Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?
- rogo
- 200p
- Od: 22 maja 2011, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?
czy możecie mi doradzić czy coś mam zrobić z czubkiem mojego świerka ? Sadzony w zeszłym roku, nie zwróciłem uwagi że czubek był przycięty, teraz młode przyrosty swyszły ok. 3 cm poniżej, czy warto teraz podcinać tuż przy młodym przyroście aby łatwiej wyprowadzić nowy przewodnik (świerk serbski wys. ok. 180 cm)

Pytanie ogólne- czym zabezpieczacie rany po cięciu krzewów czy drzew? Czy są jakieś domowe sposoby- kiedyś chyba po prostu smarowano wapnem- bielono- prawda? Czy trzeba koniecznie stosować przeciwgrzybowe środki chemiczne? 

Amatorka ogrodu
- zywik
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witam.
Dużo cięcia mnie czeka w moim ogrodzie. Dopisuje wątek do listy by nie pominąć cenny rad
Dużo cięcia mnie czeka w moim ogrodzie. Dopisuje wątek do listy by nie pominąć cenny rad

Ministerstwo Książki
- AnnaBlue
- 50p
- Od: 6 lip 2011, o 14:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam na działce jarzębinkę, ma już z 5 lat, ze 2 m wzrostu i cały czas sterczy taki długi patyk. Nawet kwitnąć nie raczy. Czy można jej obciąć przewodnika by się trochę rozrosła na boki, tzn. rozbudowała koronę? A jeśli można to kiedy najlepiej to zrobić? 

Nadzieja jest rośliną trudną do wyplenienia. Można nie wiem ile odrąbać gałęzi i zniszczyć, a zawsze będzie wypuszczać nowe pędy.
Isadora Duncan.
Isadora Duncan.
rogo pisze:czy możecie mi doradzić czy coś mam zrobić z czubkiem mojego świerka ? Sadzony w zeszłym roku, nie zwróciłem uwagi że czubek był przycięty, teraz młode przyrosty swyszły ok. 3 cm poniżej, czy warto teraz podcinać tuż przy młodym przyroście aby łatwiej wyprowadzić nowy przewodnik (świerk serbski wys. ok. 180 cm)

co najmniej dwa razy w roku mu czubek przycinam

Ja bym przycięła

Pozdrawiam-Jola
Sprzedam - zamienię itp.
Sprzedam - zamienię itp.
- Sosenki4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
czy mogę teraz przyciąć 2gi raz swoją wierzbę hakuro? wiosną nie przycięłam jej należycie i teraz chciałabym skorygowac cięcie. Może jednak lepiej całą ją od nowa ciachnąć?
Czy mógł by mi ktoś dać fachową rade co zrobić z tą sosną? czy da się ją jeszcze jakoś uformować?
Sosna jest zaniedbana nie była nigdy przycinana jest to samosiejka z racji że to pierwsze i największe drzewo na działce mam do niej sentyment.
Otóż chciał przyciąć boki powiedzmy o połowę i systematycznie przycinać aby za kilka lat się zagęściła tylko czy nie jest już za późno?
kolejne pytanie w jakim miesiącu najlepiej to robić?

Sosna jest zaniedbana nie była nigdy przycinana jest to samosiejka z racji że to pierwsze i największe drzewo na działce mam do niej sentyment.
Otóż chciał przyciąć boki powiedzmy o połowę i systematycznie przycinać aby za kilka lat się zagęściła tylko czy nie jest już za późno?
kolejne pytanie w jakim miesiącu najlepiej to robić?

- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
Jak dla mnie ta sosna jest piękna taka jaka jest. Foremna, okrągła, całkiem gęsta jak na sosnę. Spokojnie możesz nic z nią nie robić. Jeśli koniecznie chcesz ją zagęścić to na wiosnę skróć każdą świeczkę o połowę. W lecie wypuści dodatkowe przyrosty. I będzie dwa razy bardziej gęsta.
Swoją drogą ja też mam sentyment do sosen. Połowę dzieciństwa spędziłam na drzewach. A najlepsze do wchodzenia były właśnie sosny. Takie jak ta: o równomiernie ułożonych gałęziach i niezbyt gęste, żeby za bardzo nie kuły. Jak masz dzieci/wnuki to zostaw ją do zabawy. Ma potencjał!
Swoją drogą ja też mam sentyment do sosen. Połowę dzieciństwa spędziłam na drzewach. A najlepsze do wchodzenia były właśnie sosny. Takie jak ta: o równomiernie ułożonych gałęziach i niezbyt gęste, żeby za bardzo nie kuły. Jak masz dzieci/wnuki to zostaw ją do zabawy. Ma potencjał!
Agata
- estera010
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 wrz 2012, o 15:50
- Kontakt:
ja również skorzystam z tej rady, dziękuję 

- elusia57
- 100p
- Od: 10 lip 2012, o 16:57
A ile ta sosna ma lat? Chciałabym wiedzieć kiedy moje sosenki będą takie piękne.
Pozdrawiam Elżbieta
Mam już całkiem wyrośniętą sosnę, ale bardzo chciałabym ją podciąć od dołu- usunąć gałęzie grubości ręki. Jednak nie wiem kiedy najlepiej to zrobić i czy nie zaszkodzę za bardzo roślinie?
Pozdrawiam 

-
- 100p
- Od: 16 sie 2012, o 11:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bez problemu można to zrobić teraz albo kiedykolwiek, sosna bez problemu zniesie podcinanie dolnych gałęzi. Oczywiście nie ogołocić jej całej bo taka brzydko wygląda ale na jej zdrowotność nie ma to wpływu. Rany niczym nie ruszać żywica zrobi swoje
- romix
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wpisuję się, że śledzić Wasze rady.
W ubiegłym roku nie przyciąłem migdałka.
Ciekawe jak się zachowa?

Ciekawe jak się zachowa?

Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
-
- 50p
- Od: 21 sty 2013, o 12:41
Ja migdałka przycinam tylko po kwitnieniu ponieważ końcówki pędów zamierają i brzydko wyglada ;)romix pisze:Wpisuję się, że śledzić Wasze rady.
Ciekawe jak się zachowa?
I żeby wam wszystko rosło! Pozdrawiam Adam