Moje marzenia -maniusika część III
- szyszunia
- 1000p
- Od: 4 lis 2009, o 13:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje marzenia -maniusika część III
Dzwoneczki są cudowne a niecierpek ślicznie się prezentuje. Przetrzymasz go przez zimę czy wiosną nowy wysiew??
- maniusika
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Postawię ją w piwnicy i na wiosnę zobaczymy , Zrobię ze dwie sadzonki na okno w razie czego ,, Na wiosnę będę siać nowe ale taki olbrzym trafił mi się pierwszy raz więc szkoda aby się zmarnował ..
U mnie nadal sucho i nawet podlewanie mało pomaga , , kwiaty wyglądają padnięte ,tylko na wieczór ładnie się prostują . Zaczynam zbierać nasionka z drobniutkich aksamitek i dziwaczków .
U mnie nadal sucho i nawet podlewanie mało pomaga , , kwiaty wyglądają padnięte ,tylko na wieczór ładnie się prostują . Zaczynam zbierać nasionka z drobniutkich aksamitek i dziwaczków .
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Janko, bardzo kolorowo u Ciebie
Przy Twoich wielu rabatach to się chyba napodlewasz?
U mnie też miejscami sucho a ja zamiast podlewać muszę przesadzać rośliny z miejsc, gdzie będą kopać kanalizację. I tylko nowoprzesadzone podlewam. Na jednoroczne już nie mam siły, choć tak pięknie kwitną tytonie od Ciebie.

U mnie też miejscami sucho a ja zamiast podlewać muszę przesadzać rośliny z miejsc, gdzie będą kopać kanalizację. I tylko nowoprzesadzone podlewam. Na jednoroczne już nie mam siły, choć tak pięknie kwitną tytonie od Ciebie.
- maniusika
Jacek 2 godziny stoję przy wężu ale na moich piaskach bez podlewania wszystko by wyschło .. Jedynie trawników nie podlewam muszą dawać sobie radę same ale trawa szybko odbija a kwiaty niestety wypadają ..
Muszę przerobić jedną rabatę na rampie , wygląda nie szczególnie wszystko schnie , wrzosy wyżej ładnie się trzymają więc i na tej posadzę ..
Penstemon z własnego siewu ,niestety wzeszły tylko dwie sadzonki ,szkoda bo pięknie i długo kwitną
moja jedyna budleja tylko w ogródku przydomowym mi nie wymarza ..
Perowska przesadzona w inne miejsce nareszcie się rozrasta ..

Rabatka od drogi w kwiatach ,ładnie kwitnie pięciornik i aksamitki ..
Muszę przerobić jedną rabatę na rampie , wygląda nie szczególnie wszystko schnie , wrzosy wyżej ładnie się trzymają więc i na tej posadzę ..

Penstemon z własnego siewu ,niestety wzeszły tylko dwie sadzonki ,szkoda bo pięknie i długo kwitną

moja jedyna budleja tylko w ogródku przydomowym mi nie wymarza ..

Perowska przesadzona w inne miejsce nareszcie się rozrasta ..

Rabatka od drogi w kwiatach ,ładnie kwitnie pięciornik i aksamitki ..
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Janeczko...ciągle bardzo kolorowo u ciebie jak by lato było w pełni.
, a tu niestety już jego końcówka. Na mojej małej działeczce nie mam szans na tyle kwiatków stąd też mniej już kwitnących. Bardzo się u mnie ochłodziło. Żeby choć deszcz popadał bo sucho. Ale nie..sucho i zimno. 

- maniusika
Zeniu u mnie też zimno i sucho , deszcz mnie omija szerokim łukiem .. Mój ogród nadal kolorowo kwitnie , zaczynają kwitnąć dżelżany i marcinki małe średnie i duże ,aby tylko trochę popadało .. Dzisiaj kupiłam na rabatkę na rampie hiacynty i żonkile ,muszę jeszcze dokupić wrzosy aby dokończyć rabatkę ..
- szyszunia
- 1000p
- Od: 4 lis 2009, o 13:38
Deszcz niestety nie tylko ciebie omija szerokim łukiem i wszędzie jest bardzo sucho. Może w końcu sie doczekamy. Cały czas pamiętam o sadzonkach fuksji dla ciebie 

-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Janko, czy ta Twoja "Lilia" to czasem nie "Eukomis"???
- maniusika
Mariolu to Eukomis , posadziłam go w doniczce bo na rabacie nigdy mi nie zakwitł ..
U mnie wreszcie zaczyna popadywać , nawet jakby miało padać króciutko to i tak podleje wszystkie roślinki równo a jutro będę mogła przesadzić kilka kwiatów z doniczek ..
Cieszę się na te fuksje , może wreszcie i ja będę miała kilka odmian , bo na razie kwitną mi tylko fioletowe ..
U mnie wreszcie zaczyna popadywać , nawet jakby miało padać króciutko to i tak podleje wszystkie roślinki równo a jutro będę mogła przesadzić kilka kwiatów z doniczek ..
Cieszę się na te fuksje , może wreszcie i ja będę miała kilka odmian , bo na razie kwitną mi tylko fioletowe ..
- JacekP
Bardzo ładne, kolorowe rabatki!
Penstemona gratuluję
Oby przezimował.
Nareszcie trochę popadało. Mam nadzieję, że u Ciebie również.
Penstemona gratuluję

Nareszcie trochę popadało. Mam nadzieję, że u Ciebie również.
- maniusika
Jacku u mnie też trochę popadało ale dzisiaj słoneczko i wiatr ładnie wszystko wysuszyły ..
Penstemon ten jeszcze mi nigdy nie przezimował spróbuje go wsadzić w doniczkę i postawić w piwnicy jak przezimuję to będę ich sadzić do doniczek a jak nie to będą tak jak jednoroczne ,na wiosnę znowu ich trzeba będzie siać jak dostanę nasionka ..
Penstemon ten jeszcze mi nigdy nie przezimował spróbuje go wsadzić w doniczkę i postawić w piwnicy jak przezimuję to będę ich sadzić do doniczek a jak nie to będą tak jak jednoroczne ,na wiosnę znowu ich trzeba będzie siać jak dostanę nasionka ..
- JacekP
Ja też rozejrzę się za nasionami penstemonów, bo jeszcze ich nigdy nie siałem 

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Re:
Janeczko Eukomis nazywany jest także Lilą grzywiastą i obie nazwy są w użyciu , w handlu też.maniusika pisze:Mariolu to Eukomis , posadziłam go w doniczce bo na rabacie nigdy mi nie zakwitł ..
Zawsze uprawiałam go w donicy, był ładniejszy niż tego roku w gruncie i z tego co czytam na Forum to opinia wielu z nas,że lepiej mu w doniczce ale uprawia każdy tak jak mu pasuje.
Musze pomyśleć o innych odmianach bop mam tylko ten dwubarwny.
Bez względu na to gdzie uprawiam zawsze zakwita. Może papu więcej daj ...

- maniusika
Krysiu i mój wreszcie zakwitł , może na rabatkach podjadały go inne kwiaty i rósł tylko w liście .. Też mam zamiar dokupić inny kolor .. Teraz wygląda tak ,

Zrobiło się zimno ale brak deszczu i wszystko stoi na rabatkach wysuszone , dobrze że poranna mgła trochę je zmoczy , Polewanie mało co daje ,chyba tylko aby nic nie wyschło tak jak trawa ale jej nic nie będzie ..

Zrobiło się zimno ale brak deszczu i wszystko stoi na rabatkach wysuszone , dobrze że poranna mgła trochę je zmoczy , Polewanie mało co daje ,chyba tylko aby nic nie wyschło tak jak trawa ale jej nic nie będzie ..
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Janko czekam z niecierpliwością na kwitnienie jesiennych astrów i tego płożącego od Ciebie też. W tej chwili zaczyna kwitnąc Aster nowoangieleski 'Harrington's Pink' .Z Astrów nowobelgijskich mam od jesieni odmianę w ślicznym fiolecie ale tak podatną na mączniaka,że chyba wywalę ...