Iwonko, czy możesz napisać kilka rad na temat pustynnika? Właśnie dostałam zamówione kłącze (wygląda jak ośmiornica
W moim ogródku - IWONA1311
- majowa
- 1000p

- Od: 20 kwie 2010, o 11:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W moim ogródku - IWONA1311
Witaj Iwonko, wpadłam z rewizytą
. Masz tak dużo pięknych kwiatów, coś czego u mnie brakuje. Rabatka szyszkowa jest naprawdę bardzo udana
Iwonko, czy możesz napisać kilka rad na temat pustynnika? Właśnie dostałam zamówione kłącze (wygląda jak ośmiornica
). Obrazki włoskie (Arum italicum) też kupiłam - może masz jakieś doświadczenie z nimi....Właśnie czekają na posadzenie.
- IWONA1311
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 mar 2011, o 12:10
Witaj u mnie Iwonko
Dziękuje za wizytę i mile słowa, faktycznie u mnie jest sporo kwiatów ale to dlatego że do tej pory kupowałam same byliny i cebulowe a przecież w ogrodzie potrzebne są też drzewa i krzewy, więc pomału zaczynam naprawiać ten błąd.
Jeśli chodzi o pustynnika to kwitł już u mnie 4 raz, sadząc go nic o nim nie wiedziałam wsadziłam do ziemi i tyle. W mojej "mądrej książce piszą że pustynnik lubi miejsca ciepłe, w pełnym słońcu i przepuszczalną piaszczysto - gliniastą glebę" no i sadząc go korzeń płasko rozpościeramy nagłębokości ok 15 cm - to powiedziała mi sprzedająca. Co do obrazków włoskich to mam je dopiero od wiosny i nie wiem co z nich będzie. Jak sobie je przywiozłam to kilka cebulek posadziłam do ziemi i tamte liście zginęły i na razie ich nie widać a te co były wsadzone do doniczki teraz pokazały znowu liście i nie wiem czy to naormalne?
Wczoraj przyniosłam sobie znowu troszkę szyszek i udało się w końcu zapełnić rabatę

a na tej rabacie oprócz iglaczków i wrzosów rośnie sobie takie maleńkie cudo

i taki ogólny widoczek

Dziękuje za wizytę i mile słowa, faktycznie u mnie jest sporo kwiatów ale to dlatego że do tej pory kupowałam same byliny i cebulowe a przecież w ogrodzie potrzebne są też drzewa i krzewy, więc pomału zaczynam naprawiać ten błąd.
Jeśli chodzi o pustynnika to kwitł już u mnie 4 raz, sadząc go nic o nim nie wiedziałam wsadziłam do ziemi i tyle. W mojej "mądrej książce piszą że pustynnik lubi miejsca ciepłe, w pełnym słońcu i przepuszczalną piaszczysto - gliniastą glebę" no i sadząc go korzeń płasko rozpościeramy nagłębokości ok 15 cm - to powiedziała mi sprzedająca. Co do obrazków włoskich to mam je dopiero od wiosny i nie wiem co z nich będzie. Jak sobie je przywiozłam to kilka cebulek posadziłam do ziemi i tamte liście zginęły i na razie ich nie widać a te co były wsadzone do doniczki teraz pokazały znowu liście i nie wiem czy to naormalne?
Wczoraj przyniosłam sobie znowu troszkę szyszek i udało się w końcu zapełnić rabatę

a na tej rabacie oprócz iglaczków i wrzosów rośnie sobie takie maleńkie cudo

i taki ogólny widoczek

- ZENOBIUSZ

- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Witaj Iwono bardzo ładnie prezentuje się rabata wysypana szyszkami sosnowymi, jak podsypuje nimi żywopłot z tuj aby utrzymywały większą wilgotność podłoża.
Pozdrawiam Zenek
- majowa
- 1000p

- Od: 20 kwie 2010, o 11:38
To u Ciebie odwrotnie niż u mnie - masz kwiaty, teraz uzupełniasz o krzewy. Ja do niedawna miałam w zasadzie tylko krzewy, drzewa, zero bylin i kwiatów. Teraz "wzięło" mnie na kwitnące. Kupiłam sporo cebul, kłącza piwonii, pustynnika. Dziękuję za informacje o pustynniku. A co do obrazków - tez będę eksperymentować. Wiem tylko, że preferują cień, glebę w kierunku zasadowej, okrywanie na zimę (lub wykopywanie). Zobaczymy co z tego wyrośnie 
- Norbitka

- Od: 7 lip 2012, o 14:01
Pięknie prezentuje się ta rabata. Teraz ze dwa lata i będzie całkiem piękna.
-
lawenda

- Od: 22 mar 2007, o 19:33
nie mam traw oprócz trzech mi podarowanych ale podobają mi się na rabatach, Ty masz już kolekcję, ale tych szyszek nazbierałaś
trzymają wilgoć na rabatach?
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trójsklepka prześliczna 
- IWONA1311

Witaj Zenku i dziękuję za miłe słowa, mi ta rabata też się podoba właśnie ze względu na efekt jaki dają szyszki.
Iwonka nie ma za co napisałam Ci co wiem, szczerze mówiąc to jeszcze nie czytałam o zimowaniu obrazków i myślałam że one u nas zimują bez problemu więc wsadziłam je wszystkie niedawno do ziemi więc na zimę trzeba będzie je zabrać do garażu.
Beatko dziękuję mam nadzieję że jak się roślinki troszkę rozrosną to będzie ładnie wyglądać.
Ula trawami zachwyciłam się w tym roku i ciągle ich przybywa część kupiona część to podarunki od Tajeczki. Szyszki może nie trzymają wilgoci tak jak kora ale ziemia zbyt szybko nie przesycha.
Aniu dziękuję w imieniu trójsklepki, kupując ją nie wiedziałam jaki będzie miała kolor kwiatków więc niespodzianka bardzo miła.
A to mój mini skalniaczek

pierwsza "półeczka" bliżej

druga...

i trzecia...

i jeszcze bliżej...

Iwonka nie ma za co napisałam Ci co wiem, szczerze mówiąc to jeszcze nie czytałam o zimowaniu obrazków i myślałam że one u nas zimują bez problemu więc wsadziłam je wszystkie niedawno do ziemi więc na zimę trzeba będzie je zabrać do garażu.
Beatko dziękuję mam nadzieję że jak się roślinki troszkę rozrosną to będzie ładnie wyglądać.
Ula trawami zachwyciłam się w tym roku i ciągle ich przybywa część kupiona część to podarunki od Tajeczki. Szyszki może nie trzymają wilgoci tak jak kora ale ziemia zbyt szybko nie przesycha.
Aniu dziękuję w imieniu trójsklepki, kupując ją nie wiedziałam jaki będzie miała kolor kwiatków więc niespodzianka bardzo miła.
A to mój mini skalniaczek

pierwsza "półeczka" bliżej

druga...

i trzecia...

i jeszcze bliżej...

- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
A ja nadal nie wiem 
-
elsi

- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dbaj o śliczne roślinki skalne, bo może kiedyś wreszcie przebuduję skarpę i będę sępić o odrosty
.
Czy na tej rabacie z szyszkami ten fragment z pniem będzie wysypany kamykami?
Czy na tej rabacie z szyszkami ten fragment z pniem będzie wysypany kamykami?
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- IWONA1311

Aniu może jeszcze Ci zakwitnie a jak nie to na drugi rok na pewno.
Elu roślinki juz sporo się rozrosły więc jak będziesz przebudowywać tą swoją skarpę to wołaj na pewno się z Toba podzielę. Ta cała rabata w kącie jest podzielona na 4 mniejsze, pierwsza to taki miszmasz jeszcze i do końca nie wiem co tam będzie , druga to hosty, żurawki i tawułki, trzecia ta szyszkowa a czwarta to ta z pniakami i tam bedą trawki i będzie wysypana kamyczkami. Takie są plany, a co będzie to zobaczymy...
Elu roślinki juz sporo się rozrosły więc jak będziesz przebudowywać tą swoją skarpę to wołaj na pewno się z Toba podzielę. Ta cała rabata w kącie jest podzielona na 4 mniejsze, pierwsza to taki miszmasz jeszcze i do końca nie wiem co tam będzie , druga to hosty, żurawki i tawułki, trzecia ta szyszkowa a czwarta to ta z pniakami i tam bedą trawki i będzie wysypana kamyczkami. Takie są plany, a co będzie to zobaczymy...
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Zdjęcia ze skalniaczka przepiękne. W ogóle wszystkie rabaty prezentują się bajecznie, cudnie skomponowane, przepięknie wysypane szyszeczkami i korą, obłożone kamykami.....cudnie
Z zazdrością patrzę na skąpane w deszczu roślinki, u mnie susza niesamowita.....od dawna ani kropli deszczu....
Z zazdrością patrzę na skąpane w deszczu roślinki, u mnie susza niesamowita.....od dawna ani kropli deszczu....
- nirali

- Od: 16 lis 2011, o 12:20
Iwonko normalnie szalejesz z rabatami
i mimo tak szybkiej realizacji swoich pomysłów to wszystko przemyślane i ciekawie skomponowane! Naprawdę super!
Jak nic musimy się tam wybrać i coś czuję że w kolejnym tygodniu to będzie wizyta u Ciebie
U mnie sucho na rabatach a i trawa też już odczuwa brak deszczu.Muszę przyznać że to jest pierwszy rok w którym nic nie podlewałam...no oprócz świeżo posadzonych
Pozdrawiam
Jak nic musimy się tam wybrać i coś czuję że w kolejnym tygodniu to będzie wizyta u Ciebie
U mnie sucho na rabatach a i trawa też już odczuwa brak deszczu.Muszę przyznać że to jest pierwszy rok w którym nic nie podlewałam...no oprócz świeżo posadzonych
Pozdrawiam
- IWONA1311

Witaj Agnieszko bardzo dziękuję za tak miłe słowa pod adresem moich rabatek staram się jak mogę ale jak patrzę na zdjęcia Twojego ogrodu jak i innych forumowych to się zastanawiam jak Wy to robicie że Wasze rabatki są tak pięknie obsadzone, roślinki tak dobrze dobrane jakoś nie umiem przenieść tego do własnego ogródka. Te ostatnie zdjęcia to krople rosy deszczu to było u mnie kilkanaście minut delikatnej mżawki więc tak jakby w ogóle go nie było, susza niemiłosierna już nie mam siły biegać z wężem i konewką.
Kasiu osytatnio to u mnie nic się nie dzieje, rabata czeka na kamyki i nie wiem kiedy się doczeka, chwasty rosną na potęgę, a w ogródku susza niesamowita o trawie nic nie piszę bo to porażka w tym roku, latam i podlewam co mouszę a jeszcze tyle doniczek czeka na wysadzenie, może jutro jak wrócę z Lublina to coś uda mi się posadzić. Na Waszą wizytę czekam z niecierpliwością
Wybaczcie brak zdjęć ale jakoś ostatnio nie mogę się pozbierać nie dość że dzieciaki mi się poprzeziębiały to jeszcze córcia poparzyła sobie nogę skrą z ogniska, była maleńka ranka która po dwóch dniach podeszła ropą i do tego stopnia że nie mogła chodzić i skończyło się na wizycie u chorurga, teraz jeździmy na zmiany opatrunków, a jakby jeszcze tego było mało to jak wczoraj wracałyśmy ze szpitala to na światłach walnął nas samochód, na szczęście nic się nie stało ale strachu się najadłam.
Kasiu osytatnio to u mnie nic się nie dzieje, rabata czeka na kamyki i nie wiem kiedy się doczeka, chwasty rosną na potęgę, a w ogródku susza niesamowita o trawie nic nie piszę bo to porażka w tym roku, latam i podlewam co mouszę a jeszcze tyle doniczek czeka na wysadzenie, może jutro jak wrócę z Lublina to coś uda mi się posadzić. Na Waszą wizytę czekam z niecierpliwością
Wybaczcie brak zdjęć ale jakoś ostatnio nie mogę się pozbierać nie dość że dzieciaki mi się poprzeziębiały to jeszcze córcia poparzyła sobie nogę skrą z ogniska, była maleńka ranka która po dwóch dniach podeszła ropą i do tego stopnia że nie mogła chodzić i skończyło się na wizycie u chorurga, teraz jeździmy na zmiany opatrunków, a jakby jeszcze tego było mało to jak wczoraj wracałyśmy ze szpitala to na światłach walnął nas samochód, na szczęście nic się nie stało ale strachu się najadłam.
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Iwonko bardzo Ci współczuję choroby dzieci, chyba nie ma nic gorszego.
Mój wnuczek także chory, do przedszkola nie chodzi i na nowo zacznie mi się jeżdżenie do Piask.
Pomimo pięknej jak do tej pory pogody, dzieci zaczynają chorować, a co będzie jesienią?
Widzisz, jak nie wierzyć w powiedzenie, że nieszczęścia chodzą parami .
Mój wnuczek także chory, do przedszkola nie chodzi i na nowo zacznie mi się jeżdżenie do Piask.
Pomimo pięknej jak do tej pory pogody, dzieci zaczynają chorować, a co będzie jesienią?
Widzisz, jak nie wierzyć w powiedzenie, że nieszczęścia chodzą parami .