Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2782
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Już zapoznałam się z rzeźbieniem (crvingiem) w necie. Jest sporo filmików pokazujących wykonanie takich wspaniałości. Jeden ostry nóż to za mało, a specjalistyczne kosztują
No i zaczęłam także szperać w przepisach na przetwory z rajskich jabłuszek. Niestety nacięłam się i może wskażę gdzie w/g mnie zrobiam błąd (do naprawienia). Oby można było uczyć się na cudzych błędach.
186. Mus z rajskich jabłuszek :
2 kilogramów jabłuszek umyć i upiec w nagrzanym piekarniku (180*) przez 40 min. Po upieczeniu przetreć przez sitko. Ja kupiłam takie specjalne do przecierania i nie udało się ich przetrzeć. Zagotoałam więc i dopiero wtedy jakoś je przetarłam. Albo to moje urządzenie do kitu, albo przepis ... w tym miejscu zawiódł. Następnie gotowałam mus na małym ogniu z dodatkiem laski cynamonu i cukru. Cukier wsypywałam i oceniałam słodkość stopniowo. Odparowany mus umieściłam w słoiczkach i zapasteryzowałam.
187. Konfitura z rajskich jabłuszek:
1 kiligram jabłuszek umyć, nakłuć wykałaczką żeby nie pękały i wrzucić na gotującą się wodę.Gotować 5 min. Następnie odcedzić, przelać zimną wodą ... i tutaj wydaje mi się , że to był błąd , bo podczas gotowania z nakłutych jabłuszek wyciekło dużo soku, który wylałam . W/g przepisu : należy jabłuszka zalać zimną wodą i wsypać 1 szklankę cukru. Zagotować. Odstawić do następnego dnia. Następnie znowu zagotować dodając następną szklankę cukru. Trzeciego dnia "operację" powtórzyć dodając trzecią szklnkę cukru. Potem jabłuszka umieścić w słoiczkach i zapasteryzować.
Na razie jestem na etapie pierwszego dnia
No i zaczęłam także szperać w przepisach na przetwory z rajskich jabłuszek. Niestety nacięłam się i może wskażę gdzie w/g mnie zrobiam błąd (do naprawienia). Oby można było uczyć się na cudzych błędach.
186. Mus z rajskich jabłuszek :
2 kilogramów jabłuszek umyć i upiec w nagrzanym piekarniku (180*) przez 40 min. Po upieczeniu przetreć przez sitko. Ja kupiłam takie specjalne do przecierania i nie udało się ich przetrzeć. Zagotoałam więc i dopiero wtedy jakoś je przetarłam. Albo to moje urządzenie do kitu, albo przepis ... w tym miejscu zawiódł. Następnie gotowałam mus na małym ogniu z dodatkiem laski cynamonu i cukru. Cukier wsypywałam i oceniałam słodkość stopniowo. Odparowany mus umieściłam w słoiczkach i zapasteryzowałam.
187. Konfitura z rajskich jabłuszek:
1 kiligram jabłuszek umyć, nakłuć wykałaczką żeby nie pękały i wrzucić na gotującą się wodę.Gotować 5 min. Następnie odcedzić, przelać zimną wodą ... i tutaj wydaje mi się , że to był błąd , bo podczas gotowania z nakłutych jabłuszek wyciekło dużo soku, który wylałam . W/g przepisu : należy jabłuszka zalać zimną wodą i wsypać 1 szklankę cukru. Zagotować. Odstawić do następnego dnia. Następnie znowu zagotować dodając następną szklankę cukru. Trzeciego dnia "operację" powtórzyć dodając trzecią szklnkę cukru. Potem jabłuszka umieścić w słoiczkach i zapasteryzować.
Na razie jestem na etapie pierwszego dnia
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
AAleksandra na konfiturę przepis masz średni, szkoda że nie zapytałaś, bo mogłaś wykorzystać ten 83. przepis na dynię-bardzo ostra. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p1185369 , oczywiście bez obtaczania w tamtych przyprawach i zostawienia na 24h - chociaż kto wie, może z goździkami i cynamonem byłyby niezłe.
Nakłuwać raczej igłą trzeba, bo to malutkie jabłuszka
Syrop powinien być przynajmniej w proporcjach woda:cukier 1:1,5, ale lepiej dać więcej cukru nawet 1:2 albo jeszcze więcej. I syrop robi się wg mnie od razu, a nie dosypuje cukru w trakcie bo on się musi rozpuścić, ale są różne szkoły. Jak już owocki będą szkliste to ew potem możesz z części jabłuszek zrobić kandyzowane jak ja imbir http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 6325&hilit
takie podsuszone i obsypane cukrem jabłuszka są jak cukiereczki
zdjęcie stąd http://edicook.blogspot.com/2011/10/raj ... owane.html
Musu z tych jabłuszek nigdy w życiu bym nie robiła
A narzędziami do carvingu nie ma się co przejmować - najważniejsza pewna ręka, wyobraźnia i bardzo ostry poręczny nożyk
Nakłuwać raczej igłą trzeba, bo to malutkie jabłuszka
Syrop powinien być przynajmniej w proporcjach woda:cukier 1:1,5, ale lepiej dać więcej cukru nawet 1:2 albo jeszcze więcej. I syrop robi się wg mnie od razu, a nie dosypuje cukru w trakcie bo on się musi rozpuścić, ale są różne szkoły. Jak już owocki będą szkliste to ew potem możesz z części jabłuszek zrobić kandyzowane jak ja imbir http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 6325&hilit
takie podsuszone i obsypane cukrem jabłuszka są jak cukiereczki
zdjęcie stąd http://edicook.blogspot.com/2011/10/raj ... owane.html
Musu z tych jabłuszek nigdy w życiu bym nie robiła
A narzędziami do carvingu nie ma się co przejmować - najważniejsza pewna ręka, wyobraźnia i bardzo ostry poręczny nożyk
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2782
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
No właśnie pytałam, a Ty poradziłaś żeby je ptaszkom zostawić Ptaszki u mnie mają zostawione duużo aronii i już zaczynają nią brudzić chodnik, niezdarymonika pisze:AAleksandra szkoda że nie zapytałaś,
Ale mam jeszcze trochę jabłuszek na dalsze eksperymenty. Dziękuję zatem za cenne rady Jabłuszka - cukiereczki - mniam
Jutro następna porcja do przerobu.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
no sama widzisz ile to z nimi pracy i żeby ktoś to zechciał potem jeść, bo do dekoracji to ile tego można użyć?
Nie wiem czy do tego syropu nie dodać soku z cytryny żeby za mdłe nie były, bo rajskie to takie trochę bezsmakowe chyba..
Nie wiem czy do tego syropu nie dodać soku z cytryny żeby za mdłe nie były, bo rajskie to takie trochę bezsmakowe chyba..
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Romaszko, zrobiłam Giuwecz wg Twojego przepisu (dopiero dziś, bo ciągle brak czasu, na szczęście warzywa na krzakach przechowują się lepiej niż w lodówce )romaszka pisze:Dorotko, podaje przepis na 181. Giuwecz
Zrobiłam opcję z przewagą papryki, czyli na 1 kg bakłażana dałam 2 kg oczyszczonej papryki.
Przepis SUPER, bardzo Ci dziękuję Oczywiście już spróbowany jako dodatek do dzisiejszego obiadu, pycha!
Lobuzka, wpadaj do mnie po cukinie, nawet nie wiesz jak chętnie się podzielę Chyba im pogoda pasuje i krzaczory przeżywają drugą młodość
Pozdrawiam, Dorota
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
a'propos smakołyków
z pigwy dulce de membrillo, z moreli amardine, rosyjskie ???????
czyli wariacje na temat galaretek (drobnych marmoladek) z różnych owoców i nie tylko, z bakaliami lub bez, o różnej grubość i dowolnym kształcie..u nas najpopularniejszych z jabłek, zwłaszcza jak nie wiadomo co z nadmiarem robić
jak ktoś jest zainteresowany to przepis mogę wrzucić..ale jutro
z pigwy dulce de membrillo, z moreli amardine, rosyjskie ???????
czyli wariacje na temat galaretek (drobnych marmoladek) z różnych owoców i nie tylko, z bakaliami lub bez, o różnej grubość i dowolnym kształcie..u nas najpopularniejszych z jabłek, zwłaszcza jak nie wiadomo co z nadmiarem robić
jak ktoś jest zainteresowany to przepis mogę wrzucić..ale jutro
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1872
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowsze...
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja poprosze z jabłek!
Pozdrawiam, Asia
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
BRZOSKWINKA podaję Ci dokładny przepis na marmoladki z jabłek. Ten typ marmolady to marmolady tzw skrzepłe. Ja od tego zaczynałam. Jak już je zrobisz wg tego przepisu to możesz robić różne wariacje na temat, a można poszaleć, wierz mi. Niestety trzeba na jej zrobienie poświęcić trochę czasu bo trzeba pilnować, żeby się nie przypaliła
188. Marmoladki z jabłek
- 1 kg przecieru z pieczonych jabłek
- 80-90 dag cukru
- papier pergaminowy
1. Niezbyt dojrzałe antonówki umyć, upiec i gorące przetrzeć przez sito.
2. Przecier odparować stale mieszając, bo pryska i łatwo się przypala.
3. Następnie dodać cukier i jeszcze razem gotować do uzyskania ilości równej podwójnej ilości dodanego cukru
(najlepiej wsypać na początku do gara podwójną ilość cukru żeby na oko zobaczyć ile tego ma w garnku zostać)
4. Przygotować arkusze papieru pergaminowego i lekko zwilżyć je wodą
5. Gorącą masę wylać na pergamin, szybko rozsmarować szerokim nożem do grubości ok. 1 cm i pozostawić do wystudzenia
6. Po zastygnięciu przykryć płaty marmolady innymi arkuszami pergaminu, odwrócić je, zdjąć pergamin na którym masa stygła i tak pozostawić do następnego dnia
7. Szklaneczką lub foremką itp - nie pozostawiając skrawków - wyciąć małe marmoladki i ułożyć je na sitach do obsuszenia
8. po jednym/dwu dniach obsuszone marmoladki obsypać grubym cukrem ułożyć w słojach lub w pudełkach wyłożonych pergaminem, przekładając każdą warstwę również pergaminem
Do masy na marmoladki można dodawać przecier z czarnej porzeczki lub wiśni żeby uzyskać różne kolory
188. Marmoladki z jabłek
- 1 kg przecieru z pieczonych jabłek
- 80-90 dag cukru
- papier pergaminowy
1. Niezbyt dojrzałe antonówki umyć, upiec i gorące przetrzeć przez sito.
2. Przecier odparować stale mieszając, bo pryska i łatwo się przypala.
3. Następnie dodać cukier i jeszcze razem gotować do uzyskania ilości równej podwójnej ilości dodanego cukru
(najlepiej wsypać na początku do gara podwójną ilość cukru żeby na oko zobaczyć ile tego ma w garnku zostać)
4. Przygotować arkusze papieru pergaminowego i lekko zwilżyć je wodą
5. Gorącą masę wylać na pergamin, szybko rozsmarować szerokim nożem do grubości ok. 1 cm i pozostawić do wystudzenia
6. Po zastygnięciu przykryć płaty marmolady innymi arkuszami pergaminu, odwrócić je, zdjąć pergamin na którym masa stygła i tak pozostawić do następnego dnia
7. Szklaneczką lub foremką itp - nie pozostawiając skrawków - wyciąć małe marmoladki i ułożyć je na sitach do obsuszenia
8. po jednym/dwu dniach obsuszone marmoladki obsypać grubym cukrem ułożyć w słojach lub w pudełkach wyłożonych pergaminem, przekładając każdą warstwę również pergaminem
Do masy na marmoladki można dodawać przecier z czarnej porzeczki lub wiśni żeby uzyskać różne kolory
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Tula dziękuję, wyszedł przepyszny, na jutro pomidorówkę sobie zażyczonomonika pisze:Tula chcę wykorzystać Twój przepis 103. bardzo stary, włoski przepis na przecier z pomidorów na zupę pomidorową, będzie ok? jakoś tak na oko wyliczyłam:
- 5 kg dojrzałych pomidorów (najlepsze z dużą ilością 'mięsa')
- 3 duże dojrzałe czerwone słodkie papryki
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- duży pęczek bazylii
- duży pęczek natki pietruszki
- 1 mały seler naciowy
sól do smaku.
..
pomidory myję, wycinam szypułki i kroję na ćwiartki. Małymi porcjami wrzucam do garnka i pod pokrywką gotuję około 10 minut na małym ogniu (chodzi o to, żeby pomidory puściły sok tylko). Następnie zawartość gara przesypuję na durszlak i czekam, aż odcieknie .. Robię w ten sposób z całością pomidorów..Następnie pomidory lądują w garze i dopiero następuje ich gotowanie.
Do gotujących się pomidorów wrzucę pokrojoną paprykę, zielsko, zmiażdżony czosnek i zeszkloną cebulę. Potem wszystko przepuszczę przez maszynkę do 'mięsa' i przetrę. Będzie ok?
nawet domowy makaron zrobię do niej, będzie po królewsku
- oxalis
- 1000p
- Posty: 1448
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bielsko- Biała
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Czy ma ktoś sprawdzone przepisy na przetwory z głogu i dzikiej róży?
Byłabym wdzięczna za podrzucenie , dziś planuje trochę nazbierać tych owoców.
Byłabym wdzięczna za podrzucenie , dziś planuje trochę nazbierać tych owoców.
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1231
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Zrobiłam "dżem wschodni" ale dałam winogrono truskawkowe zamiast śliwek. Niebo w gębie !
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- lobuzka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 682
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
A ja własnie skończyłam robić "Buraczki z papryka"
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
A ja w trakcie buraczkowania I potrzebuję pomocy...
Zrobiłam buraczki tarte z papryką i same, ale chciałam jeszcze spróbować zrobić ćwikłę i ćwikłę z chrzanem, taką drobniutko tartą. Macie może jakieś sprawdzone przepisy?
Zrobiłam buraczki tarte z papryką i same, ale chciałam jeszcze spróbować zrobić ćwikłę i ćwikłę z chrzanem, taką drobniutko tartą. Macie może jakieś sprawdzone przepisy?
Pozdrawiam, Dorota