Apteka na działce

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Apteka na działce

Post »

Wiem, wiem Krysiu :wit ja nalewki nie zrobię, u mnie w domu nie ma alkoholu, a po za tym ja kierownica jestem i kółko tylko na noc odkładam, ale mam pytanie co robisz, że tak Ci pięknie rośnie, moja od wiosny, co prawda maleńka była, ale niewiele urosła, dałam dobrej ziemi, stala na dworze, może doniczka za mała?, bo widzę, że korzonki wyszły, dziś przesadziłam :wit
danaa
200p
200p
Od: 13 sty 2012, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jiaogulan kupiłam jesienią ubiegłego roku. Przebidował zimę a wiasną bardzo ładnie zaczął się rozrastać. Z jednej roślinki zrobilam kilka. Dwie zostawiłam sobie jedna w domu drugą wysadziłam na działce. Resztę rozdałam znajomym. Ta "domowa" rosła bardzo ładnie na balkonie do czasu aż przyszły deszcze. Doniczka była w dodatkowej ozdobnej osłonce i niestety przelana zaczęła zamierać. Teraz bardzo powoli się "odbudowuje". Ta na działce wkopana w ziemię pomimo zainstalowania obok "drabinki" nie wspina się na nią tylko się płoży.
Przez przypadek udało mi się ukorzenić sam listek :D .
Listki dodaję do sałatek i wtedy ich gorycz się "rozmywa" a (mam nadzieję) zdrowie zyskuje :D .

Pozdrawiam - danaa
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

iwona0042 Gynostemmę odbieram jako dość łatwa w uprawie więc u Ciebie coś jest nie tak skoro niezbyt rośnie.
Po zakupie przesadziłam w doniczkę sporo większą bo ja nie jestem każdego dnia na działce więc musza być większe aby dały sobie radę z wilgocią w glebie.
Gleba z działki z odrobiną substratu kokosowego i żwirku bo moja za ścisła. Pierwsze podlanie Rosahumusem a po 2 tygodniach zaczęłam dolewać do wody Biohumus ten z dżdżownic kalifornijskich bo tak podlewam wszystkie sweje ziołowe rośliny.
Efekt widach na załączonej fotce.
Skoro nie możesz robić nalewki to zostaje wysuszenie i herbatka z niej - tak piją w Chinach.

danaa Witam i cieszę się,że opisałaś swoje perypetie z jej uprawą.
To co stało się na balkonie zdarzyć sie może każdemu dlatego ja na działce nigdy nie zostawiam podstawek pod doniczkami bo w razie deszczu stoją zbyt długo w wodzie.
Faktycznie - wspinacz z niego słaby ale jego pędy maja takie wąsy spiralkowe i tym się czepiają innych pędów trocząc masę zieloną, która się jako tako trzyma na tyczkach bambusowych , jednak trzeba zarzucać dłuższe pędy na górę.
To żaden problem bo wszystkie Powojniki bylinowe też nie wspinają się.
Listki zielone też do sałatki dodaję i faktycznie smak gdzieś ginie. Już zasuszyłam pierwszą partię bo przenosiłam w cieplejsze miejsce na działce i musiałam uszczupilić jego wielkość.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Witaj Krysia.....bardzo ciekawa ta nowa roślinka.....chyba się rozejrzę za nią.....no i za różeńcem też ;:333 :;230
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko ja w najbliższym czasie będę miała sadzonki Gynostemmy. Przez zimowy okres w domu ładnie podrosną i będzie można ich uprawę kontynuować w ogrodzie czy też na balkonie ale niezbyt słonecznym - wszystko zależy od naszych warunków ale warto ją uprawiać i korzystać z cennych właściwości.
Dlaczego tylko mieszkańcy Chin mają długo żyć ... my też chcemy ... :;230

Pisałam u Ciebie o tabletkach z Różeńca górskiego bo ja jestem zwolenniczką naturalnych metod a na stres i inne podobne stany ta roślinka w zupełności wystarczy.
Różeniec górski zwany także arktycznym korzeniem (Rhodiola rosea L) zwiększa wytrzymałość na stres, wspomaga funkcjonowanie systemu nerwowego, usprawnia pracę umysłu , poprawia samopoczucie itd...
Pewnie większość z nas coś by z tej listy znalazła a to tylko skrót jej właściwości.
Chciałam uprawiać ale zrezygnowałam bo surowcem leczniczym są kłącza z korzeniami pozyskiwane zdaje się,że w piątym lub szóstym roku uprawy a do tego potrzebne specyficzne warunki aby wysyciły się wszystkie substancje lecznicze.

Jeśli potrzeba od czasu do czasu wyciszyć nasze napięcie nerwowe to warto zainteresować się bo badania wykazują najsilniejsze dzialanie stymulujace po jednorazowej dawce spośród wielu podobnie działających roślin . Efekt pojawia sie juz 30 minut po zażyciu i utrzymuje 4-6h (dotyczy on zarowno ciala, jak i umyslu).
Uwaga : tabletek lepiej nie zażywać wieczorem bo moga być problemy z zasypianiem ... :;230

Skoro nie moge mieć Różeńca to chociaż nagietki - też cenne i potrzebne a do tego sa ozdobą na działce.
Obrazek
Obrazek

Korzystając z tego, że nadal kwitną kończę kurację poprawiającą stan śluzówki układu pokarmowego i ogólnie stanu narządów wewnętrznych bo w skład wchodzi kilka ziół - opis kuracji na 1 stronie.
Obrazek

Uzbierałam więcej bo rośnie w kilku miejscach i przygotowałam do maceracji nalewkę

Obrazek

Dla przypomnienia podaje przepisik

Nalewka nagietkowa:
50 g kwiatów nagietka lub ziela z kwiatami nagietka macerować 14 dni w 0,5 l alkoholu o mocy ok 40%, w tym czasie często potrząsać lub mieszać. Po w/w okresie przecedzić, wycisnąć ziele, a płyn rozlać do małych, ciemnych butelek i nakleić etykietę.
Zaleca się doustnie 30-50 kropli, niekiedy do 1 łyżeczki w kieliszku wody 2-3 razy dziennie na 1 godz. przed posiłkami.
Zewnętrznie stosować 1 łyżeczkę na 1/2 szklanki wody do okładów.
Nalewka ma pełny zakres działania nagietka.
Namawiam do zrobienia - to proste a zima długa więc będzie czas i okazja na poprawę zdrówka - a jeśli ktoś zdrowy i nie musi nic poprawiać to profilaktycznie na przyszłość.
Robiłam tez olejek z płatków nagietka - przy problemach skórnych oszczędzam na lekach.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Krysiu, ;:138 jesteś wielka za dzielenie sie tymi wiadomościami...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

Christin :wit Również dziękuję za przepisy lecznicze z z różnych roślin . :heja
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu możesz podać przepis na olejek z płatków nagietka ;:196
Awatar użytkownika
olgawro
200p
200p
Od: 21 paź 2011, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A czy macie może jakiś przepis ziołowy wspomagający odchudzanie??
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Ja czytałam o takim działaniu owocu grejfruta.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lora - Misiu nie ma za co dziękować tylko korzystać ile się da bo zdrowie jest najcenniejsze.

Ewiczka52 - Ewciu byłoby ich dużo więcej ale ciągle brak mi czasu.
iwona0042 - Iwonko bardzo proszę

OLEJ Z NAGIETKA
Prawidłowo to robi się maść na bazie smalcu gęsiego ale ja robię olej- którego właściwości są takie same.
500 ml oleju wg uznania ( ja najczęściej robię na oliwie z pestek dyni lub oleju lnianym)
100 gram płatków nagietka - świeżych.

Płatki porcjami wkładać do słoika i spryskiwać spirytusem - tak trzeba.... :;230
Wymieszać i zostawić na kilkanascie minut, potem zalać oliwą, wymieszać i zostawić na kilka godzin ( najlepiej na całą noc).
Rano słoik wstawić do garnka z wodą i powoli podgrzewać od czasu do czasu mieszając. Gotować od 2 do 3 godzin. Zostawić do następnego dnia do naciągnięcia. Przed cedzeniem lekko podgrzać bo lżej sie wyciska. Przelać do słoiczków, dodać do każdego ze 3 kapsułki witaminy E dla konserwacji i wstawić do chłodnego i ciemnego pomieszczenia ( najlepsza lodówka).
Olej robić można także wystawiając naczynie z płatkami i olejem na słoneczny parapet ale ja wolę metodę na gorąco.

Olej nagietkowy doskonale nadaje się do przemywania i oczyszczania skóry chorej i zdrowej - zastępuje mleczka i śmietanki kosmetyczne, pielęgnuje, odżywia, wygładza, regeneruje, natłuszcza, odkaża skórę, działa przedciwzapalnie i przeciwropnie, leczy trądzik, spierzchnięte wargi, suchość skóry. Pomaga w regeneracji włosów zniszczonych zabiegami fryzjerskimi, suchych, z suchym łupieżem. I można by jeszcze wyliczać ale na tym skończę bo jest bardzo późno...

olgawro na początku tego wątku jest wprowadzenie czyli kuracje oczyszczające, poprawiające stan śluzówki a potem usprawniające i pobudzające do pracy organy wewnętrzne.
Po tym wszystkim można zastosować zestaw poprawiający przemianę materii i powolne pozbywanie się tkanki tłuszczowej.
Zioła świadomie używane są bezpieczne ale na efekty trzeba poczekać więc mile widziana cierpliwość i systematyczność.
To nie dieta cud, których jest masa w każdej gazecie itp
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu bardzo dziękuje za przepis na olej, mam jeszcze trochę kwiatków, spróbuję i będę piękna ;:138
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

iwona0042 Iwonko jakie efekty smarowania sie olejkiem - pochwal się ... proszę.

Dziś przedstawię kolejna ciekawą roślinę, uprawianą na mojej działce.
Jest u mnie pierwszy sezon choć myślałam o niej juz kilka lat.

To bardzo ładne pnącze i nawet może być ozdobą a do tego daje mnóstwo niewielkich owoców.
Pędy w czasie sezonu dorastają nawet do 5 m , kolor liści taki jasno-zielony, owoce maleńkie ciemniejsza zieleń a potem jaśnieją i prawie ich nie widać w tej masie liści.

ACHOCHA
Cyclanthera pedata nazywana także dzikim ogórkiem, Caigua, Wild Ogórek, ogórek farszu ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dojrzały owoc caigui jest bogaty w sole mineralne, pektyny, włókno pokarmowe, substancje białkowe, węglowodany i substancje tłuszczowe. Zawiera też kwas galakturonowy, dihydroksytryptaminę, żywice, substancje mineralne (fosfor), witaminy (tiamina, kwas askorbinowy), lipoproteiny i substancje steroidowe: ?-sitosterol i jego 3-?-D-glukozyd.
W niedojrzałym owocu wykazano obecność luteoliny, stigmasterolu i diosgeniny (jest to saponina wykorzystywana do półsyntezy hormonów płciowych, czynników przeciwzapalnych oraz substancji anabolicznych).

Surowcem leczniczym są owoce, nasiona i liście.
Uznano ją za żywność o niskiej wartości kalorycznej i wyjątkowych walorach zdrowotnych.
Należy do grupy tzw żywności funkcjonalnej.

Otyłość i nieodpowiedni poziom cholesterolu spędza sen wielu ludziom więc warto zainteresować się jej uprawą.
Jest cenna rośliną używaną do walki o obniżenie cholesterolu, ponieważ występujące w niej substancje bioaktywne mają korzystny wpływ na metabolizm lipidów. Obniżając poziom ?złego? cholesterolu LDL, odpowiedzialnego za zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych, podwyższają równocześnie poziom cholesterolu ?dobrego? HDL.
Dzięki tym cennym właściwościom wykorzystuje się ją w profilaktyce miażdżycy tętnic i naczyń krwionośnych, gdyż oczyszcza je ze złogów i tym samym zapobiega chorobom serca i układu krążenia. Wspomaga ponadto leczenie nadciśnienia i cukrzycy.

Zastosowanie:
Surowy lub podgotowany owoc jest specyfikiem stosowanym w cukrzycy. Ma też działanie przeciwbólowe, w schorzeniach układu oddechowego. W zaburzeniach dotyczących układu krążenia spożywa się surowe owoce, bo ?oczyszczają? tętnice z cholesterolu (frakcja LDL). Podwyższone ciśnienie krwi jest wskazaniem do stosowania herbaty z nasion caigui.
Owoce i liście mają działanie przeciwzapalne. Po zmiażdżeniu można stosować je w formie okładów.
Zmielone nasiona przyjmuje się na czczo w celu wyeliminowania pasożytów. Odwar sporządzony z owoców bez pestek ma działanie obniżające poziom cholesterolu oraz moczopędne.
Okłady z liści rośliny działają przeciwzapalnie. Nadal trwają specjalistyczne badania nad składnikiem , który ma wpływ na metabolizm tłuszczów.

Można jeść owoce na surowo jako główny składnik sałatki, nadaje się do faszerowania i robienia przetworów podobnie jak marynowane ogórki. Liście można dodawać do sałatki, zupy.
W handlu najczęściej występuje w postaci suszonej herbatki lub tabletek.
Ja część owoców i liści ususzyłam z myślą o zimie i poprawie zdrowia. Planuję tuz przed przymrozkami wszystko ściąć i zrobic nalewkę, nie moge znależć w sieci nic na ten temat ale chyba mi nie zaszkodzi ... ;:202
Gdzieś na zagranicznych stronach czytałam,że występuje także w postaci leku galenowego.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Krysiu ;:196 gdzie Ty zdobywasz takie wspaniałe rośliny... ;:138
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Misiu Misiu ja tak kocham życie i ten mój maleńki raj na ziemi ( działeczkę) że chce jak najdłużej cieszyć się nią .
Aby tak było muszę dbać o zdrowie - profilaktyka to podstawa.
Misiu koniecznie zasiej ja w następnym roku - Tobie wyjątkowo potrzebne takie wsparcie .

Poza tym ,że smacznie i zdrowo można jeść to jeszcze skorzystać z takiej listy dobrodziejstw jakie potwierdzono wynikami badań

> dawka 1-2g dziennie sproszkowanej Caigua obniża poziom cholesterolu,
> oczyszcza ściany tętnic i żył ze złogów cholesterolowych
> pomaga w chorobach układu krążenia,
> zapobiega miażdżycy (arteriosklerozie), chorobom serca, (chorobie wieńcowej) ? profilaktyka ataków serca i zawałów,
> oczyszcza krew, zapobiega powstawaniu żylaków,
> obniża podwyższone ciśnienie krwi i stabilizuje je
> metabolizuje tłuszcze, redukuje nadwagę, cenna pomoc w zwalczaniu otyłości
> pomaga zachować prawidłową wagę ciała,
> redukuje cellulitis,
> zapobiega także, dzięki własnościom przeciwzapalnym, powstawaniu zmian zwyrodnieniowych stawów,
> wspiera leczenie stwardnienia rozsianego,
> spowalnia proces starzenia się komórek, odmładza organizm i ciało, pomaga zachować zdrowie.
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”