Najlepiej w maju zasiać do skrzynek, w międzyczasie pikować, a we wrześniu posadzić sporą już sadzonkę na rabatę.
W ten sposób odnawiam swoje malwy. W następnym roku już kwitnie.
Moi drodzy, tego roku chyba w kwietniu wysiałam nasiona malw. Pięknie wyrosły i zakwitły tego roku, sadzone w słońcu. Czy to normalne? Myślałam,że to rośliny 2letnie. Ale jak sobie tak pomyślałam to kiedyś u babci na działce rosła malwa,zawsze w tym samym miejscu kilkanaście lat. Na pewno nie z siewek. Jak to jest czy to dwuletnie czy byliny? No i druga sprawa, ciotka ma różową malwę w rogu działki kilka lat ok 10 i też wzrasta co roku, korzeń się powiększa bo sprawdzałam. Kwitnie bardzo ładnie.
Mam do Was pytanie- jedna z malw wysiała mi się nie tam, gdzie trzeba, i chciałabym ją teraz przesadzić - jak to zniesie?
Czy malwy mają palowy korzeń?
Moje malwy przekwitły (nie licząc pojedynczych kwaitów na czubkach) i mam pytanie - czy ściąć już badyle?? I jak - do samej ziemi, czy zostawić z metr? Zebrałam też nasiona, ale nie wiem kiedy się je wysiewa?
Ze mnie żadna ogrodniczka ale odpowiem,badyl ucinamy krótko nad ziemią,nasionka sobie przeglądnij czasem bywają w nich robaczki.Wysiew nasion maj-czerwiec na rozsadniku,przesadzanie jesienią wrzesień-październik.Ja osobiście siałam do doniczek w maju,na początku września wsadziłam na miejsce stałe.Jeszcze jedno nasionka wyjmowałam z tych osłonek szybciej wschodzą,można jesienią wprost do ziemi przecież te co rosną miedzy blokami na trawnikach nikt nie sieje.
tysonka pisze:Mam do Was pytanie- jedna z malw wysiała mi się nie tam, gdzie trzeba, i chciałabym ją teraz przesadzić - jak to zniesie? i czy malwy mają palowy korzeń?
One mają faktycznie taki długi palowy korzeń. Ja przesadzałam wiosną 3 sadzonki i wszystkie się przyjęły, ale niestety zakwitła tylko jedna.
Przesadzaj śmiało. Najlepiej wbij szpadel wzdłuż malwy jak najgłębiej i ją wykop. Postaraj się wyciągnąć jak najdłuższy korzeń który wsadź na miejsce wyznaczone. Nie obawiaj się jak ci ziemia obleci całkiem malwa o tej porze dość dobrze się przesadza.
Nie ma takiej nadziei. Nasiona wykiełkują wiosną, kwiaty pojawią się w 2014 roku.
Jeżeli bardzo chcesz mieć w przyszłym roku kwiaty podobne do malwy, polecam wysianie wiosną ślazu maurytańskiego (Malva sylvestris) lub niższej - ślazówki.