Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009
Tak jak patrzę na zbliżenia tej Twojej H. scabra var. morrisae to widzę, że u nasady liście też ma gładkie - ale na króciutkim odcinku - moja z kolei po pierwsze ma ciemnozielony kolor, po drugie ten gładki odcinek jest znacznie dłuższy, co mnie niepokoi -reszta identycznie "chropowata" - możliwe, że tak jak Krzysztof zauważyl - kupiłam ją trochę wyciągniętą, ale też widziałam w necie pewną zmienność tych cech liści...No i faktycznie - niewiele się zmieniła przez rok...dobrze, że Henryk napisał o ich słabym przyroście - nie będę się martwić, jeśli i moje będą tak rosły/nie rosły...
- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
bebos - twoja to na pewno nie jest marginiata jak na "A", tylko pasuje do opisów, wydaje się być lekko pociągnięta, parę lat i będzie "wzorowa"
nigra
ładna

nigra

Pozdrawiam Krzysiek
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Krzysztof - dziękuję za "wysoką" ocenę mojej roślinki
!
Kilka fotek, chyba jednej z ładniejszych "kropkowanych" haworsji:

- "białe guzki" na spodniej stronie liści,

- a tak wyglądają na górnej stronie liści:

Roślinka wyrosła z małej sadzonki. Mam jeszcze kilka "kropkowanych" haworsji, ale już nie tak intensywnie, fotki w następnych postach.

Kilka fotek, chyba jednej z ładniejszych "kropkowanych" haworsji:

- "białe guzki" na spodniej stronie liści,

- a tak wyglądają na górnej stronie liści:

Roślinka wyrosła z małej sadzonki. Mam jeszcze kilka "kropkowanych" haworsji, ale już nie tak intensywnie, fotki w następnych postach.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Jest wręcz nienaturalnie piękna 

- Akwelan_2009
... cd, efektów formowania dwóch sadzonek Adenium obesum z wysiewu nasion marzec 2010 r,

- wydaje się, że gałązki już na "trwale" odchyliły się od pierwotnego położenia. Do odciągnięcia od "pionu" pozostała jeszcze jedna gałązka - za głównym pędem, poniżej rozgałęzienia widoczne są tylko jej listki, jest zbyt mała, boję się jej odłamać. Odciągnę od pionu jak podrośnie, a rośnie dość szybko wykorzystując to, że inne rosnąc "mordują" się w pozycji poziomej
:

... ta sadzonka rośnie w sposób jaki jej najbardziej odpowiada, nie ingeruję w rozkład gałązek i w sposób rozrastania korzeni. Można zaobserwować, że roślinka samoczynnie odchyla gałązki na boki, tak jakby miały zbyt ciasno. Liczę (po cichu), że w przyszłym sezonie będą pierwsze kwiaty, "dogadzam :x - dokarmiam" ją pod tym kątem:

- i dwie moje ulubione roślinki, szykujące się dość późno do kwitnienia:

- ta do potrójnego:

- wydaje się, że gałązki już na "trwale" odchyliły się od pierwotnego położenia. Do odciągnięcia od "pionu" pozostała jeszcze jedna gałązka - za głównym pędem, poniżej rozgałęzienia widoczne są tylko jej listki, jest zbyt mała, boję się jej odłamać. Odciągnę od pionu jak podrośnie, a rośnie dość szybko wykorzystując to, że inne rosnąc "mordują" się w pozycji poziomej

... ta sadzonka rośnie w sposób jaki jej najbardziej odpowiada, nie ingeruję w rozkład gałązek i w sposób rozrastania korzeni. Można zaobserwować, że roślinka samoczynnie odchyla gałązki na boki, tak jakby miały zbyt ciasno. Liczę (po cichu), że w przyszłym sezonie będą pierwsze kwiaty, "dogadzam :x - dokarmiam" ją pod tym kątem:

- i dwie moje ulubione roślinki, szykujące się dość późno do kwitnienia:

- ta do potrójnego:

Mieczysław
Mieczysław
- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
Adenium oczywiście jak zawsze piękne
U mnie gałązki też już się ładnie " wypoziomowały " i nawet całkiem fajnie to wygląda

U mnie gałązki też już się ładnie " wypoziomowały " i nawet całkiem fajnie to wygląda

- Akwelan_2009
Przemek - "poziomowanie" gałązek, to zasługa gumek, które otrzymałem od Ciebie. Pisałeś, że po jakimś czasie pękają, jeszcze nie miałem przypadku żeby któraś rozerwała się samoczynnie, są naprawdę bardzo przydatne do takich "operacji" na delikatnych gałązkach, pracują jak amortyzatory = z wyczuciem.
Mieczysław
Mieczysław
- Paula15
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Może niezbyt często wpisuję się na Twoim wątku, ale przeglądam go dość często i za każdym razem nie mogę się napatrzeć na adenium-są bardzo ładne 

- Akwelan_2009
Paula15 - dziękuję za odwiedziny miło mi, że roślinki podobają się.
Przemek - może uda się uformować coś na kształt "wieloramiennego świecznika" z dodatkowo "poskręcanymi ramionami". Zobaczymy jak przezimują i jakie będą dawały w przyszłym roku przyrosty.U mnie gałązki też już się ładnie " wypoziomowały " i nawet całkiem fajnie to wygląda
Mieczysław
Mieczysław
- przemo1413
- Kontakt:
Fajnie by to wyglądało i myślę że da się zrobić
Popracujemy nad tym w przyszłym sezonie , albo jeszcze w zimę 

- Akwelan_2009
W zimę ciężko może być z przyrostami gałązek, zbyt słabe światło, ale zima przed nami, zobaczymy jaka będzie. Można by było doświetlać, same świetlówki to nawet nie jest taki zbyt wygórowany koszt i nie pobierają zbyt dużo prądu, tylko te rachunki za światło
- ceny podnoszą prawie za każdym razem jak okresowo sprawdzają liczniki i nigdy nie mogę sobie, jedynie tych rachunków za zużytą energię elektryczną sam wyliczyć
.

Mieczysław
Mieczysław
- labka1
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam serdecznie!
Masz przepiękną hodowlę Mieczysławie, wspaniałe okazy widać ,że poświęcasz im wiele uwagi i widać wielką miłość do roślin i do ludzi jak zauważyłam:)
Jeszcze wszystkiego nie obejrzałam dokładnie, ale zajrzałam podziękować i jestem bowiem od dzis szczęśliwą posiadaczką jednego z Twoich dwuletnich Adenii,
Dziś otrzymałam przesyłkę, bardzo się cieszę,że mam już 1 starszy okaz. Bo moje to małe jeszcze, a reszta czeka na wysiew dopiero!
Jeszcze raz dziękuję, mam nadzieję tez jeszcze korzystać z Twoich rad co do prowadzenia rośliny...Pięknego Gruboszka.
Oto on..nie podlewałam go dziś, mam nadzieję,że to dobrze?

Masz przepiękną hodowlę Mieczysławie, wspaniałe okazy widać ,że poświęcasz im wiele uwagi i widać wielką miłość do roślin i do ludzi jak zauważyłam:)
Jeszcze wszystkiego nie obejrzałam dokładnie, ale zajrzałam podziękować i jestem bowiem od dzis szczęśliwą posiadaczką jednego z Twoich dwuletnich Adenii,

Dziś otrzymałam przesyłkę, bardzo się cieszę,że mam już 1 starszy okaz. Bo moje to małe jeszcze, a reszta czeka na wysiew dopiero!
Jeszcze raz dziękuję, mam nadzieję tez jeszcze korzystać z Twoich rad co do prowadzenia rośliny...Pięknego Gruboszka.

Oto on..nie podlewałam go dziś, mam nadzieję,że to dobrze?

- Akwelan_2009
Witam.
Witam Miłośniczkę z Grodu nad Mleczną tych pięknych roślin
. Widzę, że jest coraz więcej osób zainteresowanych tymi wspaniałymi roślinami.
Miło mi, że roślinka podoba się, ale podziękowanie za roślinę nie należą się dla mnie, lecz dla osoby która wybrała i zadysponowała tą sadzonkę dla Ciebie, czyli dala Forumowiczki - "AleksandraBdg". To Ona wybrała i zadysponowała pod jaki adres ma roślinka trafić.
Sadzonka, która do Ciebie trafiła, była ostatnio podlewana 30.08.2012 r. Jak wyjmowałem ją z doniczki do wysyłki, podłoże wokół korzeni było jeszcze lekko wilgotne, więc roślinka jest "napita". Możesz ją delikatnie podlać za 3 - 4 dni bo widzę, że roślinkę posadziłaś do podłoża z dodatkiem piasku. mogłaś dodać, jakbyś miała drobnego ogrodniczego keramzytu, perlitu. Z podlewaniem musisz być "ostrożna", szczególnie teraz gdy zbliża się znaczne ochłodzenie. Ja moje sadzonki Adenium podlewam przez podsiąkanie, tylko tak żeby podłoże stało się wilgotne, ale nie mokre. Teraz trzeba bardzo uważać z podlewaniem, zapowiadają bardzo niskie temperatury, podłoże nie będzie szybko tracić wilgoci. Możesz za jakiś czas, jak roślinka ustabilizuje się w podłożu, odsłaniać jej stopniowo (odgarnąć podłoże) dolną część kaudexu, roślina będzie ładnie go kształtować.
Witam Miłośniczkę z Grodu nad Mleczną tych pięknych roślin

Miło mi, że roślinka podoba się, ale podziękowanie za roślinę nie należą się dla mnie, lecz dla osoby która wybrała i zadysponowała tą sadzonkę dla Ciebie, czyli dala Forumowiczki - "AleksandraBdg". To Ona wybrała i zadysponowała pod jaki adres ma roślinka trafić.
Sadzonka, która do Ciebie trafiła, była ostatnio podlewana 30.08.2012 r. Jak wyjmowałem ją z doniczki do wysyłki, podłoże wokół korzeni było jeszcze lekko wilgotne, więc roślinka jest "napita". Możesz ją delikatnie podlać za 3 - 4 dni bo widzę, że roślinkę posadziłaś do podłoża z dodatkiem piasku. mogłaś dodać, jakbyś miała drobnego ogrodniczego keramzytu, perlitu. Z podlewaniem musisz być "ostrożna", szczególnie teraz gdy zbliża się znaczne ochłodzenie. Ja moje sadzonki Adenium podlewam przez podsiąkanie, tylko tak żeby podłoże stało się wilgotne, ale nie mokre. Teraz trzeba bardzo uważać z podlewaniem, zapowiadają bardzo niskie temperatury, podłoże nie będzie szybko tracić wilgoci. Możesz za jakiś czas, jak roślinka ustabilizuje się w podłożu, odsłaniać jej stopniowo (odgarnąć podłoże) dolną część kaudexu, roślina będzie ładnie go kształtować.
Mieczysław
Mieczysław
- Akwelan_2009
Z konieczności, chociaż to nie jest najlepszy czas na przesadzanie, przeniosłem kilka dwuletnich sadzonek do większych doniczek. Poprzednie doniczki w których rosły, były już zbyt "ciasne", dla ładnie rozrastających się korzeni. Trochę eksperymentuję z dodatkami do podłoża dla tych sadzonek.
- Ta sadzonka posadzona jest w podłoże z dodatkiem bardzo przekompostowanej ściółki z lasu sosnowego, bez stosowania "obróbki" termicznej - prażenia w piekarniku:

- Ta sadzonka posadzona jest w podobne podłoże z tym, że ściółka jest wyprażona w piekarniku w celu pozbycia się ewentualnych "niechcianych gości":

- ta sadzonka posadzona w podłoże bez dodatku ściółki:

- ostatnia sadzonka, rośnie w podłożu bez ściółko nie jest okazem, ale mam do niej sentyment, ponieważ przez pewien czas był na niej zaszczepiony zraz siewki Adenium obesum "albinos". Niestety próba zrośnięcia się zraza z podkładką nie powiodła się. Początki są zawsze trudne, nie wszystko się udaje. Miejsce szczepienia widoczne jest na roślince:

Jak sadzonki zniosą "przeprowadzkę", okaże się za kilkanaście dni a może dopiero za kilka tygodni.
- Ta sadzonka posadzona jest w podłoże z dodatkiem bardzo przekompostowanej ściółki z lasu sosnowego, bez stosowania "obróbki" termicznej - prażenia w piekarniku:

- Ta sadzonka posadzona jest w podobne podłoże z tym, że ściółka jest wyprażona w piekarniku w celu pozbycia się ewentualnych "niechcianych gości":

- ta sadzonka posadzona w podłoże bez dodatku ściółki:

- ostatnia sadzonka, rośnie w podłożu bez ściółko nie jest okazem, ale mam do niej sentyment, ponieważ przez pewien czas był na niej zaszczepiony zraz siewki Adenium obesum "albinos". Niestety próba zrośnięcia się zraza z podkładką nie powiodła się. Początki są zawsze trudne, nie wszystko się udaje. Miejsce szczepienia widoczne jest na roślince:

Jak sadzonki zniosą "przeprowadzkę", okaże się za kilkanaście dni a może dopiero za kilka tygodni.
Mieczysław
Mieczysław
- przemo1413
- Kontakt:
No no piękne sadzonki nam tutaj pokazujesz
Za rok jak nic będzie kwitnienie