Witam w ogrodzie u Aguniady cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz.10

Post »

Aguniu , walczysz z kretem ...przegoń go do sąsiadki na łączkę... :;230 A na poważnie to walka z tym podziemiem nie jest mi obca...M zakupił świece dymne i jakiś cuchnący płyn zainspirowany programem znanej M.,z najwyższym zaciekawieniem jechaliśmy na działkę ..no a nowe kopce powstały spokojnie...wczoraj koło mnie zaczęła się ruszać maruna więc się przyglądam ... jest.. ;:218 ziemia" chodzi" pod nią , więc zrobiłam użytek z motyki,którą miałam w ręce no i się uciszyło ,rozgrzebywałam ale nic nie znalazłam pewno zwiała bestia... :evil:
U mnie jest całe podziemne państwo..jak podlewam,to odsłaniają się całe dziury ..zbieram do wiader ziemię z kopców i podsypuję przy podlewaniu te dziury i tak je zasklepiam bo bym miała rośliny na wierzchu..horror normalnie... :roll: Nie ma w tym roku ślimaków nagich i komarów ale to podziemne dziadostwo szaleje...jak nie masz nornic to i tak jesteś do przodu!
A inkarwillę mam i nie wykopałam / przetrwała zimę/a na wiosnę już miała liście i wcięła ją nornica...kreta w pobliżu nie zauważyłam ale wątpię,żeby ona była powodem..U mnie lekki deszczyk z działkowania nici , można nadrabiać domowe zaległości ..no ale po odkurzaniu odpocząć trzeba i pomyśleć co dalej??? ;:173
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Ja cie ;:oj jakie hortensje ;:97 ;:97 ;:97 ;:97
Agusia u mnie fajnie , w nocy solidnie polało i ciesze się bardzo bo sucho było przeokrutnie ,wiec jest git ;:333
Jak wyszłam rano na kawusie do ogrodu przyleciał mój ulubiony motylek , którego nie widziałam cały sezon, furkotek gołąbek,uwielbiam tego filigranowego koliberka ,takie cacuszko maleńkie ,niestety nie zdążyłam mu pyknać fotki...może jutro przyleci :uszy
Właśnie zmontowałam młodemu urodzinowy torcik ,czekoladowo- wiśniowy z bitą śmietanką ...nasączony kawusią ;:173
przegryza się w lodówce :uszy
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciekawe rozmowy o "krytykach" :D Grunt to nie brać do głowy i robić swoje.
Pochmurno i chłodno, ale w końcu bez deszczu. W ogrodzie i tak nic nie zrobię, bo ciągle sprzątam-remont trwa nadal ;:202 Niedługo wymiana kaloryferów i znów sprzątanie. Marzę o robieniu przetworów-to przynajmniej ma sens.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Nic tylko powtórzę za Keetee "jakie hortensje ;:202 " dobrze że lista na moje jeszcze nie zamknięta a co najważniejsze jest miejsce.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Piękne hortensje! Moja Vanilka niestety jakoś zasycha, kwiatostany znaczy. Chyba ją zetnę, może się ukorzeni w wazonie :roll:
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie tylko róże Ci pięknie teraz kwitną ale i hortensje też. Przebarwiają się wspaniale ;:oj
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Agnieszko przecier pomidorowy z wkładem polecam i nie przecieraj pomidorów tylko zmiksuj blenderem jest gęściejszy, Mój Chopin też czeka na przesadzenie, bo wyszedł za ławką - szkoda go bo to naprawdę piękna róża!
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Marysiu, tak zrobię :) blenderem szybciej i gęściej :) Chopina nie należy absolutnie chować, zatem decyzja o przesadzeniu zza ławki jak najbardziej właściwa... mój osiągnął mój wzrost, jest niesamowity! Żałuję ogromnie że nie zakwitnie do zdjęcia wszystkimi kwiatami naraz :) pokazuję jego krzak na zdjęciach niżej...
Aniu dawno nie widziana, dziękuję za wizytę! Hortensje przebarwiają się pięknie, w głębokie barwy - bardzo mi się to podoba i muszę wzbogacić się o kolejne odmiany...
Dominiko, doświadczenia w ukorzenianiu zbyt wielkiego nie mam, ale spróbuj :) Może podsychająca Vanilka ma za dużo słońca?
Jolu, ja też dzisiaj zyskałam nieco miejsca... spokojnie zmieszczą się przynajmniej trzy hortensjowe krzewy :)
Ewciu, wypogodziło się trochę u Ciebie? U mnie jest nie najgorzej - trochę słońca, trochę chmur, ale najważniejsze że nie pada :)
Dorotko, zaciekawiłaś mnie tym motylkiem :) mam nadzieję, że przyleci jeszcze do Ciebie i uwiecznisz go na zdjęciu... Dla Młodego najlepszego! ;:167
Marysiu, właśnie najgorsze jest to, że na kreta niekoniecznie cokolwiek działa z tych magicznych sztuczek... u nas dobrze się sprawdzała humanitarna pułapka-tunel, ale odkąd w naszym ogrodzie są krety wypasione, to działa tylko coś z czego bestia niestety żywa nie wychodzi. Nornicy na szczęście nie mam... Ciekawam jak spędzasz dzień, skoro z działkowania nici?
Dorotko, chyba udało mi się zdefiniować własne potrzeby ogrodowe i wiem już, czego potrzebuję i w co będę szła... mianowicie w hortensje, róże i trawy właśnie... nie dla mnie byliny - giną w masie konkretniejszych roślin i w ogóle nie tworzą pożądanego efektu...
Cieszę się, słysząc od Ciebie tyle słów poparcia! A Twojemu Chopinowi jak najszybszego i obfitego kwitnienia życzę...

Udało mi się dziś popracować w ogrodzie... trochę pochwastowałam, wyrwałam kolejnego chwasta czyli pnącą poziomkę, która zdominowała mi 1/3 rabaty, przesadziłam parzydło leśne nad oczko, M. przestawił pułapkę na kreta w kolejną okolicę jego działalności...
W międzyczasie zrobiło się chilli con carne, które podałam z zapiekanymi w kurkumie ziemniaczkami.
Teraz chyba czas na chwilę relaksu...

Obrazek

Obrazek
Chopin po lewej... czy widać jego górne pędy? Są w połowie Wrednego...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Chilli con carne....czyli....móf jak zrobiłas bo mam juz smaczka ;:196
x-ag-a
---

Post »

Chilli con carne, czyli papryka z mięsem :) Podsmażam cebulę i czosnek, dorzucam mielone mięso wołowe bądź indycze, do tego dochodzi papryka, pomidory krojone, mogą być też dodatkowo suszone, oraz czerwoną fasolę... duszę z przyprawami, podaję :) najlepiej smakuje w tortilli :)
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Aguś, no trochę słońca faktycznie Vanilka ma, ale będzie przesadzana na jesieni.

A wiesz, ja dziś podobne danie zrobiłam, tylko bez takiej ładnej nazwy (i bez fasoli) :wink:
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Coraz częściej marzy mi się taki duży ogród, mogłabym posadzić świerki, brzozy, jeszcze pewnie by się jakiś dąb zmieścił..
Siedzę zauroczona tymi zdjęciami ;:167
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Aga odpoczęłam w Twoim pięknym ogrodzie ;:167
Uwielbiam ten spokój i elegancję . Cudowne miejsce na ziemi stworzyłaś .
Pozdrawiam z wietrznej Wielkopolski ;:196
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Twój ogród to dla mnie niedościgniony ideał. Po prostu dech zapiera, naprawdę. Twoje hortensje jak już mówiłam spowodowały, że się w nich zakochałam. Sposób nasadzeń u Ciebie jest bardzo elegancki- tak cudownie elegancki, bez nuty wyniosłości czy przepychu. Uwielbiam tutaj zaglądać :D
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
x-ag-a
---

Post »

Magdo, serdeczne dzięki, ale te słowa są na wyrost... gdybyś obejrzała mój ogród na żywo, zobaczyłabyś sporo niedociągnięć, które mocno oddalają całość od rzeczonego ideału... ale spokojnie, nie mam chorych ambicji, robię swoje w swoim tempie po to, by było coraz ładniej... chciałabym się móc cieszyć dobrym zdrowiem jeszcze przez długie lata, bo mam co robić ;-))
Fajnie, że hortensje zawładnęły Twoim sercem! Jest wiele interesujących, bardzo efektownych w kwitnieniu odmian... ciekawam co wybierzesz :)
Dziękuję, że zaglądasz i wspierasz mnie dobrym słowem ;:196 Zapraszam, kiedy tylko masz ochotę.
Agniesiu, u nas też dziś wietrznie... chmury co rusz zakrywały niebo, ale dało się popracować... widać już oznaki jesieni, ale w słońcu wszystko i tak wygląda ładnie... Pozdrawiam i dziękuję za słowa uznania!
Aneczko, duży ogród = sporo wyzwań... mimo większej ilości pracy, bardzo mi odpowiada obecna powierzchnia ogrodu, chociaż do realizacji wszystkich marzeń przydałoby się drugie tyle...
Dominiś, tylko nie dawaj jej do cienia... wypośrodkuj ;-)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”