Wino z winogron
- greenplace
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 9
- Od: 24 sie 2012, o 14:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Miejska Górka / Wlkp.
- Kontakt:
Re: Wino z winogron
Są w sumie dwie "szkoły"
- jak już będzie zaawansowana fermentacja cicha, to możesz się bawić w zlewanie znad osadu, gdy osiądą białka, drożdże i inne
- po zakończeniu fermentacji, zanim odstawisz balon na dojrzewanie (lub zanim zabutelkujesz wino) możesz dodać klarowin - kosztuje to niewiele, sposób użycia masz opisany na opakowaniu.
Ja zawsze stosuję klarowin, może poza porzeczkowym, które się idealnie klaruje samo.
- jak już będzie zaawansowana fermentacja cicha, to możesz się bawić w zlewanie znad osadu, gdy osiądą białka, drożdże i inne
- po zakończeniu fermentacji, zanim odstawisz balon na dojrzewanie (lub zanim zabutelkujesz wino) możesz dodać klarowin - kosztuje to niewiele, sposób użycia masz opisany na opakowaniu.
Ja zawsze stosuję klarowin, może poza porzeczkowym, które się idealnie klaruje samo.
Re: Wino z winogron
Kochani pomocy.
Mam 8kg winogron ciemnych filetowych z własnej działki. Takie klasyczne fioletowe lekko kwaskowate. Nie znam nazwy - może to być Labruska.
Baniak 15 litrowy, rurka z gumowym korkiem.
Nie mam pojęcia ile dodać cukru i ile wody?.
Chciałbym otrzymać wino wytrawne bez dodawania drożdży, dlatego tez winogron nie myłem.
Rozumiem, iż mam zgnieść winogrona i wrzucić je do baniaka i potem dodać cukier. Czy cukier powinienem rozpuścić w ciepłej wodzie i wlać do baniaka czy też wsypać go luzem?Jakie proporcje na te 8kg winogron? 2 kg cukru.....? a wody?
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Mam 8kg winogron ciemnych filetowych z własnej działki. Takie klasyczne fioletowe lekko kwaskowate. Nie znam nazwy - może to być Labruska.
Baniak 15 litrowy, rurka z gumowym korkiem.
Nie mam pojęcia ile dodać cukru i ile wody?.
Chciałbym otrzymać wino wytrawne bez dodawania drożdży, dlatego tez winogron nie myłem.
Rozumiem, iż mam zgnieść winogrona i wrzucić je do baniaka i potem dodać cukier. Czy cukier powinienem rozpuścić w ciepłej wodzie i wlać do baniaka czy też wsypać go luzem?Jakie proporcje na te 8kg winogron? 2 kg cukru.....? a wody?
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Re: Wino z winogron
Wino wytrawne to zawartość % w winie a co za tym idzie ilość dodanego cukru.
Podam najprostszy przepis.
1.Zgnieć owoce.Wsyp w to kilogram cukru i dolej wody około 4 -5litrów.Wymieszaj i wlej do słoja.Woda nie może być za gorąca ,bo zabije drożdże.Odstaw w ciepłe i ciemne miejsce.Po ok. miesiącu pierwszy odciąg wina i próba ,,smaku ''
Podam najprostszy przepis.
1.Zgnieć owoce.Wsyp w to kilogram cukru i dolej wody około 4 -5litrów.Wymieszaj i wlej do słoja.Woda nie może być za gorąca ,bo zabije drożdże.Odstaw w ciepłe i ciemne miejsce.Po ok. miesiącu pierwszy odciąg wina i próba ,,smaku ''
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Re: Wino z winogron
Wszystkim którzy robią domowe wina - radzę zakupić cukromierz .
Bardzo ułatwia pracę przy wyrobie win.
Mierzymy sok i wiemy ile dodać cukru.
Mierzymy nastaw pod koniec fermentacji ( wtedy można dodać jeszcze cukru ).

Bardzo ułatwia pracę przy wyrobie win.
Mierzymy sok i wiemy ile dodać cukru.
Mierzymy nastaw pod koniec fermentacji ( wtedy można dodać jeszcze cukru ).

... jutro - jest najbardziej zajętym dniem w roku ...
Re: Wino z winogron
Najlepszy cukromierz to własny język 

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Re: Wino z winogron
Jako świeżak mam pierwsze pytanko do znawców tematu. Chcę otrzymać mocne wino 16 % półsłodkie z czerwonych winogron. Mam 12,5 kg owoców, ma być 10 litrów wina. Z obliczeń wychodzi, że aby uzyskać 16% muszę dodać 1,33 kg cukru i dodatkowo 1,6 kg cukru, aby otrzymać wino półsłodkie. Razem 2,93 kg cukru. Pytanie jest następujące,
- czy na początek do nastawu dodać połowę 2,93 kg, a później resztę w dwóch kolejnych etapach,
- czy połowę 1,33 kg, później resztę z tego 1,33, a następnie po zakończeniu fermentacji dosłodzić tym 1,6 kg cukru?
- czy na początek do nastawu dodać połowę 2,93 kg, a później resztę w dwóch kolejnych etapach,
- czy połowę 1,33 kg, później resztę z tego 1,33, a następnie po zakończeniu fermentacji dosłodzić tym 1,6 kg cukru?
Re: Wino z winogron
Nigdy nie patrzyłem na liczby.Podczas produkcji rozpuść w ciepłej przegotowanej wodzie cukier ,połowę tego i wlej do słoja a dalszą część podczas pierwszego ściągnięcia.Po drugim możesz wino spróbować i w razie nie będzie pasowało dosyp jeszcze cukru. Nigdy nie robię z przepisu ,bo rok jest zawsze różny a co za tym idzie owoce też.Mam 4 roczniki wina z tych samych owoców ,według mojego cukormierza czyli języka cukru zawsze było tyle samo i owoców też dwa pełne wiadra .A wino za każdym razem jest inne.Wino to owoc a owoc to słońce i ziemia na której rośnie.
Wino jeżeli chcesz żeby poleżało musi mieć moc a moc to alkohol.Alkohol to nic innego jak cukier /i cukry zawarte w owocach/ który drożdze przerabiają podczas fermentacji.Im więcej cukru tym wino będzie mocniejsze.I długo postoi.Na początku może wydawać się nawet za słodkie,ale młodego wina prawie,że sie nie pije musi poleżeć,wtedy nabierze smaku,bukietu i cukier trąci nie bedzie za słodkie tylko w sam raz.Wina gronowe nadaja sie do spożycia po 12 miesiącach od zabutelkowania.Nie mówię ,ze nie można wcześniej pić,ale warto poczekać.
A takie dwu-trzy latki to poezja.
Dlatego też z czasem jak wejdziesz w fazę produkcji rób więcej wina.Oczywiście wedle czasu jaki posiadasz,środków i finansów.Żeby było co wypić i co odłożyć niech leżakuje.Potem kolejny nastaw i ta sama metoda.I możesz w ten sposób doczekać się dobrych roczników.
Kończyłem na 150 l wina rok w rok.Leżakuje już niektóre 4-5 lat.Otwieram butelkę i nic się z nim nie dzieje.Nie muszę zużywać w ciągu krótkiego czasu.
Nie żałować cukru jak mawiają znajomi z długoletnią tradycją wyrobu ,ma wyjść wino a nie cienkusz
Wino jeżeli chcesz żeby poleżało musi mieć moc a moc to alkohol.Alkohol to nic innego jak cukier /i cukry zawarte w owocach/ który drożdze przerabiają podczas fermentacji.Im więcej cukru tym wino będzie mocniejsze.I długo postoi.Na początku może wydawać się nawet za słodkie,ale młodego wina prawie,że sie nie pije musi poleżeć,wtedy nabierze smaku,bukietu i cukier trąci nie bedzie za słodkie tylko w sam raz.Wina gronowe nadaja sie do spożycia po 12 miesiącach od zabutelkowania.Nie mówię ,ze nie można wcześniej pić,ale warto poczekać.
A takie dwu-trzy latki to poezja.
Dlatego też z czasem jak wejdziesz w fazę produkcji rób więcej wina.Oczywiście wedle czasu jaki posiadasz,środków i finansów.Żeby było co wypić i co odłożyć niech leżakuje.Potem kolejny nastaw i ta sama metoda.I możesz w ten sposób doczekać się dobrych roczników.
Kończyłem na 150 l wina rok w rok.Leżakuje już niektóre 4-5 lat.Otwieram butelkę i nic się z nim nie dzieje.Nie muszę zużywać w ciągu krótkiego czasu.
Nie żałować cukru jak mawiają znajomi z długoletnią tradycją wyrobu ,ma wyjść wino a nie cienkusz

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Re: Wino z winogron
ja zawsze używam cukomierza, - że rok jest różny to fakt - i właśnie po to jest cukromierz.
Wyciskasz trochę soku z owoów i mierzysz ile cukru ma sam sok - potem celując w żądaną moc wina dodajemy potrzebną ilość cukru.
Dodawaj winne drożdże
drożdżak to też organizm żywy ma swoje optimum środowiska w którym się najlepiej czuje i rozmnaża (odpowiednie stężenie cukru i optymalna tempetatura 20-25stC)
Jak dasz za mało to jeszcze nic sie nie stanie, ale jak dasz za dużo to niektóre drożdże po prostu nie mnożą się w tak wysokim stężeniu cukru.
A skąd wiesz ile jest alkoholu w winie? a właśnie mierząc cukier możemy sobie obliczyć ile ma %

Wyciskasz trochę soku z owoów i mierzysz ile cukru ma sam sok - potem celując w żądaną moc wina dodajemy potrzebną ilość cukru.
Dodawaj winne drożdże

Jak dasz za mało to jeszcze nic sie nie stanie, ale jak dasz za dużo to niektóre drożdże po prostu nie mnożą się w tak wysokim stężeniu cukru.
A skąd wiesz ile jest alkoholu w winie? a właśnie mierząc cukier możemy sobie obliczyć ile ma %

... jutro - jest najbardziej zajętym dniem w roku ...
Re: Wino z winogron
Witam
Tydzień temu Zerwałem 13 kg winogrona małego ciemnego, przygotowałem wszystko i wrzuciłem do 34 litrowego gąsiora. 2Kg cukru rozpuściłem w 2 litrach przegotowanej wody, po ostudziłem i dolałem, jak na razie przykryłem kilkoma warstwami pieluchy i odstawiłem.
Czy Dodać jeszcze cukru, może wody? Prosił bym o jakieś instrukcje co dalej? Nie widzę jak na razie większych zmian poza zebraniem się korzucha na wierzchu a spodzie soku, czy można już założyć korek z rurką?
Tydzień temu Zerwałem 13 kg winogrona małego ciemnego, przygotowałem wszystko i wrzuciłem do 34 litrowego gąsiora. 2Kg cukru rozpuściłem w 2 litrach przegotowanej wody, po ostudziłem i dolałem, jak na razie przykryłem kilkoma warstwami pieluchy i odstawiłem.
Czy Dodać jeszcze cukru, może wody? Prosił bym o jakieś instrukcje co dalej? Nie widzę jak na razie większych zmian poza zebraniem się korzucha na wierzchu a spodzie soku, czy można już założyć korek z rurką?
Re: Wino z winogron
Cukru za mało.Dodać trzeba na razie co najmniej jeszcze 1-2 kg.Ile wody wlałeś ?
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Re: Wino z winogron
dolałem 2 litry wody w której rozpuściłem 2 kg cukru
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 3
- Od: 6 paź 2012, o 18:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wino z winogron
pytanie do robertaP2.czy wiesz może dlaczego wino z winogron po 2 tyg.przestał,on bąblować?nalałem do 2 butli.wyjechałem na 3 dni.dgy dzis wróciłem jedna z butli nie bąbluje.!czy coś jest nie tak?co mam teraz zrobić?
Re: Wino z winogron
Tadeusz ile cukru i jaką masz temperaturę w pomieszczeniu ?
Druga sprawa przystaw ucho do balona powinno delikatnie perkać.Musiała bardzo szybko przejść fermentacja tzw. burzliwa.
Posłuchaj i napisz .
1.Od 2 do 4 dni następuje zafermentowanie .
2.Drugi etap to okres intensywnej fermentacji tzw,fermentacja burzliwa aż balon podnosi ,piana .Kocioł aż chodzi trwa to kilkanaście dni.Duża ilość CO 2 czyli gazy szaleją.
3.Na zakończenie burzliwej fermentacji następuje osadzanie się po mału tej breji płyn zaczyna przypominać wino.
4.Kolejny etap to faza 3 czyli cicha fermentacja.Ustaje w dużym stopniu wydzielanie się CO2 .Perka po mału.Gaz wychodzi małymi ilościami.Nie burzy się już.Tylko jest pyk pyk od czasu do czasu bąbelek wyjdzie.
5.Temperatura powinna być stała najlepiej w granicach 20-23 st.cel
6.Masz dwa tygodnie to jeszcze około 2-3 i przygotuj się do pierwszego odciągu wina.
7.Po pierwszym odciągu spróbuj wina w razie czego /a na pewno /musisz dodać drugą partię cukru.
8.Cukier dzieli się na dwa etapy.Pierwszy przy robieniu,drugi po pierwszym odciągu.Ewentualnie 3 po drugim w razie za mało słodkie bedzie.W razie 3 dodania cukru musi dłużej postać.
Rafał za mało wody.Na 13 kg winogron.Żebyś to zrobił z samego soku to tak.
Druga sprawa przystaw ucho do balona powinno delikatnie perkać.Musiała bardzo szybko przejść fermentacja tzw. burzliwa.
Posłuchaj i napisz .
1.Od 2 do 4 dni następuje zafermentowanie .
2.Drugi etap to okres intensywnej fermentacji tzw,fermentacja burzliwa aż balon podnosi ,piana .Kocioł aż chodzi trwa to kilkanaście dni.Duża ilość CO 2 czyli gazy szaleją.
3.Na zakończenie burzliwej fermentacji następuje osadzanie się po mału tej breji płyn zaczyna przypominać wino.
4.Kolejny etap to faza 3 czyli cicha fermentacja.Ustaje w dużym stopniu wydzielanie się CO2 .Perka po mału.Gaz wychodzi małymi ilościami.Nie burzy się już.Tylko jest pyk pyk od czasu do czasu bąbelek wyjdzie.
5.Temperatura powinna być stała najlepiej w granicach 20-23 st.cel
6.Masz dwa tygodnie to jeszcze około 2-3 i przygotuj się do pierwszego odciągu wina.
7.Po pierwszym odciągu spróbuj wina w razie czego /a na pewno /musisz dodać drugą partię cukru.
8.Cukier dzieli się na dwa etapy.Pierwszy przy robieniu,drugi po pierwszym odciągu.Ewentualnie 3 po drugim w razie za mało słodkie bedzie.W razie 3 dodania cukru musi dłużej postać.
Rafał za mało wody.Na 13 kg winogron.Żebyś to zrobił z samego soku to tak.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Re: Wino z winogron
Witam. Chciałbym prosić o pomoc doświadczonych kolegów.
Otóż robię pierwsze wino w swoim życiu. Miałem do dyspozycji ok 13 kg białych winogron (nie umyte) rozgniotłem je i wlałem do 54 L baniaka (taki tylko mam) Do tego dodałem ok 11 L wody w której było roztopione 5 kg cukru. Chciałbym otrzymać wino półsłodkie o mocy 12-14 %. Owoce które zebrałem były w większość słodkie. Pierwsze odzewy wina były już po niecałej dobie. Czytałem że do wina z winogron nie trzeba dodawać drożdży winiarskich ponieważ nieumyte winogrona mają ich wystarczająco. Teraz trwa 6 dzień jak wino fermentuje odzywa się z raz na 2 minuty ( baniak jest postawiony pokoju w mieszkaniu więc temperatura to 22 stopnie Czy to jest normalne czy powinno częściej się odzywać? Czy proporcje jakie zastosowałem są odpowiednie? Czy powinienem dodać drożdże winiarskie? Niestety jest to moje pierwsze wino więc proszę o wyrozumiałość i ewentualnie o poradę co mogę jeszcze zrobić aby to pracujące wino polepszyć. Czy po zlaniu za 6 tyg dodać jeszcze cukry u odstawić na ponowną fermentację czy tylko przelać i dalej fermentować bez dodatku cukru? Z góry dziękuję za pomoc bardziej doświadczonych
Otóż robię pierwsze wino w swoim życiu. Miałem do dyspozycji ok 13 kg białych winogron (nie umyte) rozgniotłem je i wlałem do 54 L baniaka (taki tylko mam) Do tego dodałem ok 11 L wody w której było roztopione 5 kg cukru. Chciałbym otrzymać wino półsłodkie o mocy 12-14 %. Owoce które zebrałem były w większość słodkie. Pierwsze odzewy wina były już po niecałej dobie. Czytałem że do wina z winogron nie trzeba dodawać drożdży winiarskich ponieważ nieumyte winogrona mają ich wystarczająco. Teraz trwa 6 dzień jak wino fermentuje odzywa się z raz na 2 minuty ( baniak jest postawiony pokoju w mieszkaniu więc temperatura to 22 stopnie Czy to jest normalne czy powinno częściej się odzywać? Czy proporcje jakie zastosowałem są odpowiednie? Czy powinienem dodać drożdże winiarskie? Niestety jest to moje pierwsze wino więc proszę o wyrozumiałość i ewentualnie o poradę co mogę jeszcze zrobić aby to pracujące wino polepszyć. Czy po zlaniu za 6 tyg dodać jeszcze cukry u odstawić na ponowną fermentację czy tylko przelać i dalej fermentować bez dodatku cukru? Z góry dziękuję za pomoc bardziej doświadczonych

Re: Wino z winogron
rmysza - bedę się powtarzał ale naprawdę - zainwestuj w cukromierz
(nie jestem przedstawicielem żednej firmy) - kupisz w każdyn markecie np taki
http://biowin.pl/biowin/wino-piwo-desty ... enia-cukru
Wracając do twojego pytania: jakie to były winogrona ? z deserowych nie powinno sie robić wina.
Moim zdaniem sporo tej wody ( wino będzie wodniste ) - ale o gustach się nie dyskutuje.
Ja zawsze dodaję drożdże winne - jak fermentujesz na dzikich (bo takie zasiedlają skórki winogronowe) to wino może niedociągnąć do tych 12-14% tylko zatrzyma się np. na 9% i dodatek cukru tylko osłodzi wino.
Piszesz że chcesz półsłodkie - a jak będziesz miał cukromiesz to sobie zmieżysz i będziesz wiedział ile dodać cukru.
Takie są przedziały dla win
do 15 gramów (cukru) na litr w przypadku win wytrawnych,
od 15 gramów do 30 gramów na litr w przypadku win półwytrawnych,
od 30 gramów do 60 gramów na litr w przypadku win półsłodkich,
od 60 gramów do 150 gramów na litr w przypadku win słodkich,
powyżej 150 gramów na litr w przypadku win bardzo słodkich;

(nie jestem przedstawicielem żednej firmy) - kupisz w każdyn markecie np taki
http://biowin.pl/biowin/wino-piwo-desty ... enia-cukru
Wracając do twojego pytania: jakie to były winogrona ? z deserowych nie powinno sie robić wina.
Moim zdaniem sporo tej wody ( wino będzie wodniste ) - ale o gustach się nie dyskutuje.
Ja zawsze dodaję drożdże winne - jak fermentujesz na dzikich (bo takie zasiedlają skórki winogronowe) to wino może niedociągnąć do tych 12-14% tylko zatrzyma się np. na 9% i dodatek cukru tylko osłodzi wino.
Piszesz że chcesz półsłodkie - a jak będziesz miał cukromiesz to sobie zmieżysz i będziesz wiedział ile dodać cukru.
Takie są przedziały dla win
do 15 gramów (cukru) na litr w przypadku win wytrawnych,
od 15 gramów do 30 gramów na litr w przypadku win półwytrawnych,
od 30 gramów do 60 gramów na litr w przypadku win półsłodkich,
od 60 gramów do 150 gramów na litr w przypadku win słodkich,
powyżej 150 gramów na litr w przypadku win bardzo słodkich;
... jutro - jest najbardziej zajętym dniem w roku ...