyskasz dzięki temu 1 rok uprawy.
Marek Podlaskie
200p
200p

Post »

:) :) Oj napalony jestem niesamowicie.Na rozchodnika ;:108 :) .Ale jak to zrobić .Chodzi mi ,czy należy każdą wyrastającą łodyżkę z kwiatkiem ukorzenić.Śmiało tego mogę poświęcić ,bo pozostałe ,to chyba wykopię i będę na wiosnę rozdzielał.Ale jak coś podpowiedz jak należy to zrobić.Pozdrowionka
fogrod
200p
200p
Od: 16 cze 2011, o 02:49

Post »

Niczego nie musisz "poświęcać". Roślina z której pobierzesz sadzonki odbije z części podziemnej.
Opracowałem trzy metody rozmnażania rozchodników poza sezonem:) Wybór metody zależy od tego ile uwagi jesteś w stanie poświęcić i ile roślin docelowo chcesz uzyskać

metoda 1 parę roślin, dużo uwagi
Normalnie sadzonkujesz większe pędy i trzymasz przez zimę w domu. Istnieje ryzyko, że chwyci je grzyb jeśli będą miały na raz zbyt ciemno, ciepło i wilgotno. Szczególnie w grudniu ogranicz podlewanie, bo to okres spoczynku wywołany krótkim dniem. Brak przechłodzenia nie wpłynie na przyszłoroczne kwitnienie. Trzymaj na południowym parapecie w lekkiej ziemi. Nie ugotuj nad kaloryferem. Im więcej światła tym bardziej się będą rozrastać.

metoda 2 najwięcej roślin, najwięcej uwagi
Postępujesz jak wyżej tyle, ze sadzonki są dużo mniejsze. Tniesz każdy pęd na kawałki tak aby uzyskać kawałek pędu + 1 liść. Ten jeden liść niech wystaje ponad ziemię a fragment łodygi spoczywa pół centymetra w podłożu. Podlewasz i czekasz na pojawienie się maleńkich odrostów spod powierzchni (po ok 2-3 tygodniach). Z początku będą wyglądały żałośnie ale po jakimś czasie wyrosną z nich pokaźne łodygi, które zakwitną w nadchodzącym roku. Kawałki pędu bez liścia też można użyć o ile mają węzeł. Kwiaty wyrzucasz.

metoda 3 najłatwiejsza, najmniej ryzykowna
pod koniec lutego wychodzisz do ogrodu i sprawdzasz pod śniegiem czy pojawiły się już maleńkie "kapustki" będące zalążkami nowych pędów na Twoich rozchodnikach. Wyrywasz kilka kapustek z ok. półcentymetrową częścią podziemną i przynosisz do domu. Kładziesz w doniczce wypełnionej podłożem nie przysypując całkowicie zielonej części i podlewasz. Uzyskujesz w ten sposób jedno-pędowe rozchodniki, które zakwitną tego samego roku. Wysadzasz do ogrodu po ustąpieniu ryzyka mocnych przymrozków.
Marek Podlaskie
200p
200p

Post »

Dzięki za fachowe porady ,ale ja jakoś nie kumam. ;:223 Na mojej drugiej fotce widać rozchodnik.Wyrasta jedna łodyżka z ziemi.Wyżej są odrosty z kwiatami.Chyba 4.Co mam odciąć i ewentualnie podzielić.Tak będzie może dla mnie bardziej zrozumiałe.Mogę to zrobić na wiosnę nawet ,żeby teraz nie robić sobie kłopotu i nie zajmować się zimą roślinkami. :)
P.s Czy mam zostawić tylko główną łodygę z jednym np kwiatkiem i wyrośnie nowa roślinka ,a pozostałe ukorzenić?
_fox_

Post »

Ja ukorzeniam we flakonie w domu, stoją dość długo, ale korzonki puszczą na pewno :) później w doniczki i dopiero na wiosnę do gruntu ;:108 metoda spraktykowana.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”