Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1063 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 76  
Autor Wiadomość
cantati
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 10:48 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2125
Skąd: Świętokrzyskie

 więcej niż 1 szt.
Mnie się raczej nie zdarza w 100% trzymać przepisu, różnie z efektami jest, ale w tym właśnie cała zabawa :lol:
Do zalewy dodałam 3 łyżki białego octu winnego. Żeby nie popękały słoiczki, włożyłam do podgrzanej ale nie gorącej wody. Zagotowałam pod przykryciem i przez pierwsze 2 minuty woda w garnku się gotowała, potem przyciszyłam, żeby tylko się pasteryzowało przez kolejne 3 minuty. Króciutko, ale widziałam, że pomidorki zaczęły pękać, więc nie trzymałam dłużej.

_________________
Pozdrawiam, Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
AAleksandra
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 12:01 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2826
Skąd: okolice Wrocławia

 1 szt.
Rady cenne, a jakie piękne fartuszki mają słoiczki ;:224

_________________
Pozdrawiam serdecznie,
https://sandracraft.blogspot.com
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
goja94
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 12:08 
Offline
50p
50p
Postów: 84

 0 szt.
Ja mam pytanie, czy ktoś robił na zimę sok z marchwi ala kubuś i podzieli się przepisem,będę wdzięczna.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
cantati
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 11 wrz 2012, o 15:17 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2125
Skąd: Świętokrzyskie

 więcej niż 1 szt.
Dzięki AAleksandro, fartuszki własnej produkcji :D Sposób na wykorzystanie materiałowych skrawków :lol:

Zrobiłam suszone pomidorki z przepisu Ave (dziękuję za przepisik ;:3 ), ale zalałam je podgrzaną (nie baaaardzo gorącą) oliwą z pestek winogron, ładnie się zamknęły. Jak myślicie, można je zostawić bez pasteryzacji w spiżarce, nie w lodówce?

Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
Barbara2000
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 12 wrz 2012, o 09:40 
Offline
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Postów: 613
Skąd: opolskie

 1 szt.
goja94 napisał(a):
Ja mam pytanie, czy ktoś robił na zimę sok z marchwi ala kubuś i podzieli się przepisem,będę wdzięczna.

Ja mam to urządzenie i będę robiła w wolnej chwili. Przepis ze strony Thermomixowej
THERMOMIX - 178 - PRZEPIS NA SOK MARCHWIOWY A'LA KUBUŚ
Składniki:
200 g marchwi
350 g jabłek
100 g bananów /lub inne owoce/
150 g cukru
100 ml soku z cytryny
woda
Obraną marchew wrzucić do TM i rozdrobnić (7 s. obr. poz. 5). Dodać 750 ml wrzącej wody i gotować7 min. (temp. Varoma obr. poz. 1). Dodać pozostałe składniki i miksować przez 1 min (obr. poz. 10). Uzupełnić wrzątkiem do 2 litrów i pasteryzować przez 5 min. (temp. 100°C, obr. poz. 10). Gorący sok przelewamy do butelek. Po wystudzeniu można przechowywać w lodówce do tygodnia.


Góra   
  Zobacz profil      
 
goja94
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 12 wrz 2012, o 10:51 
Offline
50p
50p
Postów: 84

 0 szt.
Niestety nie posiadam takiego urządzenia,spotkałam się jednak z przepisem na sok na dłuższe przechowywanie w piwnicy,niestety nie zapisałam a teraz by się przydał :(


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
cantati
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 12 wrz 2012, o 12:46 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2125
Skąd: Świętokrzyskie

 więcej niż 1 szt.
Goja, jakiś czas temu też szukałam przepisu na sok z marchwi na dłuższe przechowanie, ale nie znalazłam nic ciekawego poza podobnym przepisem, który podała powyżej Barbara. Też nie posiadam Thermomix'a, ale pokombinowałam parę razy na bazie tego przepisu. Sok wychodzi pyszny, na pierwszy rzut oka zawiera stosunkowo sporo cukru, ale żeby uzyskać konsystencję przecierową, trzeba dodać dużo wody, a co za tym idzie również sporo dosłodzić i zakwasić. U nas największym wzięciem cieszy się marchwiowo-jabłkowy i taki robiłam, z innymi owocami nie próbowałam jeszcze (choć mam ochotę spróbować z dodatkiem pomarańczy lub malin :D ). Metodą prób i błędów doszłam do takich proporcji:

179. Sok marchwiowo-jabłkowy przecierowy

1 kg oczyszczonej marchwi
1 kg oczyszczonych jabłek
Sok z 5 dużych cytryn
ok. 0,5 kg cukru
4 litry wody (na początek, bo potem trzeba dodać wrzątku tyle, aby uzyskać właściwą konsystencję)

Wodę zagotowałam z cukrem, wrzuciłam startą na tarce o najdrobniejszych oczkach marchew, kiedy się zagotowało dodałam starte na grubej tarce jabłka zmieszane z sokiem z cytryn. Gotowałam kilka minut, aż jabłka zaczęły się rozgotowywać. Całość zmiksowałam na gładko, dolewając wrzątku tyle, żeby sok miał pożądaną konsystencję. Na tym etapie można doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny, ja miałam dość kwaśne jabłka, więc odrobinę dosłodziłam. Zagotowałam całość i gotowałam jeszcze 1-2 minuty. Przelałam do butelek (miałam różne, z ciemnego i z białego szkła i mogę Ci zdecydowanie polecić te ciemne, w jasnym szkle sok dużo szybciej sok tracił kolor mimo sporego dodatku cytryny). Gorące butelki wstawiłam do gorącej wody i pasteryzowałam w temp. ok. 90*C przez 15 minut. Gorące butelki wyjęłam z wody i zostawiłam na noc do wystygnięcia. Potem przechowywałam w spiżarce, najlepiej żeby miały ciemno.
U nas ten sok znika dość szybko, najdłużej stał coś ok. 2 miesięcy, nie wiem więc jak będzie się przechowywał przez dłuższy okres czasu.

_________________
Pozdrawiam, Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
goja94
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 12 wrz 2012, o 19:18 
Offline
50p
50p
Postów: 84

 0 szt.
Dziękuję za przepis,będę robić według tego przepisu,myślę jeszcze dodać dyni.myślę że wyjdzie dobry :tan


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 12 wrz 2012, o 19:51 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4138
goja94 w mojej starej książce z przetworami znalazłam tylko przepis na 180. przecier z dyni i jabłek. Może pokombinujesz..a książka bardzo dobra, przepisy sprawdzone
1 kg jabłek
0,7 kg dyni
10-15 dag cukru
Jabłka upiec w piekarniku i zaraz po upieczeniu (gorące) przetrzeć przez sito.
Dynię obrać ze skórki i włóknistego miękiszu z pestkami i rozgotować z dodatkiem bardzo małej ilości wody.
Do przecieru z dyni dodać cukier, kilka minut gotować, a następnie dodać przecier z jabłek i jeszcze razem zagotować.
Przecier nakładać do słoików, zamknąć je i pasteryzować ok 20 minut (półlitrowe, 25 większe).
!!Nakładając przecier do słoików, trzeba go dobrze upychać, albo potrząsać słoikiem, żeby nie pozostały dziury z powietrzem

I osobiście namawiam cię na pieczone jabłka, jeśli zechcesz użyć do marchwi, czy dyni. Dobrze robi się w naczyniu żaroodpornym. Robiłam mus z jabłek pieczonych i on by spokojnie mógł robić za takiego 'kubusia', no może trochę wody trzeba by dodać do jabłek do pieczenia żeby był jeszcze rzadszy i dosłodzić. Ja odciągałam sok, bo potrzebowałam gęsty mus


Góra   
  Zobacz profil      
 
cantati
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 14 wrz 2012, o 09:48 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2125
Skąd: Świętokrzyskie

 więcej niż 1 szt.
A macie może jakieś sprawdzone sposoby na przetwory z bakłażanów? :D
Można zrobić z niego coś innego niż ajwar?

_________________
Pozdrawiam, Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
lobuzka
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 14 wrz 2012, o 10:26 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 541
Skąd: podkarpacie

 1 szt.
Cantati z bakłażanowych przetworów robię melanzany w oleju i ratatouille :wink:
Podać przepis? (z braku czasu jeżeli nie dzisiaj, w najbliższym czasie postaram się wrzucić przepis)

_________________
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.


Góra   
  Zobacz profil      
 
cantati
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 14 wrz 2012, o 10:31 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2125
Skąd: Świętokrzyskie

 więcej niż 1 szt.
Lobuzka, baaardzo Cię proszę o przepisy ;:180 ;:180 ;:180
Jak znajdziesz czas, na spokojnie, bakłażanki jeszcze na krzakach, dziś ledwo się uporam z tymi, które na ajwar przerabiam :D
Z góry serdeczne dzięki ;:196

_________________
Pozdrawiam, Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
AAleksandra
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 14 wrz 2012, o 11:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2826
Skąd: okolice Wrocławia

 1 szt.
Dorotko, ja z bakłażanów uwielbiam MUSAKĘ. Co prawda robiłm ją dawno i przepis mi się gdzieć zapodział, ale w necie masz krok po kroku :http://poradnikdomowy.pl/poradnikdomowy/1,116271,2906477.html
Osatnio jadłam jej ersją z 10 dni temu na urlopie :D Podawali nam również bakłażany duszone z innymi warzywam. Ważne jest aby surowy pokrojony bakłażan najpierw posolić i zostawić na 30 min. Traci wtedy goryczkę :D

_________________
Pozdrawiam serdecznie,
https://sandracraft.blogspot.com
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
cantati
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 14 wrz 2012, o 11:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2125
Skąd: Świętokrzyskie

 więcej niż 1 szt.
Olu, dzięki za podpowiedź ;:196
Zdaje się, że jutro będzie musaka na obiadek :tan

_________________
Pozdrawiam, Dorota


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1063 ]  Idź do strony nr...        1 ... 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 ... 76  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *