Beniaminek - czy da się go uratować??

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Izauncia007
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 wrz 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Beniaminek - czy da się go uratować??

Post »

Witam,
wygląda bardzo źle, najprawdopodobniej z nieregularnego podlewania wynika jego stan:( Stoi na poddaszu przy wejściu z klatki schodowej na stronie zachodniej. Czy mogę coś zrobić by go uratować?? Jestem laikiem w temacie kwiatów ogólnie wszystkich i nie mam pojęcia co zrobić. Bardzo proszę o pomoc. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Izauncia007
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: Beniaminek - czy da się go uratować??

Post »

Obrazek
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14

Post »

Sprawdź czy od spodu liścia nie ma jakichś szkodników. Czy ta doniczka na w ogóle dziurki w dnie bo ziemia wygląda na trochę mokrą.
Izauncia007
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Tak ma dziurę, na listkach nic nie znalazłam wygląda na to, że to nie szkodniki...Co mogę zrobić?
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

Z pewnością wygląda na zaniedbanego.Początkowo postawiłbym na przędziorka...to taka pajęczynka od spodniej strony liści.Jeżeli mówisz,że jest nieregularnie podlewany to masz przyczynę.
Oczywiście można go odratować.Poprzycinać wierzchołki,regularnie podlewać.Lubi wilgotną glebę,byle też nie zalać.Zobacz też czy ma otwór w spodzie doniczki na odpływ nadmiaru wody.Warto też przesadzić w świeżą ziemię.
Zraszanie pobudza wzrost liści...Dodam,że beniaminy nie lubią przestawiania z miejsca na miejsce,przekręcania,obracania i innych pieszczot.
Powodzenia.
Izauncia007
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Szczerze mówiąc nie widzę przędziorka, ale na niektórych listkach są takie jakby malutkie pajęczynki....a czy możesz mi powiedzieć jak go przyciąć??oczywiście już przesadziłam go do nowej ziemi;]
Awatar użytkownika
foorfooq
200p
200p
Od: 20 paź 2011, o 22:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iza Miro i jeszcze jedna osoba powyżej dobrze Ci radzą. To jest przędziorek - liście są "zeżarte", z zielonych zrobiły się blade, takie srebrne wręcz. Właśnie ta pajęczynka jest dowodem na obecność przędziorka i oczywiście wygląd liści.

1. przyciąć gałązki
2. pozbyć się przędziorka - intensywne prysznice kilka razy dziennie przez co najmniej tydzień, a jak nie to chemią
3. podlewać regularnie i nawozić

... i tyle. Ficus wkrótce odbije :)
Izauncia007
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

dziękuję bardzo za te wiadomości, zrobiłam właśnie prysznic mojemu drzewku, bardzo bym Was prosiła jeszcze o info jak mam go przyciąć?
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

Najprościej przyciąć...to tak z 5 cm każdą gałązkę.
Można poprzycinać na taki kształt jaki Ci się będzie podobał...
Odrosnąć odrośnie na 100% tylko trzeba co nie co o nim wiedzieć.Tak jak mówiłem pozbyć się przędziorka,często zraszać,w zimie podlewać oszczędniej,nie lubi obracania,wysokiej temperatury zimą.Najlepsza temp zimą to 15-20 stopni.
Jeżeli zależy Ci na tym kwiatku to ratuj.Jeżeli masz wydawać kasę na chemię tylko na tego kwiatka to go wyrzuć bo czasami taniej wychodzi kupić nową roślinę. Przędziorka bez chemii trudno się pozbyć bo paskudztwo często powraca i zaraża inne rośliny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”