Szukam jakiegoś pnącza całorocznego...
- constancja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sie 2012, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szukam jakiegos pnacza calorocznego...
Po przeanalizowaniu zdjęcia wydaje mi się, ze miejsca masz nawet na dużą skrzynię.
Nie wiem z czego ma być żywopłot ale do skrzyni sadziłabym coś innego niż ten pod murem.
Masz wiele do wyboru. Tak jak pisałam, cis... albo bukszpan, a przed nim możesz posadzić coś
co będzie ładnie "wypływać" z pojemnika np. drobniutką irgę albo płożący jałowiec.
Zależy ile tam światła jest. Ja mam podobny problem z tarasem.
Nie wiem z czego ma być żywopłot ale do skrzyni sadziłabym coś innego niż ten pod murem.
Masz wiele do wyboru. Tak jak pisałam, cis... albo bukszpan, a przed nim możesz posadzić coś
co będzie ładnie "wypływać" z pojemnika np. drobniutką irgę albo płożący jałowiec.
Zależy ile tam światła jest. Ja mam podobny problem z tarasem.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 sie 2012, o 20:38
Nie wiem co wybrac
Cis chcialam dac pod mur na cala dlugosc dzialki wiec nie posadze go zatem w skrzynke...Cos wymysle i wstawie fotki 

Z iglaków do uprawy pojemnikowej nadają się karłowate formy jak np jałowiec łuskowaty blue star o przyroście rocznym około 5cm lub znacznie wolniej rosnąca jodła balsamiczna nana o przyroście rocznym max do 3cm (ma dość spore wymagania pokarmowe i wilgotnościowe) i wiele innych.Cisy mają rozległy i gęsty system korzeniowy więc do pojemnika nie bardzo pasują.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Przy murku chcialam cis a wokol jablonki trawe. Natomiast weranda to moj problem. Dach jest powiekszony na filarach i problemem tylko jest ta czesc na werandzie aby zaslonic sie od naszej kochanej starszej bardzo gadatliwej sasiadki ;) Mysle ze cos wybiore z waszych propozycji ale jak jeszcze cos zaproponujecie będę wdzieczna 
[/

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 sie 2012, o 12:33
robertP2 mówisz o takim jak z tego linka: http://www.ogrod-ewy.pl/index.php?page= ... t&Itemid=1 czyli u nich na stronie jest błąd: " Zapach kwiatów nie pachnie".robertP2 pisze:Co do wiciokrzewów proponuję Wiciokrzew Zaostrzony.Pięknie kwitnie ,pachnie jak bajka ,zimozielony.To znaczy w ciężkie zimy przemarza,ale się regeneruje.Bardzo szybko rośnie.Mam go trzy lata.W jedną zimę liście miał do przyszłego sezonu,w drugim do lutego a w tym zmarzł ale odbił z korzenia i już w tej chwili ma ponad 3 m wysokości.
Dzisiaj własnie wykopałem róże przy pergoli, gdyż zdziczały zupełnie i juz nie kwitły i własnie zaczynam sie zastanawiać nad jakimś pnączem. Czekałem na wystawę ogrodnictwa, która jest zawsze we wrześniu w Krakowie, ale juz chyba sie zdecydowałem dzięki Twojemu postowi na wiciokrzew
1.Pachnie
2.Zimozielony ,zależnie jaka zima.
3.W razie zmarznięcia odbija z korzenia i szybko goni.U mnie w tej chwili urósł ponad 2 m.Odbił z korzenia po ciężkiej zimie.I zbiera się do kwitnienia.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4&start=28
2.Zimozielony ,zależnie jaka zima.
3.W razie zmarznięcia odbija z korzenia i szybko goni.U mnie w tej chwili urósł ponad 2 m.Odbił z korzenia po ciężkiej zimie.I zbiera się do kwitnienia.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4&start=28
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Mysle nad zasadzeniem wiciokrzewu czy winobluszczu? i przegladajac stare zdjecie z przed dwóch lat wpadlam na fote jak zakupilismy z moim m nasz domek i!!! oczom nie wierze ja coś takiego mialam na tyle dzialki ktora zrownalalam z ziemia bo nic mi sie tam nie podobalo! Spojrzcie co to bylo? Jezeli to co mysle to chyba palne sobie w leb 

-
- 20p - Rozkręcam się...
Re: Szukam jakiegoś pnącza całorocznego...
ja proponowałabym roślinę jednoroczną. Te całoroczne zazwyczaj tak ładnie nie kwitną jak rośliny jednoroczne.
Dwa lata temu posadziłam Tunbergie (wybrałam ją ze względu na kolor kwiatów, jak już pisałam w innym wątku kocham żółte kwiaty) i jestem bardzo zadowolona. Pnącza nie są długie, maksymalnie dwa metry, ale rosną w miarę szybko i jak kwiat zakwitnie wygląda przecudownie. Zastanów się nad tym.
Dwa lata temu posadziłam Tunbergie (wybrałam ją ze względu na kolor kwiatów, jak już pisałam w innym wątku kocham żółte kwiaty) i jestem bardzo zadowolona. Pnącza nie są długie, maksymalnie dwa metry, ale rosną w miarę szybko i jak kwiat zakwitnie wygląda przecudownie. Zastanów się nad tym.