zuzia55 nie wiem czy lubisz marynowane, ale przepis sprawdzony przeze mnie i nie tylko, gruszki b.dobre. Z tym, że ważne są te przyprawy i zalewa
185. Gruszki marynowane
- 2 kg gruszek
Przyprawy:
- goździki
- cynamon kora
- skórka z cytryny
- pieprz ziarna
- ziele angielskie ziarna
Zalewa:
- 0,4 l wody
- 50 dag cukru
- 0,05-0,10 l octu 10%
Do marynowania można przeznaczyć wszystkie gatunki gruszek - zdrowe, dojrzałe ale twarde
Gruszki umyć, obrać, przekroić na połowy i wydrążyć gniazda nasienne.
Mniejsze gruszki można pozostawić w całości.
Gruszki obgotować krótko w wodzie z minimalnym dodatkiem kwasu cytrynowego, żeby nie ciemniały
- technicznie to ja robiłam tak, że zanim zaczęłam obierać to przygotowałam naczynie z wodą wymieszaną z kwaskiem i obrane gruszki w to wrzucałam, od czasu do czasu nimi ruszałam, potem obgotowałam
Do słoików włożyć gruszki, po kilka goździków, ziaren pieprzu i ziela oraz kawałek cynamonu.
Przygotować zalewę. Gruszki uzupełnić zalewą i pasteryzować ok 25 min.
Kiedyś mi się chciało i zrobiłam pare słoików takich gruszek ale ozdobnych czerwonych - po obraniu wrzucałam do soku z buraków, podobno można też w czerwonym winie (zamiast wody) z kwaskiem i w tym obgotowałam króciutko. nawet je specjalnie ozdobnie wydziergałam jak już były bez skórki

, no może nie aż tak fachowo jak tu bo nie miałam narzędzi do carvingu ale i tak to był gruszki na specjalną okazję