) ani w innej części ogrodu nic nie widać. Tak jak kreta pozbyliśmy się dzięki świecom, tak i wczoraj do ich tuneli włożyliśmy te świece i zobaczymy czy sie jeszcze pokażą. Ale niesamowite było jak po włożeniu tej świecy dym wychodził z  ziemi tak jak szedł ich tunel.
) ani w innej części ogrodu nic nie widać. Tak jak kreta pozbyliśmy się dzięki świecom, tak i wczoraj do ich tuneli włożyliśmy te świece i zobaczymy czy sie jeszcze pokażą. Ale niesamowite było jak po włożeniu tej świecy dym wychodził z  ziemi tak jak szedł ich tunel.

Na razie jest to sposób skuteczny.Erazm pisze:...Jak tylko korytarze i otwory w ziemi bez kopców to nornica.
Ja wsypuję do otworów truciznę na myszy i szczury TOXAN - granulat. Wystarczą 2 - 3 granulki. Staraj się by wpadły do nory - jak będą leżały obok to mogą spożyć je ptaki. Nie dotykaj ręka trucizny (nornica wyczuje zapach człowieka i nie spożyje jej). Po dwóch dniach zasypuję otwory w ziemi. Jeżeli nie pojawią się więcej to znaczy, że nornica padła. Jeżeli są otwory to zabieg powtarzam, aż do skutku!...
Mam też tak wyłożone trutki przynajmniej w dwóch miejscach teraz. O nornicach zapomniałem.Erazm pisze: Jesienią i zimą w różnych miejscach wysypuję truciznę TOXAN – granulat na nakrętki od słoików i nakrywam to plastykowymi pudełkami po margarynie (pudełka obciążam z góry kamieniem, deską lub blachą by nie "porwał" je wiatr). W pudełkach z boku robię otwory by weszła do środka mysz, nornica. O tej porze roku truciznę muszę dosypać raz na 1 - 2 tygodnie. Jest to dość skuteczny sposób, bo o tej porze roku szkodniki mają trudności z pokarmem.
Polecam

Nie norki, tylko norniki, albo nornicemommy_b pisze: A jakie szkody wyrządzają norki, (...)
 Czyli takie małe myszowate robiące dziury i kopiące długie tunele tuż pod ziemią (podobno do 40 cm w poziomie), niszczące nasze trawniki, zżerające cebule i kłącza naszych kwiatów, korzenie naszych krzewów i drzewek, i nasze warzywa.
 Czyli takie małe myszowate robiące dziury i kopiące długie tunele tuż pod ziemią (podobno do 40 cm w poziomie), niszczące nasze trawniki, zżerające cebule i kłącza naszych kwiatów, korzenie naszych krzewów i drzewek, i nasze warzywa.