Borówka amerykańska - 3 cz

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 3 cz

Post »

Do ściółkowania (czyli obsypania powierzchni wokół rośliny) kora się nadaje. Pomaga utrzymac wilgotnośc i kwasowośc.
Na pewno nieprzekompostowane kora, słoma czy trociny nie nadają się pod roślinę. (tak jak pisze Witia). Taki 'podkład' wyciągnie cały azot z gleby.
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wszystkie odpady takie jak trociny czy kora przy rozkładaniu się pobierają azot.Dlatego powinno się to ułożyć na jakąś gromadę ,przesypać siarczanem amonu i zlać wodą od czasu do czasu przewrócić.
Jak nie dostanie tego to będzie pobierać azot od roślin.Poznacie po zółtych liściach,osłabionym wzroście i małych owocach.Jak ktoś ma dostęp do trocin itp z tartaku to czemu nie skorzystać,ale zrobić jak wyżej napisane.Bo moim zdaniem można dużo zaoszczędzić po co kupować w worku jak to drogo wychodzi.Jak ktoś potrzebuje dużych ilości to wyda majątek.Dyche kosztuje worek wysypiesz ,ledwo czapka tego a kasy nie ma :lol:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
ari007
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 wrz 2012, o 14:17

Post »

OK, dziękuje:) to co w takim razie pod roślinę w przypadku gdy gleba ma pH ok. 6... folia i sam torf kwaśny? czy folia i wymieszać torf z tą ziemią ale np. w stosunku 3:1?
ari007
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Troche poczytałem o zakwaszaniu gleby na forum i przy glebie o pH 6 niby wystarczy ziemia i torf w stosunku 1:1 a na wiosne przy podlewaniu dodawać siarczan amonu badź jakis nawóz... co myślicie o tym?
Awatar użytkownika
EllaChica
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 mar 2012, o 20:04

Post »

Witajcie :wit
Kupiłam borówkę jednak po ostatnich przykrych doświadczeniach po zimie nie chcę jej teraz sadzić do gruntu żeby nie zmarzła. Pomyślałam więc sobie, że teraz przygotuję pod nią i pod jeszcze kilka, stanowisko(przekopie ziemię z obornikiem, korą, torfem i może trocinami). Tą jedna, którą kupiłam chcę jakoś przetrzymać przez zimę. Musi to być jakieś specjalne miejsce czy może sobie stać w domu? Ewentualnie w warsztacie gdzie temperatura czasem spada poniżej zera?
Pozdrawiam,
Karolina :)
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 16:06

Post »

Wczesniej czytałam, że jeśli nowo posadzoną borówkę podsypie się lub podleje siarczanem potasu to pomożemy jej szybciej zdrewnieć, i tak przygotowany krzaczek odpowiednio zabezpieczony np; korą czy igłami sosnowymi powinien spokojnie przezimować.
"Szanuj każdy dzień - bo już nie powróci"
Ogródek przydomowy u Marii.k55
hunters92
50p
50p
Od: 17 lip 2012, o 09:50

Post »

u mnie pomiedzy borówkami na korze wyrosło pełno grzybów,oczywiście wszystkie trujące ale czy to dobry znak?
Awatar użytkownika
EllaChica
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 mar 2012, o 20:04

Post »

maria.k55 pisze:Wczesniej czytałam, że jeśli nowo posadzoną borówkę podsypie się lub podleje siarczanem potasu to pomożemy jej szybciej zdrewnieć, i tak przygotowany krzaczek odpowiednio zabezpieczony np; korą czy igłami sosnowymi powinien spokojnie przezimować.
Hmm... No tak ale chciałam przygotować jej lepsze miejsce bo teraz takowego nawet nie mam :P Czyli zły pomysł ? ;:185
Pozdrawiam,
Karolina :)
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08

Post »

Ja bym zrobiła tak:
Kup kwaśny torf, wykop duży dół, wsadź borówkę do mieszaniny rodzimej ziemi i torfu. Jeśli masz czym to obsyp powierzchnię wokół borówki (kora, trociny, igliwie). Niczym teraz nie nawoź, roślina i tak przeżyje szok, a poza tym małe są szanse, że w tym sezonie zrobi pożytek z tego nawozu. Ponieważ to młoda roślina to możesz ją opatulic jakąś agrowłókniną lub kartonem (zimą przy śniegach uważaj, żeby śnieg jej nie połamał). Kołderkę zrobiłabym najwcześniej za miesiąc (no chyba, że będą siarczyste mrozy).

Myślę, że roślina ma większe szanse przetrwac zimę na zewnątrz niż w mieszkaniu.
Mam raptem kilka krzaczków i na prawdę nie kombinuję przy nich. Moim zdaniem borówka to mało wymagająca roślina (kwaśna ziemia, trochę nawozu i święty spokój).
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

hunters92 pisze:witia ile było owoców w kg miejwięcej? ile masz krzeków?
Dobrze rosną borówki na piaszczystej ziemi?
Jak możesz to wrzuć jakieś fotki krzaków borówki:)
Pozdrawiam
Mam 10 krzaczków borówki. Najbardziej w tym roku obrodziła mi odmiana Darrow myślę, że 3 kg to było. Pozostałe miały mniej tak po 1 kg. To wszystko tak na oko, bo co dojrzało to było zaraz zjedzone. Krzewy mają od 80 do 120 cm wysokości. Ta moja gleba chyba im odpowiada. Oto parę fotek:
Obrazek Obrazek Obrazek
wodnik
hunters92
50p
50p
Od: 17 lip 2012, o 09:50

Post »

witia to całkiem fane zbiory były z borówki:d
Ile lat masz te krzaki?
po ilu latach moje będą owocować?
Kupiłem 2letnich 6 krzaków i 2 jednoroczne i w sierpniu wsadziłem do ziemi.
ari007
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam serdecznie forumowiczów,
Przed chwilą spotkała mnie ciekawa sytuacja, którą chciałem się podzielić z Wami. Pojechałem do sklepu ogrodniczego po folie, którą chciałem wyłożyć doły pod borówką. Uprzejme Panie poinformowały mnie, że nie ma sensu wykładać dołów folią, ponieważ po pierwsze producent daje 2 lata gwarancji i zazwyczaj po tym czasie folia zaczyna się rozkładać. Po drugie skoro i tak w przyszłym roku planuje podlewać krzaki siarczanem amonu (ziemia wokół ma pH 5-6) to nie ma sensu wykładać dołków folią. O ile druga teza ma jakiś tam sens, to pierwsza strasznie mnie zdziwiła.. tyle się mówi, że folia rozkłada się w przeciągu setek lat... Co sądzicie, rzeczywiście nie ma sensu robić "donic"?
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Sznurek polipropenowy się zmienił i biała folia to tak zgodze się z tą tezą szybko się rozpada.Pomidor podwiązany sznurkiem pod koniec sezonu już nie ma co trzymać ,folia też się rozpada a jakiej używasz ? czarnej tzw.budowlanej ? to nie stwierdziłem żeby zmienił się jej skład chemiczny a co za tym idzie jej właściwości fizyczne.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
ari007
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No własnie chciałem użyć, bo dopiero na dniach będę sadził borówkę, a w sklepie poprosiłem o folię, którą chciałem wyłożyc dół pod borówką. Pani skonsultowała się z koleżanką i obie stwierdziły, że nie ma sensu bo folia się rozkłada... także, wychodzi na to, że bynajmniej w tym sklepie nie mają foli, która by się nie rozkładała (na cenniku widniało ok 20-30 rodzaji foli, na "wystawce" były przeźroczyste, czarne, czarno-białe).
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na słońcu folie długo nie wytrzymują, ale gruba folia budowlana/szklarniowa zakopana w ziemi wytrzyma dekady, a i b. dobra do wyścielenia dołu jest porządna gruba agrotkanina.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”