bebos: Haworthia i in.
Re: bebos: Haworthia i in.
Haworthia nigra to prawdziwy klejnocik, pięknie wygląda na tych fotkach. Cudo
Mam nadzieję, ze ja własnych roślinek nie zasuszę. Pewnie trudno określić, w którym momencie je podlać 
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Haworthia nigra bardzo ładna. Bardzo je lubię, chociaż muszę powiedzieć, że są dość "grymaśne" pod względem opieki. Zawsze nie wiem czy już potrzebują czy nie jeszcze wody w podłożu. Po "wyglądzie" swoich liści nie pokazują, że mają chęć na wodę
czy jeszcze można kilka dni poczekać z podlewaniem. Bardzo obawiam się żeby je zbytnio nie "zmoczyć", ale z drugiej strony może to skutkować lekkim przesuszeniem, szczególnie młodych odrostów. Efekt takiej niepewności w dostarczaniu wilgoci, chyba widać na fotkach w moim wątku, jakie wstawiłem z moimi roślinkami. Na jednym z małych odrostów - zbrązowiało jedno "piętro" listków. Nie wiem czy są suche czy to tylko takie ich przebarwienie.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
-
bebos

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pierwsza rozwinęła kwiat Huernia pillansii (w formie ciemno-kwiatowej), druga będzie H. hystrix lub H. x pendurata -co się okaże, kiedy w końcu ten napęczniały pąk pęknie....

...w maju przemarzła na balkonie
moja wielkolistna Euporbia milii o kremowo-różowych, podwójnych i dużych podsadkach - na szczęście wcześniej sąsiadka poprosiła mnie o sadzonkę - dostała ukorzenioną, wsadziła ją do wielkiej donicy ze zwykłą ogrodową ziemią - i zobaczcie jaki jest tego efekt po 6 miesiącach - ta wybujała "sałata" ma dwa typy kwiatostanów i na pewno nie wygląda jak sukulent... (dla porównania - razem z też wielkolistną E. milii 'Vulcan' , którą kupiłam sobie na pocieszenie
)

hmmm...- pojechałam tylko po ziemię, ale w LM były tak piękne okazy Aloe humilis, że nie mogłam się powstrzymać - w porównaniu z moim "starym" liście są bardzo kudłate - istnieje var. echinata - ale nie wiem, czy ten okaz jest tak podtuczony w uprawie na handel, czy taki już zostanie

...w maju przemarzła na balkonie

hmmm...- pojechałam tylko po ziemię, ale w LM były tak piękne okazy Aloe humilis, że nie mogłam się powstrzymać - w porównaniu z moim "starym" liście są bardzo kudłate - istnieje var. echinata - ale nie wiem, czy ten okaz jest tak podtuczony w uprawie na handel, czy taki już zostanie

- eikoden

- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
Wiem, że posty o takie treści są nie mile widziane ale
WOW

Robią wrażenie te kwiaty dlatego i u mnie znalazło się kilka stapeli
WOW
Robią wrażenie te kwiaty dlatego i u mnie znalazło się kilka stapeli
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wspaniałe rośliny ale przede wszystkim jakość zdjęć. Cudowne! 
- eba

- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Kontakt:
No nie wiem co powiedzieć... I ta huernia świetna, i wilczomlecz bardzo interesujący, a aloes taki kolczasty (nie mówiąc już o wcześniej pokazanej haworthii)
. Zawsze pokazujesz coś ciekawego
.
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Hurenia piękna
Pąk mojej Stepeli ciągle pęcznieje .Już nie mogę się doczekać
Aleosik wyjątkowo guzkowaty ,ale piękny.Mój humilis guzki ma chyba mniejsze i mniej ich ma...chyba ,że to u Ciebie zbliżenie robi takie wrażenie.
Pąk mojej Stepeli ciągle pęcznieje .Już nie mogę się doczekać
Aleosik wyjątkowo guzkowaty ,ale piękny.Mój humilis guzki ma chyba mniejsze i mniej ich ma...chyba ,że to u Ciebie zbliżenie robi takie wrażenie.
- mgr_

- Od: 24 paź 2010, o 18:37
Podobają mi się
Jam mam jednego ale w porównaniu z tymi to golasek.
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Beatko wszystko co pokazujesz jest wyjatkowe ale kwiat Huerni pillansii jest nadzwyczajny, zazdroszczę, a może ja też taki mam 
-
bebos

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Jest słońce, są kwiaty...
Kupiona jako Huernia hystrix - wzorek i ogólny kształt się zgadzają, ale mało wyrostków
- typowe mają całe powierzchnie elementów okwiatu pokryte frędzelkami/ząbkami - nie wiem czy trafił mi się taki łysy okaz, czy wyrostki może się jeszcze rozwiną, a może to mieszaniec lub inny gatunek???

Mammillaria pringlei - w zeszłym roku zrobiła to, kiedy wyjechałam, tym razem kwitnie przy mnie - miło z jej strony...

Inne niedobitki dawnej "kolekcji" kaktusów - nie ma zmiłuj - nie ma miejsca dla sukulentów łodygowych

Wpadł mi w oko ładny pokrojowo aloes tygrysi - o bardzo krótkich i szerokich liściach...dobrego nigdy za wiele

Kupiona jako Huernia hystrix - wzorek i ogólny kształt się zgadzają, ale mało wyrostków

Mammillaria pringlei - w zeszłym roku zrobiła to, kiedy wyjechałam, tym razem kwitnie przy mnie - miło z jej strony...

Inne niedobitki dawnej "kolekcji" kaktusów - nie ma zmiłuj - nie ma miejsca dla sukulentów łodygowych

Wpadł mi w oko ładny pokrojowo aloes tygrysi - o bardzo krótkich i szerokich liściach...dobrego nigdy za wiele

- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Widzę ,że roślinki ładnie się spisały
Huernia super ma kwiatka
,a jak z jej zapaszkiem
coś czuć
Mammillarka jeszcze nie śmiała,ale na pewno pokarze wszystkie kwiatki
Aloesik tygrysi też ładniutki
.Widziałam taki bardzo podobny w OBI i też mną targało,ale jednak zrezygnowałam 
Huernia super ma kwiatka
Mammillarka jeszcze nie śmiała,ale na pewno pokarze wszystkie kwiatki
Aloesik tygrysi też ładniutki
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Tygrysek milutki
, kwiat Huerni
uroczy a Ty znowu się czegoś w nim doszukujesz
i bardzo ciekawa Mammillaria 
- theoria_

- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Kontakt:
Ładne te Twoje kaktusowe mixy - widać, że byle czego sobie nie zostawiłaś
Jak to jest z podwójną nazwą tego aloesika? Aloe variegata = aloes tygrysi? Skąd ten tygrys się wziął, bo mnie to nurtuje od jakiegoś czasu?bebos pisze:Wpadł mi w oko ładny pokrojowo aloes tygrysi
- raflezja

- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Parę dni mnie nie było, a tu takie piękności. Aloes jest rzeczywiście bardzo kompaktowy i przez to uroczy. Inne także.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- eikoden

- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
Dziś dostałem awizo 
Więc podział łupów może jutro, kolekcja śliczna...
Więc podział łupów może jutro, kolekcja śliczna...