Moje okna... - Ziel-ona

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beata703
500p
500p
Od: 27 mar 2008, o 09:46

Post »

Kompozycja roślinna super. :lol: :lol: Ja też lubię sansewierki. :lol: :lol:
Pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I ja tez je lubię,takie żelazne rośliny!A to na zewnątrz,takie wyższe,z okrągłymi listkami to co to?
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje sansewierki ucierpiały trochę przy maluchach :cry: :arrow: ale myślę że dojdą do siebie :P
Już myślałam żeby je wsadzić wszystkie w jedną donicę :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Post »

Ja też uwielbiam sansevierki, widzę że swoje posadziłaś też w kaktusiarce, może i ja tak zrobię bo fajnie to wygląda :wink:
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i ja też kombinuję nad posadzeniem ich razem ale...nie miałabym gdzie postawić takiej michy,no chyba,że na podłodze!
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

basga pisze:I ja tez je lubię,takie żelazne rośliny!A to na zewnątrz,takie wyższe,z okrągłymi listkami to co to?
Basiu to berberys Julianny - jak kwitnie pachnie okropnie, ale za to ma ładny kolor listków. Straszna samosiejka!

Czyli jest więcej fanek sansewierii :D Chyba im poświecę cały parapet. Wiem, że mama mi jakąś jeszcze kupiła, ale jaką nie wiem. Dowiem się chyba dopiero pod koniec czerwca. Rodzina sansewierii spora, wiec będzie czego wypatrywać w kwiaciarniach :D
No i jeszcze jeden nowy nabytek - kolejny mój ulubieniec powiększy moją rodzinkę fikusów :D Nie wiem jaka to odmiana (nazywa się roślina nr 10 :roll: ). Może mi pomożecie? :D

Obrazek
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Moniko, piękne te Twoje nowości. Super kompozycja na taras. :o Chyba zachorowałam na sansewerię żółto obrzeżoną :D
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Dorciu :D Ja choruje najbardziej na cylindrycę, ale może kiedyś kupie gdzieś lekarstwo :wink: Moja żółto obrzeżona na razie nic nie wypuściła obok, ale jak kiedyś coś "urodzi" to się mogę podzielić :wink:
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03

Post »

Lubię jeździć do sklepów po różne materiały budowlane ,
nigdy nie wracam z pustymi rękami .Widzę ,że jest nas więcej!
Ach cudne te sansewierki :!:
Posiadam jedną ,która wypuściła obok siebie maleństwo.
Ciekawa jestem kiedy je rozdzielić?
Bo choć podobno lubią ciasne donice, to u mnie teraz te dwie roślinki mają super ciasno.
Jagoda:P
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

ŚLiczny ten nowy, gdybyś kiedyś przycinała :P :oops:
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lepiej poczekaj z rozdzieleniem aż ta malutka trochę podrośnie.
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Post »

Ziel-ona pisze:Dzięki Dorciu :D Ja choruje najbardziej na cylindrycę, ale może kiedyś kupie gdzieś lekarstwo :wink:
Ja też zachorowałam jak zobaczyłam ją w kwiaciarni :D ale na szczęście jest już moja :) Nie wiem czy ją widziałaś u mnie? Ale powiem Ci, że wczoraj byłam w tej kwiaciarni co ją kupowałam i ta druga jak stała tak stoi dalej, nikt się nią nie interesuje. Może dlatego, że ma troszkę ułamany jeden czubek? Ale tak to jest bez skazy. Cena też może odstrasza, bo 45zł :? Ale nie martw się na pewno ją w końcu upolujesz :) Poza tym ta roślina chyba dopiero co wchodzi na polski rynek (tak mi się wydaje, bo nigdzie więcej jej nie widziałam :roll:), więc będzie się powoli pojawiać w większej ilości kwiaciarń :wink:
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

miluck ja też uwielbiam jeździć po materiały budowlane :wink: Zawsze coś mi sie do ręki przyklei i w koszu wyląduje:D Z rozsadzeniem sansewierii poczekaj troszkę, tak jak radzi Basia- niech się troszkę rozrosną.
Anolka będę o Tobie pamiętała, na razie się modle, żeby sie zadomowił i wszystkich liści nie zgubił :)
Effo widziałam u Ciebie to cudo :shock: , ale cena jak dla mnie troszkę za wysoka :( Poczekam jeszcze trochę, może faktycznie zrobi się bardziej popularna i kupie ją za 9,99 :wink:

Cytuję ze strony internetowej:
''IPM 2006 potwierdziło, że największym obecnie hitem na rynku roślin doniczkowych ozdobnych z liści jest Sansevieria cylindrica 'Skyline' (fot. 12), o szaro-zielonych, pręgowanych liściach w kształcie wydłużonego stożka. Demonstrowali ją, na różne sposoby Holendrzy, którzy jako pierwsi spopularyzowali tę roślinę na europejskim rynku — w 2004 r. została ogłoszona przez giełdę FloraHolland najbardziej obiecującym nowym produktem w grupie roślin doniczkowych (czyt. HO 6/2004). Początkowo jednak była dostępna w ograniczonych ilościach — w 2005 r. sprzedano tylko 25 000 sztuk S. cylindrica 'Skyline'. W bieżącym roku ma natomiast nastąpić przełom — zapowiadane jest dostarczenie na rynek setek tysięcy tej sansewierii. Oferowana jest na aukcjach w doniczkach 13-, 15- i 24-cm; rośliny mają wysokość 30 cm, 60–70 cm i 70–90 cm.''

:D :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Moniczko, teraz to on nie może zawieść - tyle osób trzyma za niego kciuki :D :P
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzymajcie, trzymajcie kciuki :D
I jeszcze coś mi sie niechcący przytargało do domu :oops: Nie wiem czy na zdjęciu będzie dobrze widać, ale listki mają taki blado zielony kolor, jakby im chlorofilu zabrakło :D To szczepka, wiec za nią też trzymajcie kciuki, jeszcze mocniej
:D

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”