Chory lilak (bez) Ratunku!

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
arielka
100p
100p
Od: 3 maja 2012, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Chory lilak (bez) Ratunku!

Post »

Słuchajcie w ogrodzie rosną nam 3 bzy jednak ani raz nie kwitły...co więcej...chorują ciągle! Jak myślicie co to za choroba/niedobór i jak mogłabym im pomóc? :( Obrazek

-- 29 sie 2012, o 23:35 --

Obrazek
Pozdrawiam Ania
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Chory lilak (bez) Ratunku!

Post »

Może są są okresowo zalewane przez wody gruntowe?
Blondas
100p
100p
Od: 15 cze 2010, o 12:24

Post »

jest niestety coś takiego jak bakterioza lilaka. U mnie dopadła jeden krzak, drugi obok jakoś się trzyma. Wyciąłem wszystko chore, próby miedzianu i bioseptu. Ten rok jest znacznie lepszy, aczkolwiek krzak nadal nie jest za piękny. Jeżeli w przyszłym roku nadal będzie chorować, to go wyrwę.
Awatar użytkownika
arielka
100p
100p
Od: 3 maja 2012, o 14:14

Post »

Selli-woda gruntowa faktycznie jest zwykle na wysokim poziomie ( w tym roku jest okej, ale pewnie zimą po roztopach i wczesną wiosną cierpiał z tego powodu) no ale cały teren jest na to narażony i nie mam jak go od tego uratować
Blondas- ;:333 dzięki za informacje, przeczytałam jak się objawia i myślę że to bakterioza...Też wycięłam chore gałązki ale że moja bzy są młode to wyglądają teraz naprawde marnie...Powiedz Twój bez kwitł już u Ciebie, czy też choroba tak często go łapie że nie ma siły? Ja czekam już ze 2 lata i nic. A uwielbiam zapach bzu
Pozdrawiam Ania
Blondas
100p
100p
Od: 15 cze 2010, o 12:24

Post »

Ten chory kiepsko kwitł, może z jedno grono było; obok zdrowy posadzony w tym samym czasie znacznie lepiej.
Awatar użytkownika
Marzka
100p
100p
Od: 11 sie 2009, o 11:27

Post »

Ja mam działkę 4 lata i 4 lata miałam kilka bardzo zdrowych i zadbanych drzewek lilaka - w tym roku chyba to samo co u was :( Tylko u mnie niektore liście to aż czarne. Zwinięte, suche i czarne... :(
Poobrywałam na razie co się dało i teraz poczytam o tej bakteriozie. Mam nadzieję, że da się te lilaki uratować bo u mnie tworzą coś jakby parawan i nie wyobrażam sobie, żeby ich w tym mijescu nie było...
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”