Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1063 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 76  
Autor Wiadomość
x-xm-a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 7 wrz 2012, o 09:46 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4138
Maraga napisał(a):
..Coś mi się wydaje,że (Ania Kozula) nie pomyliła wagi żelatyny.Chyba ten "beton" potrzebny jest do dłuższego przechowywania.

Coś mi się też tak wydaje :D Jak przeliczyłam to mi wychodzi że żelatyny będzie 5x więcej niż w przepisie na opakowaniu, ale pomidor to mnóstwo wody i jest go dużo no i jest zalewany..beton nie wyjdzie :D
Podobny przepis tu zanalazłam, też jest 10dkg żelatyny na trochę ponad litr płynu http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,2 ... caid=6f202


Góra   
  Zobacz profil      
 
BRZOSKWINKA
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 7 wrz 2012, o 10:08 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1869
Skąd: Mazowsze... Żyrardów...

 1 szt.
I jeszcze żelatyna jest pasteryzowana, więc może traci na wartości (normalnie to nie można jej gotować).

Ja zrobiłam zgodnie z przepisem - 10dkg i "przez Was" poszłam teraz otworzyć słoiczek :D .
Wrażenia?
Galaretka ma twardość w sam raz. ;:215
Dla mnie troche za kwaśne. ;:219 Czuję kwas, a nie smak.
Pomidor w buzi oblazł ze skórki i ta przykleiła mi sie do podniebienia. Myslałam, że mnie szlag trafi. ;:161
To zdecydowanie nie dla mnie przepis. ;:185

Zrobiłam keczup 176 i jest genialny! ;:215

_________________
Pozdrawiam, Asia
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych


Góra   
  Zobacz profil      
 
lobuzka
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 7 wrz 2012, o 10:16 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 541
Skąd: podkarpacie

 1 szt.
177. KUKURYDZA KONSERWOWA

6 szkl wody
2,5 łyzki soli
3 łyżki cukru
Kolby kukurydzy wcześniej obgotować, wyłuskać, napełnić słoiczki, zalać zalewą. Pasteryzować 90 min, po mniej więcej 36 godz. pasteryzację powtórzyć ~ 40 min.
Przepis sprawdzony, polecam :wit

_________________
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 7 wrz 2012, o 10:21 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4138
BRZOSKWINKA a jeśliby je obrać? a co z tym kwasem? - może nie dawać octu? napisz jek ten przepis ew poprawić smakowo. kwasu octowego zwłaszcza ja też nie bardzo lubię ..
..
i nie czułaś smaku świeżego pomidora?


Góra   
  Zobacz profil      
 
BRZOSKWINKA
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 7 wrz 2012, o 11:15 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1869
Skąd: Mazowsze... Żyrardów...

 1 szt.
monika napisał(a):
BRZOSKWINKA a jeśliby je obrać? a co z tym kwasem? - może nie dawać octu? napisz jek ten przepis ew poprawić smakowo. kwasu octowego zwłaszcza ja też nie bardzo lubię ..
..
i nie czułaś smaku świeżego pomidora?


Smak pomidora czułam, ale smaku zalewy nie. :( Myślę, że ocet można dać, ale odrobinkę, do smaku. Ja dałam ocet winny i też kiepsko.

_________________
Pozdrawiam, Asia
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 7 wrz 2012, o 12:03 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4138
No to jestem trochę zniechęcona, tak czułam..od początku zakładałam, że skórka do galaretki musi być zdjęta, bo potem się w tym babrać..czy jak?
Wypróbuję w miseczce w lodówce.
A jeszcze dodatkowe pytanie BRZOSKINKO i Oxalis - jakby zrobić na odcieku z pomidorów do keczupu zamiast wody z octem? Mam ew jeszcze sok po musie jabłkowym do złamamnia smaku zalewy :roll:

(BRZOSKWINKO z mojej wiedzy pasteryzuje się w temp poniżej 100C)


Góra   
  Zobacz profil      
 
oxalis
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 7 wrz 2012, o 16:17 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1498
Skąd: Bielsko- Biała

 1 szt.
monika zrób jeden słoiczek na spróbowanie, nie ma z tym dużo pracy i wtedy sama ocenisz czy Ci smakuje czy nie. Każdy z nas ma inny smak i gust kulinarny, jeden lubi kwaśny smak, inny nie. :wink:
Moim chłopakom smakowało bardzo, a skórka łatwo schodząca z takiego pomidora jest w tej sytuacji normalna, natomiast obranie ze skórek koktajlówek jest raczej mozolne, a po drugie rozpadłoby się to to na miazgę.
Pytałaś o cebulkę. Robiłam dwie tury, do drugiej dałam znacznie więcej cebulki, fajnie chrupie i jeśli ktoś ją lubi to będzie zadowolony.
Odciek z pomidorów jako baza zalewy może mieć sens... tak myślę. :uszy

_________________
pozdrawiam Kasia z B-B.
Uprawy stacjonarne czyli podręczne zieloności.
Jak mam wolną chwilę, to....


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Maraga
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 7 wrz 2012, o 16:44 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2174
Skąd: dolnośląskie

 więcej niż 1 szt.
Nie pamiętam dokładnie gdzie ,ale czytałam,że musi minąć trochę czasu aby te pomidorki w galarecie Ani Kozuli były dobre.Może za krótki okres był u Asi od zrobienia do otwarcia?


Góra   
  Zobacz profil      
 
BRZOSKWINKA
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 7 wrz 2012, o 16:46 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1869
Skąd: Mazowsze... Żyrardów...

 1 szt.
Maraga napisał(a):
Nie pamiętam dokładnie gdzie ,ale czytałam,że musi minąć trochę czasu aby te pomidorki w galarecie Ani Kozuli były dobre.Może za krótki okres był u Asi od zrobienia do otwarcia?


Aaaaaaaaaa! :pogon to co mnie betonem straszycie? ;:oj :;230

_________________
Pozdrawiam, Asia
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych


Góra   
  Zobacz profil      
 
x-xm-a
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 7 wrz 2012, o 16:48 
Offline
Konto usunięte na prośbę.
Postów: 4138
No właśnie..a ile trzeba czekać :D :D . Maraga zrobiłaś?
Ja zrobię na spróbowanie, w betonie :D

Dziewczyny .. :D zadam może głupie pytanie.. z czym to się je?


Góra   
  Zobacz profil      
 
zuzia55
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 7 wrz 2012, o 19:29 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3027
Skąd: Parczew

 1 szt.
Zrobiłam dziś następną porcję pomidorów w galarecie,tylko zamiast 2 łyżek soli dałam 1 i 1 łyżkę Vegety.Wygląda ładnie ,zobaczę jak będzie smakowała.

_________________
Mój jednoroczny ogród - cz.1
Parapetowce Zuzi
Gęstniejący ogród -cz.2


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
juda
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 7 wrz 2012, o 19:50 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1354
Skąd: Podkarpacie okolice Jasła

 1 szt.
monikaUprzedziłaś mnie z tym pytaniem też się zastanawiałam do czego to użyć , zrobiłam z połowy porcji ale nie otwieram jeszcze poczekam :;230


Góra   
  Zobacz profil      
 
Maraga
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 7 wrz 2012, o 20:12 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2174
Skąd: dolnośląskie

 więcej niż 1 szt.
Najszybciej się robi stukając w klawisze.A tak serio to jutro mam zamiar zrobić.Mam kilka odmian to dam do każdego słoika po jednej.Najgrubszą skórkę mają Principe Borghese to chyba najbardziej się nadadzą.A otwierać słoik to będę przynajmniej po 2 miesiącach,nie wcześniej.
Ania Kozula podała ten przepis jak sobie przypominam z myślą o megagroniastym.On też ma dosyć twardą skórkę.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Bufo-bufo
 Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
PostNapisane: 7 wrz 2012, o 21:03 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3933
Skąd: Pomorze Gdańskie

 więcej niż 1 szt.
Brzoskwinka dziękuję. Otworzyłam dzisiaj jedną z butelek z sokiem pasteryzowanym i co? Smak nie ten. Nie warto tak tego robić.

_________________
Moje wątki. Na zachód od Wisły 3
Nadwyżki Oli
Moje wycieczki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1063 ]  Idź do strony nr...        1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 76  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: sofijapz i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *