przycinanie jabłoni w sierpniu

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
an_na
50p
50p
Od: 13 maja 2012, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

przycinanie jabłoni w sierpniu

Post »

Czy teraz w sierpniu można jeszcze przyciąć stare jabłonie?W ogrodzie rodziców rosną stare drzewa-jabłonie. Prawie nie owocują. Czy teraz w sierpniu można je jeszcze przyciąć ?
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34

Re: przycinanie jabłoni w sierpniu

Post »

Teraz wstrzymaj się z ostrym cięciem - może pobudzić drzewo do wzrostu, a to co wyrośnie nie zdąży zdrewnieć do mrozów i zmarznie. Trochę jest późno, ale jeszcze można prześwietlić koronę z pędów które zacieniają owoce dla lepszego wybarwienia. Odnawianie korony wczesną wiosną przed ruszeniem wegetacji.
Awatar użytkownika
faniczekolady
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 20:05

Post »

To co wyrosło w tym roku , zwłaszcza silne ,pionowe chlastaj do woli. To co wyrosło w tym roku , a rośnie w miarę poziomo i zapowiada się że będzie potrzebne możesz uszczknąć (za 2-4 lisciem ).
kolekcjoner smaków
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

dwie różne odpowiedzi :? a ja chciałam zapytać o ok 30-letnią papierówkę już bez owoców..duuużo ma wilków i młodych gałęzi, chciałabym prawie wszystko wyciąć. Można jeszcze teraz?
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34

Post »

Jak już chcesz ciąć teraz, to do połowy września można próbować ciąć ( ja nie tnę ). Tnij wilki, ewentualnie przeżedź krótkopędy. Nie tnij konarów bo rana się długo goi i może przemarznąć w tym miejscu przewodnik. Konary tnij wiosną. Jeżeli drzewo jest stare to cięcie konarów rozłóż na 2-3 lata. Cięcie zawsze w dni słoneczne i możliwie suche.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

ok, dzięki
konarów nie chciałam teraz ruszać, czyli ew wszystko to co tegoroczne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”