iwona0042 Iwonko jakie efekty smarowania sie olejkiem - pochwal się ... proszę.
Dziś przedstawię kolejna ciekawą roślinę, uprawianą na mojej działce.
Jest u mnie pierwszy sezon choć myślałam o niej juz kilka lat.
To bardzo ładne pnącze i nawet może być ozdobą a do tego daje mnóstwo niewielkich owoców.
Pędy w czasie sezonu dorastają nawet do 5 m , kolor liści taki jasno-zielony, owoce maleńkie ciemniejsza zieleń a potem jaśnieją i prawie ich nie widać w tej masie liści.
ACHOCHA
Cyclanthera pedata nazywana także dzikim ogórkiem, Caigua, Wild Ogórek, ogórek farszu ...
Dojrzały owoc caigui jest bogaty w sole mineralne, pektyny, włókno pokarmowe, substancje białkowe, węglowodany i substancje tłuszczowe. Zawiera też kwas galakturonowy, dihydroksytryptaminę, żywice, substancje mineralne (fosfor), witaminy (tiamina, kwas askorbinowy), lipoproteiny i substancje steroidowe: ?-sitosterol i jego 3-?-D-glukozyd.
W niedojrzałym owocu wykazano obecność luteoliny, stigmasterolu i diosgeniny (jest to saponina wykorzystywana do półsyntezy hormonów płciowych, czynników przeciwzapalnych oraz substancji anabolicznych).
Surowcem leczniczym są owoce, nasiona i liście.
Uznano ją za żywność o niskiej wartości kalorycznej i wyjątkowych walorach zdrowotnych.
Należy do grupy tzw żywności funkcjonalnej.
Otyłość i nieodpowiedni poziom cholesterolu spędza sen wielu ludziom więc warto zainteresować się jej uprawą.
Jest cenna rośliną używaną do walki o obniżenie cholesterolu, ponieważ występujące w niej substancje bioaktywne mają korzystny wpływ na metabolizm lipidów. Obniżając poziom ?złego? cholesterolu LDL, odpowiedzialnego za zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych, podwyższają równocześnie poziom cholesterolu ?dobrego? HDL.
Dzięki tym cennym właściwościom wykorzystuje się ją w profilaktyce miażdżycy tętnic i naczyń krwionośnych, gdyż oczyszcza je ze złogów i tym samym zapobiega chorobom serca i układu krążenia. Wspomaga ponadto leczenie nadciśnienia i cukrzycy.
Zastosowanie:
Surowy lub podgotowany owoc jest specyfikiem stosowanym w cukrzycy. Ma też działanie przeciwbólowe, w schorzeniach układu oddechowego. W zaburzeniach dotyczących układu krążenia spożywa się surowe owoce, bo ?oczyszczają? tętnice z cholesterolu (frakcja LDL). Podwyższone ciśnienie krwi jest wskazaniem do stosowania herbaty z nasion caigui.
Owoce i liście mają działanie przeciwzapalne. Po zmiażdżeniu można stosować je w formie okładów.
Zmielone nasiona przyjmuje się na czczo w celu wyeliminowania pasożytów. Odwar sporządzony z owoców bez pestek ma działanie obniżające poziom cholesterolu oraz moczopędne.
Okłady z liści rośliny działają przeciwzapalnie. Nadal trwają specjalistyczne badania nad składnikiem , który ma wpływ na metabolizm tłuszczów.
Można jeść owoce na surowo jako główny składnik sałatki, nadaje się do faszerowania i robienia przetworów podobnie jak marynowane ogórki. Liście można dodawać do sałatki, zupy.
W handlu najczęściej występuje w postaci suszonej herbatki lub tabletek.
Ja część owoców i liści ususzyłam z myślą o zimie i poprawie zdrowia. Planuję tuz przed przymrozkami wszystko ściąć i zrobic nalewkę, nie moge znależć w sieci nic na ten temat ale chyba mi nie zaszkodzi ...
Gdzieś na zagranicznych stronach czytałam,że występuje także w postaci leku galenowego.