Ostatnia szanso, te mniejsze to mogą być JustynkiF1, czerwona spłaszczona to Rouge VIF D'Etampes, ta duża z tyłu to może być Melonowa Żółta.
Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
Ładne dynie
Ostatnia szanso, te mniejsze to mogą być JustynkiF1, czerwona spłaszczona to Rouge VIF D'Etampes, ta duża z tyłu to może być Melonowa Żółta.
-
wegetarianka
- 200p

- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zielonajagodo, to prawda, znaczną część mojego poletka stanowiły hubbardy, są i smaczne i piękne i dobrze się przechowują. Mają suchy miąższ, nie rozpadają się przy pieczeniu, więc będą się nadawały do sałatek czy klusek. Poza tym do każdych innych dyniowych wariacji 
- minia821
- 500p

- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wegetarianko, Zielonajagodo świetne zbiory
Kochani mam prośbę o odentyfikacje dyni, która miała być hokkaido. J
Jak patrzę na Wasze fotki, to mam wrażenie że to inna dynia.
oto ona

Uploaded with ImageShack.us
Kochani mam prośbę o odentyfikacje dyni, która miała być hokkaido. J
Jak patrzę na Wasze fotki, to mam wrażenie że to inna dynia.
oto ona

Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam Kaśka
- zielonajagoda
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Co prawda znaczniki miałam powbijane do ziemi w skrzynkach, ale chyba były za małe i gdzieś poznikały, ale dzięki Ostatniej szansie i AniD doznałam olśnienia i skleroza częściowo ustąpiła

-- 13 wrz 2012, o 11:43 --
Minia821, czy nasionka hokkaido miałaś z akcji? Bo ja siałam hokkaido właśnie z nasionek z akcji i wyszły takie jak u Ciebie, na mojej fotce po prawej stronie, może trafiły nam się jakieś mieszańce? Wydają się całkiem podobne do Twoich

- minia821
- 500p

- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Tak miałam z akcji.
Może jakaś mieszanka wyszła.
No nic, będę w tym roku polowac na Hokkaido
Może jakaś mieszanka wyszła.
No nic, będę w tym roku polowac na Hokkaido
Pozdrawiam Kaśka
Czy Solora obieramy czy traktujemy jak Hokkaido?
Jak Hokkaido. Solor to wyselekcjonowana Hokkaido, więc skórkę ma taką samą, mięknącą w garnku czy piecyku.
- cantati

- Od: 10 lut 2012, o 17:00
Dziewczyny, dynie macie przepiękne a ilości oszałamiające
Ja dopiero cztery pierwsze zerwałam - dwie Hokkaido, Muscade de Provence i Rouge d'Etampes:

Ja dopiero cztery pierwsze zerwałam - dwie Hokkaido, Muscade de Provence i Rouge d'Etampes:

Pozdrawiam, Dorota
-
chudziak

- Od: 8 maja 2010, o 22:55
U mnie owocowanie dyń w tym roku jest zdecydowanie gorsze
.
Solor ma na krzaku tylko 3 owoce - największy wielkości grapefruita. Nie posiałam tym razem dyni olbrzymiej bo były trudności z zagospodarowaniem 70 kg dyni na raz
. Natomiast Chirimen ma biały nalot na owocach (mi on przypomina mączniaka ) i nie wiem czy to normalne bo mam tę odmianę pierwszy raz.
Solor ma na krzaku tylko 3 owoce - największy wielkości grapefruita. Nie posiałam tym razem dyni olbrzymiej bo były trudności z zagospodarowaniem 70 kg dyni na raz
Chudziak, szkoda, że Solor tak słabo u Ciebie rósł. Ja na niego nie narzekam, plonuje ładnie. Chirimem, jak niektóre japońskie dynie, ma taki nalot, to na pewno nie jest choroba. To po prostu urok tych dyń i ich stała cecha odmianowa.
Ania mnie ubiegła i napisała o Chirimen
Przy okazji b.ładnie się przechowuje.
Forumowiczka Kasia...;)
Mam wielką słabość do tej odmiany, uprawiam ją co roku. W ogóle japońskie dynie lubię, może nie wszystkie mi smakują, chociaż Chirimen tak, ale wygląd mają często bardzo ciekawy. Te kształty, kolory, przebarwienia, "omszałość"... Cuda.
Aniu, a do jakiej dyni Ty nie masz słabości? 
Forumowiczka Kasia...;)
Caterina
Wiesz, że gdybym miała własne pole, to co roku byłoby chyba po kilkaset odmian. Tylko gdzie to potem wszystko zwozić i trzymać - żeby na nie patrzeć w zimie i cieszyć się ich pięknem. Z bólem serca muszę co roku różne odmiany odstawiać, bo inaczej gdzie bym posiała inne, nowe? Dobrze, że mąż podziela moją pasję i oboje wciskamy dynie wszędzie, gdzie tylko się da. Nie wiem co by to było, gdyby jego pasją było coś, co potrzebuje dużo miejsca do rośnięcia, jak tu osiągnąć kompromis...
Jesień i czas zwożenia dyni to dla mnie wspaniały czas. To bogactwo oszałamia i zaspokaja moje potrzeby estetyczne (a potem do lata i kulinarne
).
Jesień i czas zwożenia dyni to dla mnie wspaniały czas. To bogactwo oszałamia i zaspokaja moje potrzeby estetyczne (a potem do lata i kulinarne
-
chudziak

- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Aniu nie wiem ,gdzie mieszkasz ale ja mam trochę pola -chętnię Ci użyczęAnia D. pisze:Wiesz, że gdybym miała własne pole, to co roku byłoby chyba po kilkaset odmian