przycinanie jabłoni w sierpniu
przycinanie jabłoni w sierpniu
Czy teraz w sierpniu można jeszcze przyciąć stare jabłonie?W ogrodzie rodziców rosną stare drzewa-jabłonie. Prawie nie owocują. Czy teraz w sierpniu można je jeszcze przyciąć ?
-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: przycinanie jabłoni w sierpniu
Teraz wstrzymaj się z ostrym cięciem - może pobudzić drzewo do wzrostu, a to co wyrośnie nie zdąży zdrewnieć do mrozów i zmarznie. Trochę jest późno, ale jeszcze można prześwietlić koronę z pędów które zacieniają owoce dla lepszego wybarwienia. Odnawianie korony wczesną wiosną przed ruszeniem wegetacji.
- faniczekolady
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 20:05
To co wyrosło w tym roku , zwłaszcza silne ,pionowe chlastaj do woli. To co wyrosło w tym roku , a rośnie w miarę poziomo i zapowiada się że będzie potrzebne możesz uszczknąć (za 2-4 lisciem ).
kolekcjoner smaków
dwie różne odpowiedzi
a ja chciałam zapytać o ok 30-letnią papierówkę już bez owoców..duuużo ma wilków i młodych gałęzi, chciałabym prawie wszystko wyciąć. Można jeszcze teraz?

-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
Jak już chcesz ciąć teraz, to do połowy września można próbować ciąć ( ja nie tnę ). Tnij wilki, ewentualnie przeżedź krótkopędy. Nie tnij konarów bo rana się długo goi i może przemarznąć w tym miejscu przewodnik. Konary tnij wiosną. Jeżeli drzewo jest stare to cięcie konarów rozłóż na 2-3 lata. Cięcie zawsze w dni słoneczne i możliwie suche.
ok, dzięki
konarów nie chciałam teraz ruszać, czyli ew wszystko to co tegoroczne.
konarów nie chciałam teraz ruszać, czyli ew wszystko to co tegoroczne.