Oliwka - choroby,szkodniki
- 
				EWA78
- 0p - Nowonarodzony 
- Od: 13 cze 2010, o 14:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: oliwka marnieje
Jakiś czas temu dostałam drzewko oliwne. Było trochę przesuszone, opadły prawie wszystkie liście. Przeczytałam gdzieś że lubi mokro więc często ja podlewałam. Niestety chyba z tym przesadziłam ponieważ młode liście zaczęły się zwijać. Od kilku dni jej nie podlewam. Co mogę teraz zrobić żeby jej nie stracić.

- Anetta
- 1000p 
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli uważasz że przelałaś to przesadź do świeżej ziemi i nie podlewaj, przy okazji zobacz w jakim stanie są korzonki jeżeli nie są zgniłe to uda Ci się uratować oliwkę.

- Danio
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja oliwka zaczyna kwitnąć   

Czy są jakieś szanse na owoce? Oliwka jest samopylna, czy też muszą uczestniczyć w tym jakieś stworzenia? A może spróbować ją jakoś zapylić?
Pozdrawiam Dorota

Czy są jakieś szanse na owoce? Oliwka jest samopylna, czy też muszą uczestniczyć w tym jakieś stworzenia? A może spróbować ją jakoś zapylić?
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2

Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- bettysolo
- 500p 
- Od: 12 paź 2010, o 17:13
Chciałabym przesadzić moją oliwkę
Jaką ziemię lubi ta roślinka ?

Jaką ziemię lubi ta roślinka ?
Pozdrawiam Beata 

Ja mam to w piasku i rośnie dobrze  Po jakim czasie taka oliwka kwitnie
 Po jakim czasie taka oliwka kwitnie  ?
?

Po jakim czasie taka oliwka kwitnie
 Po jakim czasie taka oliwka kwitnie  ?
?rose who grew from concrete

Tak:) Z tego co widze to oliwka europejska nie jest wybredną rośliną. Na początku myślałem żeby wrzucić na balkon jako że rośnie ona w śródziemnomorskim klimacie,ale rośnie ładnie nawet troche głębiej w pokoju.

rose who grew from concrete

- 
				karolinaczy
- 30p - Uzależniam się... 
- Od: 20 cze 2012, o 20:19
Witam, 
próbował ktoś kiedyś oliwkę z nasion pozyskać?
W rozpędzie kupiłam na allegro i teraz się zastanawiam, w jakich warunkach wysiać, żeby wykiełkowało i później pięknie rosło

próbował ktoś kiedyś oliwkę z nasion pozyskać?
W rozpędzie kupiłam na allegro i teraz się zastanawiam, w jakich warunkach wysiać, żeby wykiełkowało i później pięknie rosło

- labka1
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Witam Wszystkich 

Ja tez posiadam oliwkę od czerwca..prosto z Włoch..już podcinana trochę na bonsai, ale martwi mnie jej gleba..okropnie stwardniałe to..i listki ciut żółkna...chłonę Wasze porady, bo za nic nie chce jej stracić...proszę obejrzyjcie i czekam na wskazówki.
Byłoby cudnie , gdyby zakwitła za rok..
(Czy ktoś z Was posiada może krzaczek wawrzynu tzn drzewko laurowe, np sadzonkę albo chociaż gałązkę do ukorzenienia???)

Ja tez posiadam oliwkę od czerwca..prosto z Włoch..już podcinana trochę na bonsai, ale martwi mnie jej gleba..okropnie stwardniałe to..i listki ciut żółkna...chłonę Wasze porady, bo za nic nie chce jej stracić...proszę obejrzyjcie i czekam na wskazówki.
Byłoby cudnie , gdyby zakwitła za rok..

(Czy ktoś z Was posiada może krzaczek wawrzynu tzn drzewko laurowe, np sadzonkę albo chociaż gałązkę do ukorzenienia???)
- labka1
- Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Morango  

Napisz jakie podłoże ma Twoje drzewko, moje z Włoch przyjechało już urośnięte i ma bardzo gliniane podłoże..jedna skorupa... 

nie wiem co z tym zrobić? A teraz listki zaczęły żółknąć ...pomocy....Ty masz takie okazy ..zdradź co im robisz, że tak rosną???
 ...pomocy....Ty masz takie okazy ..zdradź co im robisz, że tak rosną???

Napisz jakie podłoże ma Twoje drzewko, moje z Włoch przyjechało już urośnięte i ma bardzo gliniane podłoże..jedna skorupa...

nie wiem co z tym zrobić? A teraz listki zaczęły żółknąć
 ...pomocy....Ty masz takie okazy ..zdradź co im robisz, że tak rosną???
 ...pomocy....Ty masz takie okazy ..zdradź co im robisz, że tak rosną???- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Kontakt:
Kochana  podłoże powinno być gliniaste, ja na 2 części gliny daję 1 część czarnozimu i piasku, plus troche dolomitu, po oliwki jak zresztą oleandry uwielbiają wapienne zasadowe podłoże, podlewam specjalnym nawozem i na wiosnę trochę przycinam, no i przechowuję w wokresie zimy w temp nie większej niż 15 stopni
 podłoże powinno być gliniaste, ja na 2 części gliny daję 1 część czarnozimu i piasku, plus troche dolomitu, po oliwki jak zresztą oleandry uwielbiają wapienne zasadowe podłoże, podlewam specjalnym nawozem i na wiosnę trochę przycinam, no i przechowuję w wokresie zimy w temp nie większej niż 15 stopni 

podłoże powinno być gliniaste, ja na 2 części gliny daję 1 część czarnozimu i piasku, plus troche dolomitu, po oliwki jak zresztą oleandry uwielbiają wapienne zasadowe podłoże, podlewam specjalnym nawozem i na wiosnę trochę przycinam, no i przechowuję w wokresie zimy w temp nie większej niż 15 stopni
Mam, takie pytanko: nie wiecie może czy oliwki można rozmnażać wegetatywnie(podział) 

- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Kontakt:
Tylko poprzez podział, odrosty....w innym wypadku jest to nie możliwe!