Cyclanthera pedata - Caigua to piękna winorośl rodem z Ameryki Południowej.
Caigua to owoc południowoamerykańskiego pnącza o wybitnych właściwościach zdrowotnych i leczniczych.
Wyniki wielu badań wskazują, że obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ciśnienie krwi, wyrównuje poziom cukru we krwi i co najważniejsze oczyszczają tętnice ze złogów cholesterolowych.
Cyclanthera pedata uprawiana jest ze względu na jej owoce przypominające małe zielone papryki o smaku zielonego ogórka.
Można je spożywać na surowo (najsmaczniejsze są jeszcze zielone a niewykształconymi gniazdami nasiennymi) oraz gotowane podawane jako leczo lub faszerowane.
Zimą w terapii leczniczej doskonale się sprawdza suszony i sproszkowany owoc podobnie jak mielona papryka.
Owoce Cyclanthera pedata stosujemy w: wysokim poziome cholesterolu, cukrzycy, podwyższonym ciśnieniu, niewydolności krążeniowej, zespołu jelita wrażliwego, przeciwbólowo, przeciw robaczo i w leczeniu otyłości.
W przypadku świeżego owocu po prostu konsumujemy kilka stuk 2-3 razy dziennie, a zimą stosujemy po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie sproszkowanego owocu z sokiem lub wodą przez 12 tygodni potem robimy 2 tygodniowa przerwę i ponawiamy kurację.
Szukam przepisów kulinarnych
Cyclanthera pedata na cholesterol
-
- 100p
- Od: 30 sie 2012, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cyclanthera pedata na cholesterol
Z tego co wiem to jadalne sä i liscie i owoce. Liscie mlode mozna na surowo same lub do surowek, starsze gotowane, jak szpinak. Owoce mozna po wydräzeniu faszerowac ryzem z ziolami lub z miesem i gotowac.
Jadlem kiedys u znajomych faszerowane paprykä z ziolami i gotowane w wywarze warzywnym z dodatkiem sosu sojowego. Zadna wysmienitosc, ale da sie zjesc.
Pisz prosze gdzie sadzonki kupic, bo owoce drogie jak jasna ........
Jadlem kiedys u znajomych faszerowane paprykä z ziolami i gotowane w wywarze warzywnym z dodatkiem sosu sojowego. Zadna wysmienitosc, ale da sie zjesc.
Pisz prosze gdzie sadzonki kupic, bo owoce drogie jak jasna ........

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 maja 2007, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Cyclanthera pedata na cholesterol
Sadzonki to raczej nie bo roślina przemarznie.
Wysiewa się ja w maju do gruntu tak jak fasolę tyczkową.
Mam tym pnączem obrośniętą sporą altankę więc nasion też będzie sporo.
Nie wiem dlaczego owoce są drogie, bo to roślina strasznie plenna.
Ponieważ świeże owoce to tylko latem, szukam więc opisu jakie owoce i jak je spreparować by starczyło na zimę.
Co do skuteczności, mi po 3 miesiącach cholesterol spadł o 17.
Wysiewa się ja w maju do gruntu tak jak fasolę tyczkową.
Mam tym pnączem obrośniętą sporą altankę więc nasion też będzie sporo.
Nie wiem dlaczego owoce są drogie, bo to roślina strasznie plenna.
Ponieważ świeże owoce to tylko latem, szukam więc opisu jakie owoce i jak je spreparować by starczyło na zimę.
Co do skuteczności, mi po 3 miesiącach cholesterol spadł o 17.