Drzewa owocowe.

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
andrzej2012
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 wrz 2012, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Drzewa owocowe.

Post »

Chciałbym na swojej działce posadzić 3 rodzaje drzew owocowych. Śliwę, jabłoń oraz wiśnię. W przypadku wiśni chyba zdecyduje się na odmianę North Star. Podobno nie rośnie zbyt wysoko i ma sporo owoców. Nie wiem natomiast nic o pozostałych drzewach. Czy może mi ktoś poradzić jaka śliwkę kupić, może późno owocować. Jabłka chciałbym dość twarde, na pewno nie papierówki.
Poznam regulamin forum.
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Drzewa owocowe.

Post »

Z jabłek mogę ci polecić szarą renetę i spartana. Moje ulubione jabłka z gatunku twardych, długo leżakujących - reneta jest kwaskowata, bardzo aromatyczna, natomiast spartan - słodki, bardziej delikatesowy. Także złota reneta jest bardzo smaczna, ale u mnie na wschodzie Polski nie poradziła sobie z warunkami atmosferycznymi , krótko mówiąc zmarzła. Na szkolkarstwoagro.pl możesz poczytać więcej o tych odmianach. Jeśli planujesz zasadzenie nowych drzewek, musisz wziąć pod uwagę ich wymagania glebowe i klimatyczne. No i najważniejsza kwestia (zwłaszcza przy jabłoniach) to obecność zapylaczy - w twoim ogrodzie bądź ogrodach sąsiadów.
Obrazek
Obrazek.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”